GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

11 tips om zonder werkervaring toch een job te vinden

11 tips om zonder werkervaring toch een job te vinden

Iedereen die de arbeidsmarkt betreedt, stuit vroeg of laat op wat in het Engels de Permission Paradox heet: je kunt geen job vinden zonder werkervaring, maar zonder een job kun je ook geen werkervaring opdoen. Haast iedereen krijgt ermee te maken, maar het is o zo demotiverend en kan het vinden van een job bijna onmogelijk laten lijken. Bijna! Onze 11 tips om zonder werkervaring toch een job te vinden maken je hopelijk in een redelijk tijdsbestek van werkloos naar werkend (let op: het vinden van een job gaat nooit snel!).

1. INVESTEER IN JEZELF

Volg cursussen, ga naar workshops, behaal certificaten en diploma’s en volg zo nodig een hele opleiding. Dit helpt je niet alleen om de kennis te vergaren die je nodig hebt voor een job, maar laat ook zien dat je toegewijd en gemotiveerd bent. Bovendien zijn leraren en medestudenten ideaal om een groot netwerk mee op te bouwen.

2. BEGIN MET (JEZELF OMHOOG TE) WERKEN

En andere manier om ervaring op te doen is door gewoon te beginnen met werken voor een lage of zelfs geen vergoeding. Het klinkt misschien niet heel erg aantrekkelijk, maar is een ongelooflijk goede manier om ergens een voet tussen de deur te krijgen. Ga vrijwilligerswerk doen, stagelopen of freelancen om praktijkervaring op te doen. Afhankelijk van jouw branche kan het goed zijn om voor een blog te schrijven om je passie en talent te laten zien. Vul ook je CV aan met relevante projecten die je parttime, in het weekend of in schoolvakanties doet.

3. WERK AAN JE NETWERK

Een handige manier om een job te vinden is via een vriend van een vriend. Maar om zover te komen, zal je wel eerst een netwerk moeten opbouwen, zowel online als offline. Zorg dat mensen weten dat jij graag carrière wilt maken in die-en-die-branche, heb een elevator pitch paraat om snel te kunnen vertellen wat jij allemaal kunt en wilt en zorg dat je je CV niet alleen uitgeprint hebt, maar natuurlijk ook op LinkedInLinkedIn hebt staan.

4. PAK DAT POTLOOD!

Het is tijd om nu potloden en papier te pakken en een groot Venn-diagram te maken dat je helpt op weg naar succes. Schrijf alle vaardigheden, ervaringen en persoonlijke eigenschappen op die nodig zijn voor jouw toekomstige job in een cirkel. Voeg daar de vaardigheden, ervaring en eigenschappen die je al hebt toe aan in een tweede cirkel en kijk waar de cirkels overlappen. Dit diagram laat zien waarmee je al indruk kunt maken in je sollicitatiebrief en op je CV en waar je nog aan zult moeten werken.

5. WORD EEN EXPERT IN JOUW VAKGEBIED

Leer alles wat er te leren valt over jouw branche en job. Dit bereidt je niet alleen voor op jouw carrière, maar helpt je ook als je aan het netwerken bent en tijdens sollicitatiegesprekken. Om een expert te worden discussieer je op fora, lees je blogs en word je lid van online en offline groepen met gelijkgestemden. Zorg dat je ook wat belangrijke namen uit de branche uit je hoofd kent, zowel online als offline en zowel lokaal als nationaal en international.

6. LEER DE PROFS KENNEN

Mensen vinden het doorgaans fantastisch om advies te geven en als specialist over een bepaald onderwerp te worden gezien. Ontdek naar welke professionals je opkijkt en probeer met hen in contact te komen. Je kunt dat per e-mail doen of, als je dat liever doet, met bijvoorbeeld een ouderwetse handgeschreven brief. Een goede manier om mensen zich belangrijk en gewaardeerd te laten voelen, is door hen te vragen welke stappen ze jou nu zouden aanraden om te nemen. Verstuur geen stapels mails met je CV, want iedereen heeft het druk en iedereen heeft een overvolle inbox. En zorg altijd dat het eerste contact is gelegd voordat je iemand om advies of zelfs een gunst vraagt.

7. ZORG DAT JE EEN GOED VERHAAL HEBT

Zorg dat jij een boeiend carrièreverhaal paraat hebt waaruit blijkt dat jij zonder twijfel de ideale persoon bent voor werk in een bepaalde richting. Mensen zullen je er vragen over stellen (en niet zo weinig ook!) dus bereid heldere en bondige antwoorden voor. Waarom wil je in dit vakgebied werken? Wat ga je doen om je doel te bereiken? Wat heb je te bieden? Dit is hét moment om indruk op anderen te maken door je passie te laten zien, je vaardigheden en ervaring op te sommen, tot slot je opleiding nog te noemen en daarmee iedereen met wie je praat, simpelweg omver te blazen.

8. GEEF JE CV EEN OPFRISBEURT

En nu we het er toch over hebben: zorgt dat je CV aansluit bij wat we hierboven noemden. Focus niet alleen op je eerdere (bij)banen, maar ook op je talenten en vaardigheden. Blijf niet hangen in het verleden, maar kijk vooruit en laat zien wat je allemaal voor geweldige dingen in de toekomst zou kunnen doen.

9. FOCUS OP DE ’ZACHTE’ VAARDIGHEDEN

Multi-inzetbare vaardigheden (transferable skills) zijn vaardigheden die je bij elke job kunt gebruiken en laten zien hoe je met mensen omgaat. Dit zijn bijvoorbeeld interpersoonlijke vaardigheden, leiderschapskwaliteiten en communicatievaardigheden. Leg de nadruk op jouw talenten om mensen te motiveren, te multitasken of te spreken in het openbaar. Creëer een CV waarbij jouw persoonlijkheid voorop staat, met alle bijbehorende ‘zachte’ vaardigheden. Als je kunt laten zien waarom een ‘zachte’ vaardigheid van pas komt bij het aanleren van een ‘harde’ vaardigheid, dan ben je al bijna binnen.

10. MIK REDELIJK HOOG

Hoewel je altijd ambitie moet hebben als het om je carrière gaat, is het belangrijk om ook je gezonde verstand te gebruiken als je solliciteert voor een bepaalde job. Je bent een starter, dus ga op zoek naar juniorposities waarin je kunt leren en kunt laten zien dat je de job aankunt. Maak duidelijk dat je een beginner bent maar graag wilt leren, en voeg daar vervolgens een onweerstaanbare hoeveelheid enthousiasme, passie en vastberadenheid aan toe.

11. HEB GEDULD!

Tot slot: heb altijd geduld en wees bereid om ergens laag te beginnen. Het kan even duren voordat je daar bent waar je nu al wilt zijn. Je dromen verwezenlijken kan behoorlijk vermoeiend zijn en niet altijd een goed idee lijken. Maar als dat is wat je echt graag wilt doen en waar je gelukkig van wordt, ga er dan voor!

Wil jij je talenkennis verbeteren in het buitenland?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden