GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

7 tips om met weinig geld toch die droomreis te maken

7 tips om met weinig geld toch die droomreis te maken

Veel mensen met reisplannen denken dat hun droom alleen werkelijkheid kan worden als ze een creditcard zonder limiet zouden hebben (en iemand die de rekeningen kan betalen). Gelukkig is dat echt niet zo. Reizen is inderdaad niet gratis, maar er zijn genoeg manieren om het leed te verzachten. Hier zijn onze 7 tips om met weinig geld toch die droomreis te kunnen maken.

1. Kies een budgetvriendelijke reisstijl

Vergeet die hotels en georganiseerde rondreizen: ga backpacken! Budget-bewuste backpackers nemen weinig mee (logisch, het moet allemaal in een backpack passen) en kiezen onderweg voor goedkope accommodatie. Ook eten ze vaak hetzelfde als de locals, blijven ze wat langer weg en reizen ze grotere afstanden in een relatief korte periode. Als je in het laagseizoen gaat backpacken, ben je nóg goedkoper uit. Van vluchten tot accommodatie en zelfs bezienswaardigheden: bijna alles kost dan minder.

2. Sla je slag met goedkope vluchten

Boek je vlucht niet meteen op basis van de eerste zoekresultaten van Google, maar kies bewust en focus op budgetluchtvaartmaatschappijen. In Europa kun je met een flink aantal ‘uitgeklede’ budget-airlines voor heel weinig geld van A naar B reizen. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om via Malta naar Rome, Athene en Istanboel te gaan? Of om te beginnen in Berlijn en door te reizen naar Praag, Boedapest en Riga? Of misschien is backpacken naar Parijs, Nice, Barcelona, Madrid en Lissabon meer jouw stijl? Kijk op WhichBudget.com voor een lijst van goedkope maatschappijen die je naar jouw bestemming kunnen brengen, of ga direct naar de sites van goedkope airlines als EasyJet, Ryanair en Vueling. Maar vergeet niet dat je zeker in Europa naast vliegen ook goedkoop per trein kunt reizen. Meer informatie daarover vind je op de website van Interrail.

3. Ga naar de goedkope bestemmingen

Sommige plekken in de wereld zijn inderdaad niet bepaald goedkoop (hallo Londen, New York en Parijs!) maar dat betekent niet dat het overal zo duur is. Slimme budgetreizigers houden bij het plannen van hun reis rekening met de wisselkoers. En Zuidoost-Azië (denk aan Singapore, Thailand, Vietnam, Cambodja, Indonesië en India) is altijd al een interessante regio geweest voor backpackers en budgetreizigers. Ook veel landen in Latijns-Amerika zijn fantastische én goedkope opties.

4. Blijf langer weg

Hoewel het misschien onlogisch klinkt, is een langere reis relatief veel goedkoper dan een korte trip. Waarom? Nou, als je een ‘thuisbasis’ op een bepaalde bestemming hebt, hoef je als reiziger niet steeds weer vervoer te betalen en kun je je voordeel doen met kortetermijnhuur in plaats van losse overnachtingen in hostels. Bovendien willen zulke reizigers graag de cultuur leren kennen door te doen wat de locals doen. En dat zijn geen dure rondleidingen en dagtripjes, maar dat betekent boodschappen doen in de lokale supermarkt, zelf koken en misschien wel werken. En dat brengt ons naar de volgende drie punten:

5. Kook je eigen maaltijden

Elke dag uit eten gaan is natuurlijk peperduur (en bovendien niet bepaald bevorderlijk voor je figuur). Budgetreizigers weten als geen ander hoeveel ze kunnen besparen door zelf te koken. Dat voordeel loopt extra op als je samen met je huis- of hostelgenoten kookt. En boodschappen doen bij een buitenlandse markt of supermarkt is een avontuur op zich!

6. Word een digitale nomade

Freelancers of mensen met ervaring als online bijles geven, graphic design, programmeren, consultancy, vertalen of fotografie hebben geluk: als ze een laptop hebben, kunnen ze waarschijnlijk overal ter wereld werken. Reizigers die dit doen worden ‘digitale nomaden’ genoemd. De voordelen zijn legio: je bent zo niet alleen verzekerd van een inkomen tijdens je reis, maar kunt ook nog eens je eigen werktijden bepalen!

7. Neem een bijbaan

Is de digitale-nomade-beweging niets voor jou? Misschien ben jij wel de ideale kandidaat voor een eenvoudige bijbaan! De mogelijkheden voor een bijbaantje in het buitenland zijn eindeloos: ga achter de bar staan, Engelse les geven, duiklessen geven, fruit plukken, koffiezetten, in de bediening, promotie- en saleswerk doen, enzovoorts. Speciale bureaus kunnen je helpen bij het vinden van een baan en het aanvragen van een visum (Go Workabout is bijvoorbeeld een goed beginpunt voor werk in Australië). Zelfverzekerde reizigers kunnen na aankomst natuurlijk ook op de bonnefooi met hun cv in de hand op zoek naar een baan.

Leef je dromen na met EF!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Wil je een taal in het buitenland leren? Bestel een gratis brochure.

Lees meer