GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

5 redenen om Italiaans te leren

5 redenen om Italiaans te leren

Italianen leven praktisch in elke hoek van de wereld. Als je gepassioneerd bent door vriendschappen en het contact met mensen in een van de mooiste en meest bezochte landen ter wereld, dan is Italiaans leren misschien wel de perfecte keuze voor jou. En wie wil er nu niet alle gebaren kennen die de Italiaanse taal kenmerken?

Als ik je nog niet overtuigd heb, laat me dan nog een paar andere redenen noemen waarom je Italiaans zou moeten leren.

1. De locatie

Italië is een bestemming die geen introductie nodig heeft, het is vrij moeilijk een land te vinden dat net zo veelzijdig en divers is. Italië is het vijfde meest bezochte land ter wereld en ontvangt jaarlijks zo’n 46 miljoen buitenlandse bezoekers. Het is de thuisbasis van meer UNESCO-werelderfgoed locaties dan elk ander land ter wereld. Italië heeft zeker veel te bieden: oude ruïnes, prachtige musea, geweldige stranden en prachtige natuur.

Het is ook de thuisbasis van adembenemende steden als Rome, Venetië, Florence en mooie zuidelijke steden als Amalfi, Ravello, Sorrento en Positano. Je zult je nooit vervelen in Italië; elke regio is als een klein landje klaar om ontdekt en geliefd te worden.

2. Het eten

Italiaans leren is het perfecte excuus zijn om vertrouwd te raken met een Italiaanse menu en indruk te maken op je vrienden en familie bij het bestellen in een restaurant. Zoals we allemaal weten: Italië is het meest bekend om zijn keuken en is de thuisbasis van pizza, pasta, pesto, ragù en gelato. Italiaanse chef-koks vertrouwen vooral op de kwaliteit van de ingrediënten, niet op een uitgebreide bereiding.

Ingrediënten en gerechten variëren per regio. Vooral tussen het noorden en het zuiden en dat maakt het Italiaanse eten zo ongelooflijk rijk en gevarieerd. Door Italiaans te leren begrijp je wat je eigenlijk eet. Je zou ook nieuwe Italiaanse vrienden kunnen maken en (als je geluk hebt) bij hun thuis uitgenodigd worden voor een echte huisgemaakte maaltijd door hun oma’s !

3. Het is de taal van de liefde, muziek en kunst

Zoals Julia Roberts in de film ‘Eat, Pray, Love‘ zegt: “Geen enkele taal was ooit beter gewijd aan het uitdrukken van menselijke emoties”. De ritmische verdeling van medeklinkers en klinkers draagt bij aan het uitgesproken zangerige geluid, waardoor sprekers van andere talen vaak zeggen dat het Italiaans van nature als zang klinkt.

Door Italiaans te leren kan je het meesterwerk Divina Commedia van Dante Alighieri lezen én de woorden van de traditionele opera van Pavarotti begrijpen. Je hoeft geen grote fan te zijn van klassieke muziek en opera, we kennen tenslotte allemaal minstens één componist van Italiaanse afkomst. De Italiaanse identiteit manifesteert zich in kunst en muziek, met verbazingwekkende galerijen, prachtige monumenten en iconische beeldhouwwerken en theaters.

4. De mensen

Laten we eerlijk zijn, Italië is ook de moeite waard dankzij de inwoners. Italianen zijn luidruchtig, geobsedeerd door eten, vriendelijk en spreken met gebaren. De Italiaanse cultuur is gebaseerd op het belang van familie en liefde. Je kunt altijd rekenen op een Italiaan als je vrienden maakt – Italianen zijn erg extravert, dus het is heel gemakkelijk om een vriendschap met hen op te bouwen. Dit geeft je de kans om jouw Italiaans te oefenen in de best mogelijke omgeving.

Ook geeft het leren van Italiaans je een voorsprong bij het leren van andere Romaanse talen zoals Spaans, Portugees en Frans. De woordenschat van de Italiaanse taal ligt het dichtst bij de Franse woordenschat, terwijl de werkwoordstijden dichter bij het Engels liggen.

5. Il dolce far niente

Italiaans leren betekent jezelf onderdompelen in de cultuur. Een van de belangrijkste aspecten van de Italiaanse cultuur is genieten van de “dolce far niente”, wat betekent hoe mooi het kan zijn om niets te doen.

De Italiaanse cultuur gaat over het genieten van het leven. Dingen zoals koffie drinken en praten met mensen die naast je zitten of rondlopen in de stad terwijl je een gelato eet en je afvraagt hoe mooi het leven is. Dit zijn slechts twee van de vele voorbeelden van zoete Italiaanse luiheid.

Het vermogen om je in een andere taal uit te drukken en te begrijpen wat anderen tegen je zeggen, opent je geest en vele nieuwe deuren. Italiaans leren gaat niet alleen over het toevoegen van een nieuwe taal aan je CV. Italiaans leren betekent de rijke cultuur en schoonheid van Italië ontdekken en alles wat het te bieden heeft.

Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden