GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

EF Ervaringen: Anna uit Duitsland bij EF Eastbourne

Anna reisde met EF naar het prachtige Eastbourne om haar Engelse vaardigheden te verbeteren.
EF Ervaringen: Anna uit Duitsland bij EF Eastbourne

Nog voordat ik van EF had gehoord, wist ik één ding al: als ik naar een Engelstalig land zou vliegen, dan zou dat Engeland moeten zijn! Waar anders kun je immers het leven en de cultuur ervaren die zo klassiek Brits is, als in het hart van Groot-Brittannië?

Het begon allemaal met mijn keuze voor Eastbourne als bestemming voor mijn reis: het stadje met ongeveer 100.000 inwoners ligt direct aan de kust van het Kanaal en maakt deel uit van East Sussex County. Maar voordat ik deze stad kon verkennen, ging ik eerst naar Bexhill-on-Sea, dat ongeveer 14,5 mijl verderop lag. In eerste instantie koos ik een gastgezin dat verder van Eastbourne lag. De afstand werd echter gecompenseerd door de ligging van het kleine Bexhill, omdat het strand omringd is met parken en veel huiselijker aanvoelt door de kleine bevolking en het omliggende landelijke gebied. Bovendien ademt niet alleen Bexhill, maar ook de omgeving van Eastbourne in het algemeen, de typische Britse stijl van een kleine stad: je vindt er voornamelijk bakstenen huizen en de straten zijn versierd met talloze kleine winkeltjes die je in Duitsland niet zou vinden vanwege onze grote winkelcentra of Amazon. Als uit protest tegen het kapitalisme kopen Britten het liefst alles per stuk in speciaal daarvoor bestemde kleine winkeltjes - wat overigens ook een verscheidenheid aan winkels mogelijk maakt.

Wat het gastgezin betreft, moet ik enige ontevredenheid uiten: hoewel de gastouders ontzettend aardig waren, waren er aanzienlijke hygiëneproblemen waardoor ik na een week ben overgestapt naar de Residence. Behalve hygiëne bood de Residence nog veel meer voordelen: de "Residence" is een soort hotel in Eastbourne dat door EF wordt aangeboden aan deelnemers van 18 jaar en ouder. Het is gloednieuw en ligt op ongeveer 30 meter afstand van het treinstation (het centrum van Eastbourne) en ongeveer 2 tot 5 minuten van de EF Language School.

Ook al heb ik maar één week genoten van de gastvrijheid van het gastgezin, toch heb ik veel geleerd over de Britse cultuur die ik anders waarschijnlijk niet geleerd zou hebben - zoals eetgewoonten of een aantal uitdrukkingen die ik op de taalschool waarschijnlijk niet geleerd zou hebben. Residentie of gastgezin: beide hebben hun voordelen en ik vraag vriendelijk om mijn ervaringen niet te generaliseren, aangezien ik van EF studenten heb gehoord die extreem positieve ervaringen hadden met hun gastgezinnen.

Terug naar de eerste dagen: bij aankomst in Bexhill maakte ik me eerst vertrouwd met het stadje, vooral met de dienstregeling van de trein, die de komende 7 dagen voor mij zou bepalen. Een leuk kenmerk van alle Engelse treinstations zijn de gratis kranten, die de 20 minuten durende reis draaglijker maken. Bovendien helpt het je Engels enorm te verbeteren. Bij aankomst in Eastbourne kostte het me tussen de 5 en 10 minuten om van het treinstation naar de kleine, maar prachtig gerenoveerde school te lopen. Mijn kamergenoten hadden me de weg gewezen (een Taiwanees en een Spanjaard), maar ik moest de eerste schooldag zonder hun hulp doorkomen, want in eerste instantie word je opgeroepen om te wachten en je in te schrijven in een lounge op comfortabele banken, waar je geniet van de culturele diversiteit van andere studenten.

Elke student die daar zit, zit in hetzelfde schuitje als jij, dus het is gemakkelijk om een praatje te maken. Of je het nu wilt of niet: je vindt al snel een groep waarmee je je verbonden en vermaakt voelt - ongeacht leeftijd of afkomst.

Naar mijn mening is dit het beste deel van de hele taalreis: je wordt min of meer gedwongen om met mensen uit verschillende landen om te gaan (ik was bijvoorbeeld ondergebracht bij een Japanner, een Taiwanees, een Spanjaard en een Arabier voordat ik naar de Residentie verhuisde). Hierdoor leer je veel over andere culturen, verschillende perspectieven (bijvoorbeeld over mondiale kwesties) en kun je zelfs verouderde stereotypen ontkrachten. Als je bijvoorbeeld denkt dat alle Arabieren rijk, islamitisch en vrouwonvriendelijk zijn, heb je waarschijnlijk nog nooit contact met hen gehad. Alleen door contact met andere mensen kun je hun perspectieven begrijpen en een goed gefundeerde mening vormen. Opeens werd het doel van het Arabische regeringssysteem me duidelijk, en waarom sommige Russen sympathiseren met Poetin. Ik realiseerde me dat geen enkele mening helemaal objectief kan zijn, en door zo'n uitwisseling hebben racisme en vooroordelen praktisch geen kans meer in mijn leven.

Iedereen moet zijn eigen mening vormen over de leerstof en het schoolsysteem op de EF school. Naar mijn mening is de beste manier om Engels te leren door jezelf onder te dompelen in de taal, films in het Engels te kijken en zoveel mogelijk Engels te lezen en te spreken. Engels leer je niet alleen op school - dat is niet de taak van de school. Maar het kan je wel helpen, want als je deze taal met zijn ingewikkelde uitspraak en jargon echt wilt leren, moet je er zelf moeite voor doen.

Er zijn nog veel meer dingen waar ik het over zou kunnen hebben, zoals sightseeing, het vrijetijdsprogramma of de lessen, maar dat zou de scope te buiten gaan, en bovendien maakt iedereen er zijn eigen ervaring mee.

Als iemand echt zover heeft gelezen, wens ik hem of haar een geweldige tijd in Engeland (als hij of zij van plan is daarheen te gaan), en mijn excuses voor het lange verslag.

Wil je ook op taalreis? Bestel dan hier onze gratis brochure of lees meer over onze taalreisprogramma's in het buitenland.

Leer Engels in EastbourneGa nu!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Studeer in het buitenland met EF!

Lees meer