Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 dingen die jij niet wist over Grand Central Terminal

10 dingen die jij niet wist over Grand Central Terminal

Vind jij treinstations saai? Think again. Grand Central Terminal in New York City is zo veel meer dan alleen een treinstation. Het heeft een tennisbaan, gouden kroonluchters en een sterrenhemel, en dat is nog niet alles!

1. ER GAAN GEEN TREINEN DOORHEEN

Het Grand Central Depot is gebouwd in 1871 en werd snel daarna het Grand Central Station. In 1913, elf jaar nadat New York City de laatste stoomlocomotief gedag zei en volledig geswitched was naar elektrische treinen, veranderde de naam in Grand Central Terminal. Zoals de naam al doet vermoeden is Grand Central alleen een eindstation, er rijden dus geen treinen doorheen.

2. MAAR WEL 750.000 MENSEN

Er lopen meer dan 750.000 mensen per dag door de terminal. Tijdens feestdagen zijn het er zelfs vaak meer dan 1.000.000. Zo’n 55% van de passagiers is man, 45% is vrouw en de gemiddelde leeftijd is 41 jaar. Een ongelooflijke 93% van de passagiers heeft een studie afgerond. Gemiddeld passeren 7.500 mensen per uur de hoek van 42nd Street en Vanderbilt Avenue. Daarmee is dit een van de drukste kruisingen in heel New York City. Naast alle forenzen wordt de Grand Central Terminal door 21,6 miljoen toeristen bezocht.

3. HET IS HET GROOTSTE TREINSTATION VAN DE WERELD

Grand Central Terminal neemt 49 hectare in beslag, heeft 44 perrons en 67 sporen verspreid over twee verdiepingen. Het is het grootste treinstation ter wereld, zowel op gebied van oppervlakte als aantal perrons.

4. HET HEEFT EEN WHISPERING GALLERY

Op de Dining Concourse, vlak bij de beroemde Oyster Bar, vind je de Whispering Gallery: fluister een boodschap in het hoekje van de poort bij de ingang en degene die in de tegenovergestelde hoek staat hoort je luid en duidelijk.

5. HET PLAFOND IS ONDERSTEBOVEN

Op het plafond van de Main Concourse vind je een prachtige muurschildering van de Mediterraanse winter hemel, compleet met 2.500 sterren. Echter, het grootste gedeelte van de schildering geeft de hemel niet weer zoals wij die zien, maar is op zijn kop weergegeven. Dit is naar Middeleeuwse traditie, toen schilderingen afgebeeld werden vanuit het perspectief van God. Deze vergissing wordt geweten aan door de war geraakte schetsen en werd vlak na de opening van de terminal opgemerkt. De muurschildering is nooit gecorrigeerd.

6. ER HANGEN TIEN FANCY KROONLUCHTERS

De tien kroonluchters in de Main Lobby van Grand Central Terminal zijn versierd met goud en ze hebben elk 110 gloeilampen. (Fancy!)

7. JE ZIET OVERAL EIKELS EN EIKENBLAADJES

Overal in Grand Central Terminal zie je eikels en eikenblaadjes als versiering op klokken, uitgehouwen in de muren en gegraveerd in lampen. De eikel is het symbool van de Vanderbilts, de familie die het Grand Central Depot heeft gebouwd. Dit was destijds het grootste gebouw in NYC en het perfecte monument om de macht van de Vanderbilts te symboliseren.

8. DE KLOKKEN ZIJN KOSTBAAR MET HOOFDLETTER K

Aan de buitenkant van het gebouw, ter hoogte van 42nd Street, hangt de grootste glazen Tiffany klok van de wereld met een diameter van bijna vier meter. Op het Main Concourse, vlak naast de iconische informatiebalie, hangt nog een beroemd uurwerk: de vier wijzerplaten zijn gemaakt van opaal en zijn volgens Sotheby’s en Christie’s meer dan tien miljoen USD waard. En last but not least, alle klokken in Grand Central Terminal lopen exact een minuut voor, zodat alle passagiers altijd 60 seconden extra hebben om hun trein te halen.

9. HET HEEFT DE BESTE GEVONDEN VOORWERPEN AFDELING VAN AMERIKA

De afdeling gevonden voorwerpen van Grand Central Terminal verzamelt en registreert meer dan 50.000 items per jaar en zorgt dat 60% daarvan terug komt bij de rechtmatige eigenaar. Daarmee is het de meest succesvolle gevonden voorwerpen afdeling van heel Amerika. Meestal gaat het om portemonnees, brillen of telefoons, maar er worden ook ongewone zaken afgegeven zoals een konijn, een beenprothese, een bumper van een auto en een tuba.

10. EN EEN TENNISBAAN

Op Grand Central kun je een potje tennis spelen, terwijl je op je trein wacht. De Vanderbilt tennisclub vind je op de vierde verdieping en is open voor publiek. Je betaalt tussen de 90 en 260 USD per uur voor een baan, afhankelijk van de dag en het tijdstip.

Ga jij mee naar New York met EF?Ontdek meer

Deel dit artikel

Laatste blogs van Reizen