Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 redenen om van Dublin houden

10 redenen om van Dublin houden

De naam van deze stad roept alleen al rijke beelden op van de geschiedenis, golvende groene heuvels, betoverende stadswegen en eindeloze pinten Guinness. Aan de oostkust van het land is de hoofdstad van Ierland een uiterst populair uitje in Europa, en dat is geen toeval. Hier zijn tien redenen om van Dublin te houden.

1. Geschiedenis

Over een geweldig begin gesproken! Dublin is een middeleeuwse stad die voor eerst door de Vikingen werd bewoond. Alleen al het lopen door de historische straten is genoeg om je geest vrij te maken om verhalen te weven over welke geheimen de stenen bewaren. Voor een meer close-up geschiedenisles ga je naar het Natural Museum of Ireland om moeraslichamen (waarvan gedacht wordt dat ze opgeofferd waren), Vikingskeletten en prachtige Keltische juwelen uit het Bronzen en IJzeren tijdperk te ontdekken.

2. De Ieren

Die brede glimlachen, sprekende ogen en lange verhalen. Reizigers naar andere landen kunnen vertellen over de “vriendelijke lokale bevolking” die er wonen, maar zolang je geen ervaring met de Ieren in hun thuisland had, weet je niet wat vriendelijk is. Kortom: Dubliners zijn geweldig.

3. De muziek

De traditionele Ierse muziek zal je gegarandeerd in de smaak vallen, zelfs als je er niet op klaar voor bent. Met een rijke geschiedenis, talent en bijpassende teksten is een reis naar Dublin gewoonweg niet compleet totdat je een lange avond hebt doorgebracht met het luisteren naar de lokale bevolking die tot in de kleine uurtjes verder speelt. Je gaat er misschien tranen van in de ogen krijgen, maar dat hoort toch bij het plezier!

4. Geen auto nodig

Vergeet de auto of een taxi. In Dublin zijn je voeten alles wat je nodig hebt. Kijk online en je vindt pagina’s met gratis rondleidingen over het algemeen belang van de literatuur, de geschiedenis of het thema van de pub. Ben je niet zo’n fan van het werken met kaarten en notitieboekjes? Je kunt zelfs podcastwandeltochten vinden in Dublin. Neem gerust een kijkje: De stad is volledig gevuld met cafés, restaurants en pubs om je energie weer op te laden tijdens het wandelen, dat brengt ons naar…

5. Guinness

Er zijn veel theorieën over het feit dat Guinness in Ierland gewoon beter lijkt te smaken. Het lijkt te liggen aan de populariteit: Lokale pubs gaan sneller door de vaten, dus het brouwsel is altijd super fris en de taplijnen zijn altijd brandschoon (een Guinness-vertegenwoordiger zorgt daar voor). Bovendien weet een Dubliner precies hoe hij het zwarte goedje moet serveren. Er is een uitgebreide keuze tussen de ideale temperatuur, het type glas en de 120 seconden die nodig zijn om de perfecte schuimende top te creëren.

6. Groeiende voedselscène

Stel je je “Dublin” en “gourmet” niet voor in dezelfde zin? Tijd om je gedachten te veranderen! Dankzij een toenemende waardering voor de natuurlijke producten van het gebied (denk aan oesters, sint-jakobsschelpen, garnalen, vlees van boerderij tot tafel, plattelandskazen) en traditionele gerechten (probeer sodabrood met boter, “boxty” aardappelpannenkoeken, of zwart-witte pudding) is er een groeiende food scene in Dublin. Van kaarsverlichte tavernes tot chique restaurants, deze stad heeft zijn er is voor ieder wat wils.

7. Ierse boter

Oh wow, het is gewoon zo… boterig. Het is bijna een vergissing om Ierse boter te proberen, want als je dat doet, lijkt het alsof de smaak van gewone boter is vervaagd. Heeft het te maken met het supergroene, jaarrond mollige gras waar de koeien mee gevoederd worden? Wat ongetwijfeld een zekerheid is, is dat je vanaf dit moment voor altijd op zoek gaat naar Ierse merken in de zuivelsectie van je supermarkt. (Dan weet je dat ook!)

8. Puffins zien

Echt waar! Neem de ferry naar Ireland’s Eye, een eiland voor de kust van Howth. Naast papegaaiduikers (hoewel we weten dat je speciaal voor hen bent gegaan) zie je grijze zeehonden en een verscheidenheid aan zeevogels, zoals zeekoeten, alken en aalscholvers.

9. Geniet van de zee

In Dublin is de zee nooit ver weg. De stad ruilen voor de kust is net zo gemakkelijk als springen op een DART-trein en je geest laten dwalen terwijl je deze 53 kilometer lange panoramische route die de kustplaatsen met elkaar verbindt, aflegt. Ga op verkenningstocht naar het vissersdorpje en de rotswandelingen in Howth, havenstad Dún Laoghaire, wandel naar Killiney Hill, het vakantieoord Dalkey, de haven van Sandycove of het strand van Bay Side – waar wij je uitdagen om je te verzetten tegen het verzamelen van de prachtige zeeschelpen die de stranden kenmerken.

10. Trek de Wicklow Way

Wandelaars zullen hun wandelschoenen willen aantrekken in Dublin. De stad is namelijk het startpunt van de Wicklow Way, een 131 kilometer lange, zelf begeleide wildernisroute. Het pad neemt ongeveer 5 tot 7 dagen in beslag en loopt door bergpaden, landwegen en heuvels, boreens (oude, smalle landweggetjes) bossen, meren, kloosters en ruïnes en eindigt in Clonegal. Wil je de Wicklow Way volgen? Zorg dan dat je waterdichte uitrusting klaarligt – je weet nooit wat voor weer dit deel van Ierland te bieden heeft!

Leer Engels in Dublin met EF!Ontdek meer!

Deel dit artikel

Laatste blogs van Cultuur