GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Het Berlijnse avontuur!

In de zomer van 2017 ging ik voor het eerst weg met EF en ik leerde veel meer dan alleen een taal. Na Berlijn wist ik dat ik deel wou uitmaken van de EF-family, dus besloot ik ambassador te worden! Deze zomer (2018) ga ik met EF naar Nice en ik kijk ongelooflijk uit naar alle avonturen en ervaringen die me nog te wachten staan. Er staan nog heel wat landen, talen en culturen op mijn verlanglijstje!! - Karlien Steenacker
Het Berlijnse avontuur!

Als iemand die uit een kleine stad als Gent en uit het kleine België komt, voelde ik me verfrissend onbelangrijk in de historische schaduw van de Berlijnse muur. Je zou kunnen zeggen dat dit niet het leukste gevoel is om te hebben, maar het heeft zo zijn charmes. Ik heb mijn plekje in de maatschappij gevonden terwijl ik onopgemerkt door de massa liep. Een maatschappij van hipsters en boetiekjes, eten en mensen van over de hele wereld. … Berlijn is internationaal.

Integrerend

Mijn eerste week in de stad was een uitdaging. Ook al was ik slechts 10 uurtjes weg van thuis en was ik nog steeds onder de veilige koepel die wij Europa noemen, ik was bang om werkelijk alleen te zijn voor 5 weken. Ik ben heel slecht in alleen zijn. Gelukkig was ik nieuwsgieriger dan dat ik bang was.

EF bood de perfecte formule voor mij. Je bent een visje in een grote zee met allemaal andere vissen die in dezelfde situatie zitten als jou. Niemand weet echt in welke richting je moet zwemmen, maar wel dat je allemaal dezelfde richting uit wil. De meest gemotiveerde leerkrachten leidden me door de chaos en de ongemakkelijkheid die gepaard gaat met een nieuweling zijn. School werd ook een deel van mijn leven in plaats van een saaie plek waar je elke dag van de week moet doorbrengen. De school was een gemeenschap zoals het hoort te zijn.

Thuis

Een week of twee in het buitenland spenderen is heel leuk, maar het is uiteindelijk niet meer dan ‘gewoon’ een andere vakantie. Wanneer je intensief (daar bedoel ik “intensief” op een heel bewuste manier mee, zoals bijvoorbeeld bij EF) meer dan twee of drie weken op een plaats spendeert, dan creëer je een tweede thuis. Ik kende mijn weg in de stad, herkende de locals onderweg naar school, … . Kortom, ik werd een Berlijner.

Alles ging zo snel, zoals een Erasmus-express trein. Ik voelde me enkel de eerste twee dagen een nieuweling, en tegen de tweede week hing ik al elke avond rond met mijn Berlijnse vrienden alsof ik nooit iets anders heb gedaan. Ik voelde me thuis in deze grote Duitse hoofdstad, in deze stad die zo veel pijn en verlies heeft meegemaakt. Een stad met zo veel geschiedenis dat je nog steeds het gewicht van het verleden kan voelen maar bovenal een stad van liefde, vrijheid en aanvaarding. Een stad die mij omarmde.

Do’s

Als ik advies moest geven aan toekomstige EF studenten dan zou het dit zijn: verdrink. Dompel jezelf onder in de volledige EF-ervaring, doe zoveel als je kunt en geniet simpelweg van elke seconde. Verrijk jezelf.

Heb je vragen voor Karlien? Wil je meer weten over haar andere EF-avonturen?  Contacteer haar hier!

Leer Duits in BerlijnOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer