GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

10 redenen om op Erasmus uitwisseling te gaan

10 redenen om op Erasmus uitwisseling te gaan

Een nieuwe taal leren, nieuwe vrienden maken en een nieuwe cultuur ontdekken tijdens een semester in het buitenland; voor velen is een Erasmus uitwisseling een levenservaring die ze nooit zullen vergeten. Als jij momenteel studeert of binnenkort een opleiding start aan een hogeschool of universiteit in België, dan kan ook jij een periode in een ander land in Europa gaan studeren. We hebben 10 redenen op een rijtje gezet waarom je de kans om met Erasmus naar het buitenland te gaan niet mag laten schieten!

1. Maak vrienden uit alle hoeken van Europa

Meer dan 3 miljoen Europese jongeren vertrekken jaarlijks naar een andere universiteit of hogeschool om er te studeren, waaronder enkele duizenden afkomstig uit België. Grote kans dus dat je andere Belgen tegenkomt tijdens je uitwisseling. Zoniet: geen zorgen, want alle internationale studenten willen net als jij alles uit hun Erasmus halen. Je maakt zeker weten ontelbare nieuwe vrienden.

2. Leer een nieuwe taal

Een groot voordeel van het studeren in een ander land is dat je de taal van je bestemming leert spreken. Doordat je in het land woont heb je geen andere keuze dan de taal van de lokale bevolking te leren. Misschien moet je zelfs je vakken in de lokale taal volgen. In het begin zal dat even slikken zijn, maar na een tijdje merk je dat je vooruitgang boekt en voor je het weet ken je je nieuwe taal tot in de puntjes!

3. Ontdek nieuwe culturen

Het Erasmus uitwisselingsprogramma is vernoemd naar de geleerde Erasmus van Rotterdam (1465-1563), een Nederlandse academicus die tijdens zijn leven in een groot aantal landen woonde en geїnspireerd werd door de vele culturen die hij er leerde kennen. Hij was van mening dat je een taal pas echt leert wanneer je jezelf onderdompelt in de cultuur van het land waar de taal gesproken wordt. Wij zijn het helemaal met hem eens!

4. Ontvang financiële ondersteuning voor de belangrijkste kosten

Voor iedere Erasmusstudent is er een beurs beschikbaar zodat je de eerste kosten, zoals je kamer, alvast kunt betalen. De hoogte van het bedrag hangt af van je bestemming en varieert van universiteit tot universiteit, al ligt het gemiddelde bedrag tussen 195 – 315 euro per maand (het inkomen van ouders kan in sommige gevallen tevens van invloed zijn). Ook kun je als Erasmusstudent op de meeste bestemmingen rekenen op kortingen in café’s en discotheken.

5. Vertrek naar een frisse, nieuwe omgeving

Soms is het goed om jezelf te verplaatsen naar een totaal nieuwe omgeving. Elke dag weer door dezelfde straten lopen, dezelfde dingen doen en dezelfde mensen om je heen hebben kan eentonig worden. Door je horizon te verbreden kun je weer nieuwe inspiratie en energie opdoen, zodat je in de toekomst de juiste keuzes kunt maken.

6. Je wordt volwassener en zelfstandiger

In je eentje naar een ander land afreizen, een kamer vinden, nieuwe vrienden maken en ondanks de taalbarrière alle administratie rondom je uitwisseling regelen maakt je ongetwijfeld een stuk zelfstandiger en volwassener. Het perfecte argument voor je ouders!

7. Academische erkenning

De tijd dat je in het buitenland bent is alles behalve tijdverspilling. Als je slaagt voor al je vakken krijg je de studiepunten die je anders op je eigen universiteit had moeten halen. Daar komt nog bij dat je een nieuwe taal leert spreken en internationale ervaring opdoet, wat weer leuk op je CV staat.

8. Een sterker CV

Zoals we hierboven al aangaven: studeren in het buitenland is zeker een extraatje op je CV. Het wordt door veel werkgevers gezien als een bewijs dat je zelfstandig bent. Het betekent vaak dat je meertalig bent en kennis hebt van cultuurverschillen. Een studie toonde zelfs aan dat 31% van de bedrijven internationale ervaring een vereiste vindt!

9. Word aangestoken door het post-Erasmus syndroom

Na terugkomst zul je er niet aan ontkomen: het post-Erasmus syndroom, een permanente heimwee naar je Erasmustijd, die uiteindelijk leidt tot een sterke behoefte om nieuwe culturen te ontdekken. Je gaat ongetwijfeld je nieuwe vrienden en je thuis van de afgelopen maanden missen. Je zult merken dat dit gevoel verdwijnt, maar de honger naar het ontdekken van nieuwe plekken gaat waarschijnlijk nooit meer weg! Gelukkig heb je Erasmus-vrienden in heel Europa, zodat je overal goedkoop kunt ‘crashen’!

10. Beleef de tijd van je leven!

De allerbelangrijkste reden om op Erasmus uitwisseling te gaan is omdat je ongetwijfeld een onvergetelijke tijd tegemoet gaat. Vele ex-Erasmusstudenten zien hun tijd in het buitenland nog steeds als de mooiste tijd van hun leven. Grote kans dat dit ook voor jou het geval zal zijn. Twijfel dus niet en ga ervoor!

Ga naar de EF Erasmus InfogidsLees verder
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer