Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Spreken de Nederlanders écht beter Engels dan wij?

Spreken de Nederlanders écht beter Engels dan wij?

We spreken dan wel dezelfde taal, maar de verschillen tussen de Nederlanders en Vlamingen zijn onvermijdelijk. Dat Nederlanders directer en gieriger zijn dan wij, dat weten we. Maar zijn we het ermee eens dat ze ook beter Engels spreken dan wij Vlamingen?

EF English Proficiency Index

Dit jaar publiceert EF de negende editie van de EPI (English Proficiency Index), een jaarlijkse ranglijst van de beste Engels sprekende landen ter wereld, waar Engels niet de moedertaal is. De ranglijst is gebaseerd op de resultaten van de Engelse taaltest EF SET waar meer dan 2,3 miljoen niet-moedertaalsprekers uit meer dan 100 landen en regio’s aan deelgenomen hebben.

De EPI wordt jaarlijks gepubliceerd. Dit jaar is België gezakt naar de dertiende plaats: door het hoge gemiddelde van Vlaanderen en het lagere gemiddelde van Wallonië. Er is een groot verschil in taalniveau tussen Vlaanderen en Wallonië, wat dit jaar weer is toegenomen. Op deze wereldwijde ranglijst staat Vlaanderen op de vijfde plaats, wat niet slecht is vergeleken met Wallonië, dat op de 25e plaats staat. Maar wij Vlamingen staan vier plekken onder de Nederlanders, die bovenaan de ranglijst staan. Nederland is dus wereldwijd het best sprekende land van de Engelse taal, waar Engels niet de moedertaal is!

Zijn wij het hiermee eens?

Hoe kan het dat Nederlanders zo goed Engels spreken? Reizen de Nederlanders misschien meer waardoor ze meer Engels moeten spreken of komt het door het andere onderwijssysteem? Het kan natuurlijk ook zijn dat de Nederlanders in hun eigen land meer Engels moeten spreken omdat er meer toeristen in Nederland zijn of omdat er meer expats wonen dan in Vlaanderen. Daarnaast is het mogelijk dat de Nederlandse TV niet zo leuk is als de Vlaamse en er veel gekeken wordt naar internationale televisie. Hoe dan ook, de Nederlanders doen het om één of andere reden erg goed!

Dat juist de Nederlanders, die vaak zo’n sterk accent hebben wanneer zij Engels spreken, bovenaan de lijst staan: zijn wij het hiermee eens? We weten natuurlijk dat de Nederlanders directer zijn dan wij en precies zeggen wat zij denken: dus ook wanneer zij (gebroken) Engels spreken. Hoe meer je een taal spreekt, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt en hoe meer je leert over de taal! Kunnen wij misschien leren van de Nederlanders? Zouden wij ook moeten zeggen wat wij denken, ondanks dat dat niet perfect gaat klinken? Misschien dat wij dan beter worden in het spreken van de Engelse taal en de Nederlanders gaan evenaren!

Test je eigen taalniveau

Ben je benieuwd wat jouw taalniveau is? Test je eigen Engelse vaardigheden en zie of je het beter doet dan de Nederlanders!

 

Benieuwd naar de testscores van andere landen?Ontdek meer

Deel dit artikel

Laatste blogs van Talen