GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

5 redenen om de Russische taal te leren

5 redenen om de Russische taal te leren

Waar denk je aan als je aan Rusland denkt? Koud weer, een grote bontmuts en een mega complexe taal? Het weer mag dan wel koud zijn, en de hoeden zijn zeker noodzakelijk, maar de Russische taal is makkelijker te beheersen dan je denkt, zeker als je op taalreis gaat! Ook is het nog eens enorm nuttig! Van het kunnen bestellen van de beste blini in een Russisch restaurant tot het profiteren van de toenemende sociaaleconomische impact van het land.. er zitten veel voordelen aan het leren van deze prachtige taal!

1. Weinig Russen spreken Engels

Je zult hier niet veel kunnen terugvallen op je Engelse vaardigheden… (Het is het beste om te beginnen met het slechte nieuws!). Maar je zult talloze beloningen krijgen. Het ontrafelen van de authentieke cultuur van elke buitenlandse bestemming kan een uitdaging zijn, maar het is veel gemakkelijker (en leuker) om je plaats onder de lokale bevolking te vinden als je hun taal leert kennen.

In Rusland is dit niet alleen een beleefd gebaar, maar een complete must! Slechts 5% van de Russen spreekt Engels en de algemene Engelse taalvaardigheid van Rusland staat nog steeds als ‘Laag’ in de internationale English Proficiency Index (EF EPI). Ook al wil je alleen maar even naar de belangrijkste toeristische trekpleister, je hebt nog steeds een basiskennis van de taal nodig om ergens te geraken. De Russen gebruiken het Cyrillische alfabet namelijk ook op hun verkeersborden!

2. Je zult nooit een tekort hebben aan mensen om te leren kennen en plekken om te ontdekken

Heb je een enorme reislust? Dan is Rusland het juiste land voor jou! Rusland is namelijk het grootste land ter wereld, het heeft negen tijdzones en is één-achtste van het hele aardoppervlak. Het is de thuisbasis van ‘s werelds langste spoorlijn, de Trans-Siberische Express, die je in staat stelt om grote steden zoals St. Petersburg en Moskou te verkennen. Ook kun je adembenemende natuurwonderen zoals de vulkanische zuilen van Zapovednik, het Oeralgebergte en het Baikalmeer verkennen met Trans-Siberische Express. En… met meer dan 144 miljoen mensen die in deze uitgestrekte vlaktes wonen, is er zeker een taalpartner voor iedereen!

Als je er ooit in slaagt om alle bezienswaardigheden in Rusland af te vinken (dat is zeker niet eenvoudig) kan je op veel meer plaatsen je Russische taalvaardigheden gebruiken. Russisch is namelijk de achtste meest gesproken taal ter wereld! Dat betekent dat het de lingua franca is in veel voormalige Sovjetlanden en daarbuiten. Al met al is er geschat dat Russisch wordt gesproken door meer dan 200 miljoen mensen in 16 verschillende landen! Reisliefhebbers hebben dus geen excuus om de Russische taal niet te leren kennen!

3. Rusland zit vol met mogelijkheden

Rusland is een belangrijke speler op het wereldtoneel. Als officiële taal bij de Verenigde Naties is Rusland de koningin van het wereldwijde economische schaakspel. Met ongeveer een kwart van ‘s werelds bekende aardgasreserves, een enorme handelseconomie én invloedrijke relaties met andere belangrijke wereldspelers is Rusland zeker een krachtige speler. Één van de gemakkelijkste manieren om het allemaal te begrijpen is om de Russische taal te leren spreken!

Op school krijgen veel scholieren de kans om populaire Europese talen zoals Frans, Duits of Spaans te leren. Maar hoeveel leren er Russisch? We zeggen niet dat je door de Verenigde Naties wordt opgepikt omdat je weet hoe je ‘Spoetnik’ moet zeggen, maar de economische mogelijkheden in Rusland zijn er in overvloed! Ook kan je carrière de pan uit rijzen als je de taal op professionele wijze leert.

4. Verdiep jezelf de diverse cultuur en historische achtergrond van Rusland

Met een geschiedenis van 1156 jaar is Rusland een schatkamer voor historici en cultuurliefhebbers! Alleen al in Rusland zijn er 29 UNESCO-werelderfgoedlocaties, waaronder het oudste en diepste meer ter wereld, het Bajkalmeer. Ook zijn er culturele locaties uit de 6e eeuw, zoals de oude forten van Derbent, te vinden. Een wandeltocht rond het Rode Plein in Moskou alleen al zullen je alles laten zien van de architectonische stijl van de Sint-Basiliuskathedraal tot het symbolische karakter van het Kremlin.

In St. Petersburg (de tweede grootste stad van Rusland na Moskou), ontdek je ‘Het Venetië van het Noorden’. Waan je door het uitgestrekte kanaalsysteem met meer dan 400 bruggen uit de tijd van Peter de Grote in 1700. Het kennen van de Russische taal helpt je om de Russische cultuur en geschiedenis beter te begrijpen.

5. Russische literatuur, muziek en theater

Een van de grootste voordelen van het leren van Russisch, is de toegang die je krijgt tot het rijke culturele aanbod. Literatuur, theatervoorstellingen en muziek zijn nog maar het begin. Ontdek literaire genieën in hun oorspronkelijke taal; begrijp de ware filosofische en psychologische diepten van Dostojevski’s ‘Misdaad en Straf’ en lees Tolstojs originele versie van de baanbrekende roman ‘Oorlog en Vrede’.

Studeer Russisch met EFOntdek meer!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Wil je een taal in het buitenland leren? Bestel een gratis brochure.

Lees meer