Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

8 tips om je niveau Engels te verbeteren

8 tips om je niveau Engels te verbeteren

Dat wij Belgen snel een taal onder de knie hebben wisten jullie waarschijnlijk al. Nog voor je het goed en wel beseft, begin je met het leren van vreemde talen. Maar ondanks onze brede talenkennis, is er nog veel ruimte voor verbetering. Wij hebben hier voor jou 8 tips waarmee je zowel je mondeling als schriftelijk niveau van Engels verbeterd.

1. Lees, lees, lees

Boeken, kranten, websites, e-mails, social-media, de achterkant van je doosje koekjes: Zolang het in het Engels is, lezen maar! Doordat je Engels gaat lezen, leer je meteen een heel pak nieuwe woorden en ga je die nieuwe woorden ook veel makkelijker onthouden. Hierdoor kan je jouw woordenschat dus verbeteren. Je leert meteen ook bepaalde uitdrukkingen die essentieel zijn in het volledig begrijpen en beheersen van de taal.

2. Schrijf het op

Cliché maar het werkt echt! Schrijf elk nieuw woord dat je tegenkomt op, het lijkt misschien stom maar het werkt echt! Je kan hiervoor een notitieboekje of online tool zoals Evernote gebruiken. Probeer het nieuwe woord ook steeds te noteren in context waarin je het moet gebruiken. Op deze manier is het voor jou gemakkelijker om je later te herinneren hoe je dit woord juist moet gebruiken.

3. Praat eens met een native

Een taal dient om te communiceren! Tegenwoordig kunnen we onszelf prima behelpen door online te communcieren zonder dat we daar effectief onze stem bij hoeven te gebruiken. Een pennenvriend is heel charmant, maar ga eens wat verder dan enkel Whatsapp. Met het spreken van een taal kom je zoveel verder dan het schrijven. Hoe vaak hoor je wel niet dat mensen een taal wel begrijpen, maar niet kunnen spreken. Ga daarom dus opzoek naar native speakers, dompel je volledig onder in hun taal en wees vooral niet bang om fouten te maken.

4. Volg de Engelsen online

Bloggers, vloggers, politiek, humor: volg alles in het Engels! Luister eens naar een Engelse podcast over een onderwerp waar je interesse in hebt terwijl je naar werk of school reist. Hierdoor leer je de straattaal kennen, maar ook de typische dialecten en uitspraken die een taal uniek maken. Net iets anders dan die perfecte robot stem op je Duolingo app.

5. Engels over het water

Er is geen betere manier om Engels te leren dan door effectief naar een Engels sprekend land te reizen en daar je Engels elke dag te oefenen. Engels is een van de meest gesproken talen ter wereld (en dankzij het EF EPI rapport weet je meteen in welke landen ze het beste Engels begrijpen), maar verblijven in een land waar de taal echt gesproken wordt is natuurlijk beter. De lijst met opties is oneindig, denk bijvoorbeeld aan: Australië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Afrika (om er maar een paar te noemen). Tijd om je koffers te nemen?

6. Gebruik je vrienden

Heb je vrienden die Engelstalig zijn, of ken je Belgen die een blog in het Engels schrijven of Engelstalige berichten delen: lees ze en deel ze op je eigen profiel. Als je minstens twee artikels, video’s , blog posts of liedjes per dag leest of luistert, blijf je dagelijks bezig met taal. Voor je het weet, heb je het niet meer door dat je met een vreemde taal bezig bent.

7. Wees niet bang om vragen te stellen

Het is logsich dat je met een hoop vragen zit als je net Engels begint te leren. Stel die vragen ook! Als je ingeschreven bent op een cursus kan je de docent om antwoorden vragen, anders is het internet een oneindige bron van antwoorden. Google weet alles, of toch bijna alles. Je kan geen domme vragen stellen. Enkel het niet vragen is dom. Onzekerheid helpt je niet om zelfzekerder te worden in een vreemde taal. Wees dus zeker niet bang om vragen te stellen!

8. Begin met het Engels dat je nodig hebt

Wil je een taal echt kennen? Dan moet je ook meer kunnen dan enkel spreken over het weer en je familie. Ga op zoek naar het juiste vakjargon rond je studie, werk of interesses. Ga je op uitwisseling? Richt je dan op de woordenschat rond je studie. Ga je op gap year? Update je woordenschat in de categorie reizen en toerisme. Als je alles in een keer wil leren is de kans groot dat je hoofd ontploft, focus je dus best op wat je nodig hebt.

Wil jij ook een native speaker worden? Klik hier

Deel dit artikel

Laatste blogs van Talen