Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Engelse vaardigheid: de verschillen tussen Franstalig en Nederlandstalig België worden groter

Engelse vaardigheid: de verschillen tussen Franstalig en Nederlandstalig België worden groter

België verliest twee plaatsen op de wereldranglijst van de beste niet-moedertaalsprekers van het Engels. Toch blijft België in de besloten kring van landen met een “Zeer Goede Engelse Taalvaardigheid” volgens de 9de editie van het EF EPI-onderzoek.

Verschillen tussen Franstalig en Nederlandstalig België worden groter

De studie van EF EPI, uitgevoerd onder meer dan 2 miljoen volwassenen die de EF Engelse standaardtest hebben doorstaan, benadrukt wereldwijde trends in de Engelse taalvaardigheid. Ook zijn er duidelijke verschillen tussen Franstalig en Nederlandstalig België:

  • Nederlandstaligen zijn de Franstaligen een stap voor als het gaat om het beheersen van de taal van Shakespeare. In tegenstelling tot vorig jaar wordt de kloof tussen Wallonië en Vlaanderen in deze nieuwe editie opnieuw groter. Volgens de EF EPI scoren Walen 58,22 tegenover 65,01 voor Vlamingen. Vorig jaar was dit 58,77 voor de Walen en 64,33 voor de Vlamingen.
  • Vlaanderen is het enige gewest dat zich dit jaar positief heeft ontwikkeld. Dit in tegenstelling tot Wallonië, dat 0,55 procentpunt minder is. Ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is 0,36 procentpunt minder geworden.
  • Met uitzondering van de andere regio’s zou Vlaanderen op de 5de plaats op de wereldranglijst komen te staan. Wallonië zou worden gedegradeerd naar de 30e plaats. Dit is slechts één plaats hoger dan Frankrijk. Dit kan dus worden gezien als een echte scheiding tussen de twee regio’s in termen van Engelse taalvaardigheid. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zou op de twaalfde plaats staan als Wallonië en Vlaanderen buiten beschouwing zouden worden gelaten.
  • De 9e editite van het EPI stelt vast dat mannen en vrouwen in België bijna op gelijke voet staan wat betreft hun Engelse taalvaardigheid. De vrouwen liggen slechts 0.02 procentpunt hoger dan mannen!
  • De beste Belgische steden op de ranglijst zijn van hoog naar laag: Genk, Brugge, Antwerpen, Gent, Leuven, Brussel en Luik.

EF EPI- Resultaten

De EPI van 2019 geeft aan dat Franstalig België dit jaar een nog grotere achterstand heeft opgelopen in vergelijking met Nederlandstalig België. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft vrij stabiel. Dit geeft aan dat de inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest over een goede Engelse taalvaardigheid beschikken. Hun Engelse taalniveau is net iets lager dan in Nederlandstalig België.

We kunnen dus stellen dat er nog veel ruimte is voor verbetering in het Franstalige deel van België. Er is nog veel werk te doen is in het leren en beheersen van het Engels voor de Franstaligen.

Test gratis je taalniveau

Weet jij hoe goed je taalniveau is? Test het met onze gratis EFSET test en ontdek het in minder dan 15 minuten!

Hoe goed is jouw Engels?Test het!

Deel dit artikel

Laatste blogs van Cultuur