GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

De 10 beste wintersteden ter wereld

De 10 beste wintersteden ter wereld

Winter krijgt vaak veel negatieve aandacht. En natuurlijk: warme zomerdagen zijn geweldig. Maar dat de dagen ‘s winters korter zijn, donkere avonden en lagere temperaturen hebben, betekent niet dat de koude maanden niet óók geweldig kunnen zijn. Daarom hebben wij hier een lijst van de 10 beste wintersteden ter wereld!

1. New York, Amerika

Volgens sommige mensen wordt New York beter naarmate het kouder wordt: de feestdagensfeer hangt overal, er verschijnen schaatsbanen en hoewel het uitzicht vanaf de Empire State Building het hele jaar door prachtig is, is het nóg magischer als de stad onder een deken van sneeuw ligt. Plus: op de echte kerstweken na is het ’s winters laagseizoen in de Big Apple. Dat betekent minder toeristen en minder drukte in straten, winkels en attracties. Zo rustig als NY maar kan zijn.

2. Berlijn, Duitsland

Dankzij de vele kerstmarkten met kraampjes waarin glühwein wordt verkocht, zoete lekkernijen zoals peperkoekhuisjes, en de geur van Duitse worsten die in de lucht hangt, heeft winter-winkeltherapie nog nooit zo goed gevoeld als in Berlijn. Maar zelfs na december is de hoofdstad van Duitsland nog geniaal. Als het sneeuwt, verandert Tiergarten Park in een magisch winterwonderland. En in Berlijn worden grote sneeuwballengevechten in de parken georganiseerd, compleet met dj’s en livemuziek.

3. Londen, Groot-Brittanië

Het heeft iets prachtigs Brits: slenteren door Hyde Park, het gras bedekt met dauw en vrieskou en condenswolkjes voor je mond als je praat. Londen staat barstensvol beroemde bezienswaardigheden en de geweldigste winkels ter wereld, dus is de stad het hele jaar een ideale bestemming. Maar in de winter geniet je nog meer van de knus verlichte koffietentjes, kleine pubs, gezellige restaurants en de vele mensen die in dikke wollen sjaals over de charmante keienstraatjes wandelen. De straten zijn weer even van de Londenaren, totdat de toeristen terugkomen.

4. Sydney, Australië

Krijg je geen genoeg van de zomerzon of ben je simpelweg een winterhater? Blijf dan niet op het noordelijk halfrond als de winter aanbreekt. Voorkom een winterdip en ga Down Under voor een vakantie naar Sydney, een stad waar het gemiddeld 27 graden Celsius is. Krijg een kleurtje op het strand, leer surfen als een pro of ontdek de bezienswaardigheden en het lokale nachtleven. En weet je wat het mooie is? Je hebt geen jas nodig – vergeet alleen je slippers niet in te pakken!

5. Chamonix, Frankrijk

Voor veel mensen horen winter en skiën bij elkaar als Asterix en Obelix. Want laten we eerlijk zijn: het beste aan de bevroren regen die uit de hemel valt, is met familie of vrienden van een prachtig besneeuwde berg afroetsjen en beneden je vingers weer opwarmen aan een kop warme chocolademelk. De omgeving van Chamonix is prachtig: zie maar eens je aandacht op de piste te houden terwijl je het prachtige panorama-uitzicht van de Franse Alpen voor je hebt, inclusief de Mont Blanc. Zelfs wanneer je weer met beide schoenen op de vaste grond staat, is dit een plek waarop je continu je camera uit je broekzak pakt.

6. Praag, Tsjechië

Neem je winterjas mee, want Praag staat nou niet bepaald bekend om het warme winterweer – maar wél om de gezelligheid en feestelijkheden. De mooie skyline en aantrekkelijke barok-architectuur van de Stad van de Duizend Torens rijzen prachtig boven de bevroren grond. De stad is een aaneenschakeling van festivals: de straten staan in december vol met kerstmarkten, met Oud & Nieuw zie je spectaculair vuurwerk in de lucht en in februari en maart zeggen de Tsjechen de winter gedag met het bontgekleurde Bohemia Carnival.

7. Rejkjavik, IJsland

Voor deze bestemming heb je meer nodig dan alleen je winterjas – en dan heb ik het over handschoenen, wollen vesten die je oma heeft gebreid en warme sokken waarvan je ooit hebt gezworen dat je ze nooit aan zou trekken (maar die stiekem ontzettend comfortabel zijn). Maar vergeet ook je zwempak niet. Verbaast dat laatste je? Nee, het is geen foutje: nadat je dik ingepakt de fantastische vulkanische landschappen, uitbarstende geisers en gigantische gletsjers hebt ontdekt, raden we je aan om een duik te nemen in de grootste geothermische baden van het land. En dan kun je daarna op zoek naar de mooiste lichtshow ter wereld: het Noorderlicht.

8. Havana, Cuba

In Europa moet je er waarschijnlijk niet aan denken om ’s winters in zee te duiken, maar in je bikini voor de tropische kust van de Cariben het water in plonzen is een heel ander verhaal. Doe eens anders dan anders en ontdek Havana’s pittoreske keiensteentjes vol klassieke auto’s, proef verse vis op een door palmbomen omzoomd strand en salsa-dans de hele nacht door op een lokale club. Ga daarna duiken in plaats van skiën om de kleurrijke onderwaterwereld en levendige koraalriffen rondom het land te ontdekken. Oh, wat een geweldige winter!

9. Dublin, Ierland

Laten we eerlijk zijn: Ierland krijgt nooit de reputatie van een land met zwoel weer en heerlijke zonneschijn. Maar de onbreekbare Ieren laten zich niet kisten door het winterweer. De vrieskou buiten is een veelgehoorde reden voor de Ieren om een van de vele warme, knusse tavernes en pubs in de straten binnen te stappen voor een pint en wat goede livemuziek. Een neuriënde Ier, een gitaar en een vriendelijk publiek is alles wat je nodig hebt om de kou uit de lucht te halen.

10. San Diego, Amerika

Jouw gemiddelde Kerstmis staat waarschijnlijk niet in het teken van surfen, paddleboarden of golfen. Maar dat is geen reden om het roer nooit om te gooien, en bezoekers van San Diego weten daar alles van. Je kunt hier makkelijker ongerepte kusten of jouw eigen privé-strand ontdekken als de rest van de wereld in winterslaap of op sneeuwvakantie is. Waarom zou je je druk maken om de winter of nog een extra laag kleding aantrekken, als je ook richting de zon kunt reizen om simpelweg te relaxen?

Overwinter in het buitenlandOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer