GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Waarom Arabisch leren een goed idee is

Waarom Arabisch leren een goed idee is

Een van de meest gesproken talen ter wereld is het Arabisch. Maar er zijn amper scholen waar je het Arabisch kan leren, tenzij je naar het Midden-Oost gaat. In deze blogpost hebben we de 10 belangrijkste redenen op een rijtje gezet:

1.  Een boeiend avontuur

Als je Arabisch gaat leren, moet je een volledig nieuw alfabet onder de knie krijgen – EN zal je van rechts naar links schrijven. Misschien heb je een tweede taal in de vingers (mogelijks spreek je al vloeiend Frans, Duits of Engels als tweede of derde taal) en ben je helemaal klaar om je taal-leer-skills naar een hoger niveau te tillen. Het Arabisch zal je breinspieren versterken en nieuwe vormen van informatieverwerking in gang zetten.

2. Gewoonweg cool

Als er een populariteitswedstrijd bestond voor het leren van talen, dan zou het Arabisch hoog scoren. In bijvoorbeeld de VS en Europese landen, waar de taal lang niet door iedereen wordt gesproken, is Arabisch populair bij zowel werkgevers als een groeiende gemeenschap van taalstudenten. Meer mensen dan ooit melden zich aan om Arabisch te leren, dus zowel de kwaliteit van de lessen als de beschikbaarheid van cursussen zijn flink verbetered.

3. Leer de lokale bevolking kennen…

Mensen uit het Middden-Oosten en delen van Afrika waar ze Arabisch spreken, staan bekend om hun enorme gastvrijheid en oprechte vriendelijkheid tegenover bezoekers. Voorbijgangers worden vaak verleid tot een vriendelijk gesprekje en zelfs bij hen thuis uitgenodigd -hoe bescheiden het optrekje ook is- voor een muntthee, een koffie en een gezellige babbel. Bezoekers kennen meestal wel een woordje Arabisch of twee – bijvoorbeeld shukran, wat dankje betekent, maar de taal écht spreken wordt als iets zeer beleefds gezien. En dit wordt altijd met veel enthousiasme ontvangen door de locals.

4. …tijdens je studies

Samen studeren met klasgenoten is ongetwijfeld ook een geweldige manier om nieuwe vrienden te maken. Samen leren, samen oefenen, samen wonen en samen praten: de vrienden die je maakt tijdens je studie in het buitenland, zijn vrienden voor het leven.

5. Arabisch op je CV

Een vreemde taal staat altijd mooi op je cv, daarbovenop is het Arabisch een veelgevraagde -maar weinig aangeboden- vaardigheid. Wie de taal vloeiend spreekt, heeft zeker en vast een streepje voor en is klaar voor een carrière in verschillende branches: of je nu een vertaler wilt worden, in de militaire wereld wilt werken, of een baan in de journalistiek of verslaggeverij wilt: Arabisch kunnen is ontzettend handig.

6. Je behoort tot een kleine groep…

Mensen die vloeiend Arabisch spreken, zijn nog relatief zeldzaam in de Westerse wereld. Dankzij die exclusiviteit val je niet enkel op in een groep sollicitanten, maar het geeft je ook directe toegang tot de kleine gemeenschap van niet-native-speakers Arabisch.

7. …maar je behoort ook tot een gemeenschap van honderden miljoenen mensen

Als je het even breder bekijkt, besef je dat Arabisch één van de meest gesproken talen ter wereld is. Het Modern Standard Arabic is de officiële taal in 22 landen, wordt gesproken door 420 miljoen mensen en is daarmee de op vier na meest gesproken taal ter wereld. Het is zelfs zó’n belangrijke, grote taal, dat er meer dan dertig moderne variaties en honderden regionale dialecten van bestaan.

8. Een schitterend geschrift

We kunnen er niet omheen: het eeuwenoude Arabische schrift ziet er fenomenaal uit. Of het nu in de muren van historische tempels is gebeiteld, in eeuwenoude religieuze schriften geëtst staat of in je schrift gepend staat terwijl je oefent om van rechts naar links te schrijven: het is zowel opvallend als betoverend.

9. Studeer op een fascinerende bestemming

Dubai is één van de meest populaire plekken om Arabisch te leren, het is het extravagante en rijke hart van de Verenigde Arabische Emiraten. Je wordt er ondergedompeld in een cultuur waar eeuwenoude Arabische geschiedenis gecombineerd wordt met het hippe, moderne leven, en je kunt er na de lessen urenlang winkelen in mega grote winkelcentra, de woestijn ontdekken op een kameel of zelfs chillen op het strand.

10. Een job in het Midden Oosten?

Dubai is een ongeloofelijke plek om te studeren, maar het is daarbovenop ook een centrum van economische activiteit en een internationale hub voor handel. Hierdoor ontstaan er talloze fantastische (en enorm goedbetaalde) banen in deze stad. Verscheidene sectoren als energie, finance, business, architectuur en luchtvaart zijn hier vaak goed vertegenwoordigd en daardoor worden ambitieuze types en young professionals vanuit de hele wereld aangetrokken door de wolkenkrabbers en bruisende stranden van Dubai. Hoewel de internationale (expat)gemeenschap hier groot en divers is, maakt het spreken van Arabisch het nog makkelijker om je weg te vinden en te wennen aan de lokale gewoontes en levensstijl.

Leer een taal met EFOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Wil je een taal in het buitenland leren? Bestel een gratis brochure.

Lees meer