Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Hobby’s , soft skills en talen: 5 manieren om je CV te verbeteren

Hobby’s , soft skills en talen: 5 manieren om je CV te verbeteren

Tegenwoordig is het niet meer voldoende om een goede CV te hebben. Om de baan of stage van je dromen te landen, heb je een uitstekende CV nodig, en het maken van een uitstekende CV is meer dan een opsomming van je academische prestaties en je werkervaring. Zeker, het is essentieel om die te vermelden, maar er is zoveel meer dat je kunt doen om je curriculum vitae optimaal te laten werken.

Je CV is ook een introductie van jou, je prachtige persoonlijkheid, je passies en je hobby’s . Mensen die solliciteren voor dezelfde functie als jij zullen waarschijnlijk dezelfde kwalificaties hebben, dus dan komt het erop neer dat je toekomstige werkgever niet kan wachten om je in hun team te hebben.

Klaar om te pronken (een beetje)? Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen.

1. Werk aan je soft skills

Ben je goed in het houden van presentaties of in het comfortabel delen van je werk en ideeën met een zaal vol mensen? Je zou het op je CV zetten als je uitblinkt in het organiseren van spreadsheets, dus waarom laat je je toekomstige werkgever ook niet weten dat je een mens bent, je bent geweldig in het communiceren en het oplossen van problemen als onderdeel van een team, en je bent niet iemand die terugschrikt als het jouw beurt is om de thee te zetten!

Al deze veelzijdige vaardigheden, ook wel ’s oft skills’ genoemd, maken je tot een betere, veelzijdige kandidaat en kunnen je gesprekspartner helpen zich een beeld te vormen van jou als onderdeel van hun team. Reizen, studeren in het buitenland en het uitproberen van nieuwe ervaringen kunnen je helpen om je portfolio aan soft skills te versterken.

2. Leer een taal

Het hebben van een tweede of derde taal op je CV is een van de beste manieren om je sollicitatie te laten opvallen. Mensen die tweetalig zijn, zijn vaak ook beter in het creatief oplossen van problemen en multitasking. Geloof je ons niet? Lees ons artikel ‘Tweetalig is beter (en wel hierom)’.

Nu de lijst met voordelen van een tweetalig arbeidskorps steeds langer wordt, zijn steeds meer grote werkgevers actief op zoek naar mensen die een andere taal vloeiend beheersen. Als je de tijd hebt genomen om een nieuwe taal te leren, ben je een geweldige kandidaat voor bedrijven met internationale klanten of reiskansen. Het is ook het bewijs dat je hard kunt werken om grote doelen te bereiken.

Je kunt de taalvaardigheden die je nodig hebt ontwikkelen met een studie in het buitenland. Een van de nette dingen om dit te doen is dat je een buitenlandse studie-ervaring op je CV kunt zetten, evenals je nieuwe taalvaardigheid – het is erg leuk voor je en ziet er goed uit op je cv twee keer, waardoor het een win-win-winsituatie is.

3. En vergeet je hobby’s niet

Niet al je vaardigheden lijken misschien helemaal relevant voor je nieuwe baan, maar dat wil niet zeggen dat ze geen plekje op je CV verdienen. Maak ruimte aan de onderkant van de pagina om een beetje over je hobby’s en interesses te vertellen om je toekomstige werkgever te helpen de echte jij te leren kennen.

Door te delen dat je een gediplomeerde duiker bent met een passie voor het behoud van de zee of door hen te laten weten dat je in je vrije tijd als vrijwilliger in het plaatselijke dierenasiel werkt, kan je persoonlijkheid en je waarden op papier naar voren brengen. Als je een fervent loper bent, deel uitmaakt van een triatlonclub of graag je weekenden aan lange fietstochten besteedt, dan zijn de mensen in je nieuwe kantoor misschien ook dol op die dingen. Het gaat erom dat je open en eerlijk bent, zodat je je kunt identificeren met de juiste baan en deel kunt uitmaken van een team dat voor jou geschikt is.

4. Ik, ik, ik

Het gaat niet alleen om jou… Tja, eigenlijk wel, maar je wilt ook niet elke zin beginnen met “ik”. Verander het een beetje om het voor je toekomstige werkgever makkelijker te maken om te lezen en te schitteren met je creativiteit. Wissel zinnen die beginnen met zinnen als “Ik kan Frans spreken,” en “Ik heb in het buitenland gestudeerd,” voor het veel mooier klinkende “Tijdens mijn zes maanden durende studie in Parijs heb ik mijn taalvaardigheid verbeterd en spreek ik nu vloeiend Frans.”

5. Als je klaar bent, laat het dan door iemand controleren…

Of je het nu aan een ouder, een oudere broer of zus, een leraar of die buurman vraagt die je al sinds je kindertijd kent, zorg ervoor dat iemand je CV naleest voordat je het opstuurt. Ten eerste, ze zullen je helpen om eventuele spelfouten of grammaticale fouten op te vangen, en ten tweede, ze zijn de beste mensen om dingen te suggereren die je misschien vergeten bent om te vermelden!

Over jezelf praten kan een beetje onnatuurlijk aanvoelen, maar deze personen kennen je zo goed dat ze zich die gebeurtenis herinneren die je een paar jaar geleden hebt meegemaakt of die cursus waaraan je hebt deelgenomen toen je op school zat, die je cv misschien zelfs versterkt.

Kick-start je taalstudie bij EF!Ontdek meer

Deel dit artikel

Laatste blogs van Carrière