GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Gap year gids voor Europa

Gap year gids voor Europa

Gap years bestaan in alle maten en vormen: je kan een nieuwe taal leren, een internationale ervaring opdoen of de wereld verkennen, land na land. En dit zijn nog maar enkele mogelijkheden (en pluspunten) van het nemen van een pauze in je school- of werkloopbaan. Na de Verenigde Staten, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland is het tijd om de beste aspecten van Europa te onthullen – a.k.a. het continent waar heerlijk eten, fascinerende culturen en adembenemende landschappen altijd amper een treinrit of korte vlucht ver weg zijn.

Waarom Europa?

Europa is gevuld met drukke metropolen, buitengewone gebergtes en ontspannende stranden op perfecte eilanden, en heeft voor iedereen een ideale bestemming in petto. Of je nu wilt gaan skiën in de Alpen, zonnebaden op een Spaans strand of shoppen Milaan of Londen: weinig plekken kennen evenveel geschiedenis en beroemdheid als Europa. Het continent biedt de perfecte mix van moderne gebouwen, iconische buurten en beroemde monumenten.

Je horizonten verleggen is dus nergens zo gemakkelijk als in Europa: je reist met de trein of het vliegtuig van de ene naar de andere kant met verbazingwekkend gemak. En denk eens aan alle verschillende gerechten die je er kan proeven! Smul van tapas in Madrid, smikkel van een reusachtig bord pasta carbonara in Rome of doe je tegoed aan een hartige portie weisswürst in München.

Leer of geef les in het buitenland

Europa’s diversiteit strekt zich verder uit dan haar culinaire en geografische aspecten, je vindt er ook een grote linguïstieke diversiteit: er is een overvloed aan talen aanwezig, en veel landen zijn tweetalig of meertalig. Dus waarom zou je er geen nieuwe taal leren? Bij EF weten we dat er geen betere manier is om een nieuwe taal te leren dan volledig in de bijhorende cultuur te duiken. Verhuis naar Barcelona om een cursus Spaans te volgen, leer Engels in het bruisende Londen, breng je Franse kennis naar een hoger niveau terwijl je geniet van het zonnige Nice of beleef la dolce vita in het Italiaanse Rome. Je oefent zo niet alleen dagelijks je woordenschat en leert ook vele malen sneller, maar je maakt ook vrienden voor het leven terwijl je je nieuwe stad ontdekt.

Een deel van je gap year doorbrengen als leraar voor anderen doorbrengen is ook een populaire optie waar je zelf veel van kan bijleren. Tijdens de week kan je lesgeven over je moedertaal of een andere vaardigheid, en in sommige gevallen kan je er zelfs een internationaal erkende kwalificatie mee behalen. Weekends en schoolvakanties kan je dan weer invullen met city-trips doorheen Europa – allemaal gefinancierd door je nieuwe, leuke job. Je combineert dus plezier met de voldoening om anderen te helpen, en het staat ook nog eens geweldig op je C.V.!

Verken de wereld met gemak

Een voordeel van zoveel landen dicht bij elkaar is de snelle verbinding ertussen. Je verkent het hele continent probleemloos op korte tijd. Langeafstandsvluchten heb je niet nodig; meer zelfs, je kan van land naar land reizen terwijl je slaapt, zonder ooit op een vliegtuig te stappen. Met je paspoort en een Interrail treinpas kan je genieten van de mogelijkheden die het netwerk van hogesnelheidstreinen je biedt. Enkele weken door Europa treinen en de steden ontdekken is de perfecte afsluiter van enkele maanden in het buitenland.

Wil je een nog hoger tempo aanhouden? Dan staan er meerdere korteafstandsvluchten van goedkope luchtvaartmaatschappijen voor je klaar. Je vindt de goedkoopste prijzen bij EasyJet, Ryanair en Monarch – zeker als je tijdig boekt, in het midden van de week vliegt of tijdens het laagseizoen reist. Buitenkansjes kunnen zich ook voordoen, dus hou zeker ook hun websites in het oog voor last-minute tripjes!

Kies een seizoen

Een job in je nieuwe thuisstad is een heel goede manier om je verkenningstocht te financieren tijdens je gap year. Je maakt zo ook nieuwe, gelijkgestemde vrienden – en dat allemaal terwijl je een nieuwe taal leert, internationale ervaringen opdoet en soft skills bijleert die je C.V. doen uitblinken. Gelukkig is er een resem seizoensgebonden jobs beschikbaar op de meeste Europese bestemmingen, dus je vindt sowieso iets dat bij je past.

Als je een volleerd skiër bent, dan is het skiseizoen een logische keuze. Ben je nog niet ervaren genoeg om van de pistes af te scheuren, dan zijn er nog genoeg andere jobs te vinden in sneeuwrijke gebieden. Skiresorts zijn altijd op zoek naar personeel, en skischolen zoeken steeds nieuwe instructeurs. Touroperators zijn dan weer vaak op zoek naar activiteitencoördinatoren of koks die aan de slag kunnen in gezellige chalets. Het loon is niets om over naar huis te schrijven, maar meestal krijg je wel gratis verblijf, liftpassen en materiaalhuur. En het beste aan dit alles is dat je zes maanden kan genieten van de frisse berglucht en poederige sneeuw. Hoe hoger je resort ligt, hoe langer je seizoen zal duren: Tignes, Val d’Isère of Val Thorens zijn allemaal uitstekende opties met een groot aantal kilometers piste. Wat je echter zeker niet mag vergeten is op tijd te solliciteren: interviews voor het winterseizoen vinden al plaats in juni en juli.

Geen zin in koude temperaturen? Dan is het zomerseizoen meer iets voor jou. Geniet ten volle van de zon als watersportinstructeur, leer mensen zeilen aan de Siciliaanse kust of trek naar Tenerife om er als PADI-duikinstructeur aan de slag te gaan. Websites als CrewRecruit.com helpen je bij het vinden van een job op een zeilboot, en doet dit voor beginnende tot volleerde zeilers. Ben je een bezige bij die het tempo van Ibiza of Mallorca wel aankan? Dan raden we je een job als resortmedewerker aan. Websites als Seasonworkers.com maakt de zoektocht wat gemakkelijker voor je en biedt je heel wat inspirerende opties.

Nog even een praktische opmerking

Om een visum moet je je als Belg in alle landen van de Europese Unie niet druk maken. Als je niet zeker bent, dan kan je het gemakkelijk nagaan via deze website. Heb je wel een visum nodig? Begin dan tijdig aan de procedure, anders moet je je vertrek misschien uitstellen.

Afbeelding door Roman Boed, Flickr / Creative Commons

Wil je ook alle hoekjes van Europa verkennen?Let's go!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden