Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Studeren in het buitenland: waarom moet je dit in je vakantie doen

Studeren in het buitenland: waarom moet je dit in je vakantie doen

We hebben het al eerder gezegd, maar we krijgen er geen genoeg van: een taal leren/studeren in het buitenland is geweldig! Hoe oud je ook bent en hoe lang of kort je ook gaat. Steeds meer mensen begrijpen de kracht van een studie in het buitenland, zelfs als dat maar voor een paar weken is. Een zogenoemde leervakantie maakt niet alleen indruk op werkgevers omdat je je cv een boost geeft met verschillende hard skills en soft skills, maar is ook een geweldige en leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten terwijl je een andere cultuur en een ander land ontdekt.

Maar hey, waarom zouden we niet alles over leervakanties vragen aan iemand die zoiets zelf heeft meegemaakt? We vroegen Isabel (die je misschien wel kent van onze blog) het hemd van het lijf over haar twee weken durende taalreis naar Parijs.

ISABEL, WAAROM BESLOOT JE TWEE WEKEN VAN JE VAKANTIE TE BESTEDEN AAN HET LEREN VAN FRANS?

Ik wilde mijn Frans al ontzettend lang verbeteren. Op de middelbare school heb ik uiteraard ook Frans geleerd, maar ik heb het sindsdien nooit meer gebruikt. Dit leek me dus een goed moment om het terug op te frissen. Ik heb per jaar vijf weken vakantie, maar wilde die niet allemaal gebruiken voor mijn taalcursus. Plus: ik kon niet echt langer dan twee weken weg van mijn werk. Voor mij was een halve maand dus een goede keuze, maar er zaten in mijn klas ook mensen die langer bleven of zelfs hun baan hadden opgezegd om Frans te leren.

VOELDE JE JE NA TWEE WEKEN SCHOOL WEL WEER RELAXED EN OPGELADEN?

Ik ga eerlijk zijn: twee weken studeren in het buitenland is niet zo relaxed als een strandvakantie. Ik ging elke dag naar school (behalve in het weekend, natuurlijk). Na de les ging ik veel wandelen en genoot ik van de sfeer in Franse brasserieën, wat mentaal heel erg relaxed was. De omgeving en het tempo waren anders en ik kon nog steeds ontspannen, maar op een andere manier. Na twee dagen was ik wel alles van mijn werk al vergeten.

WAT HEB JE GELEERD TIJDENS JOUW TAALCURSUS IN HET BUITENLAND?

Hoewel ik 15 jaar geen Frans had gesproken, besefte ik dat ik nog best veel wist, zeker wanneer ik iets las. Maar ik vond het lastig om weer Frans te praten, dus die twee weken dat ik ben gaan studeren in het buitenland waren echt goed voor mijn spreekvaardigheid. Om het maximale uit mijn tijd in het buitenland te halen, volgde ik keuzevakken over grammatica en mondelinge uitdrukking. Na een paar dagen had ik mijn hoofddoel van mijn tijd in Parijs bereikt: ik kon de taal met meer vertrouwen spreken. Ik kon eten bestellen in een restaurant en korte gesprekken voeren. Voordat ik naar Parijs ging, antwoordde ik altijd in mijn hoofd in mijn moedertaal, maar door mijn taalcursus konden mijn hersenen de juiste switch maken. Ik dacht nu meteen in het Frans als er mij een Franse vraag gesteld werd.

WAT HEEFT JE TIJDENS JOUW VERBLIJF IN PARIJS HET MEESTE VERRAST?

Dit klinkt misschien gek omdat ik voor EF werk, maar de grootste verrassing was de locatie van de school. Ik wist dat EF Parijs midden in de stad gelegen is, maar ik wist nooit echt hóe centraal het lag. Het ligt vlak bij Galeries Lafayette, een groot warenhuis in het centrum. De school is gevestigd in een prachtig monumentaal pand en vanbinnen heel modern en licht. Het heeft een dakterras, een geweldige koffieautomaat en fantastische leraren.

WAT WAS HET GROOTSTE VOORDEEL VAN JOUW LEERVAKANTIE?

Het grootste voordeel was natuurlijk dat ik mijn Franse vaardigheden kon bijspijkeren en weer gevoel voor de taal kreeg. Studeren in het buitenland was een goede motivatie om te blijven leren. Ik heb mijn lesboeken nog steeds en kijk tegenwoordig regelmatig Franse films. En hoewel ik een intensieve cursus met ongeveer 30 lessen per week volgde, had ik nog steeds tijd om echt de stad te ontdekken. Ik kende Parijs al van weekendjes weg, maar had nu echt de tijd om verschillende wijken te bezoeken en mezelf echt onder te dompelen in de Parijse cultuur.

WAT WAS DE GROOTSTE UITDAGING AAN STUDEREN IN HET BUITENLAND?

Ik ben al halverwege de dertig en heb lange tijd in mijn eentje gewoond, dus ik moest even wennen aan mijn gastverblijf. Het waren echt fantastische mensen! Ze zorgden dat ik me meteen thuis voelde: op mijn eerste dag legde mijn gastmoeder me bijvoorbeeld uit hoe ik op school kwam en hoe het metrosysteem van Parijs werkt. Maar al jaren had niemand meer aan me gevraagd of ik op tijd thuis zou zijn voor het eten of wat ik als ontbijt wilde. Ik was daar niet meer aan gewend, maar ging me er in de tweede week wel echt thuisvoelen. Weer naar school gaan en huiswerk maken was ook best lastig in het begin, zeker de eerste week. Het kostte wat tijd om weer in de studie-mood te komen, zeker in het Frans. Maar na een paar dagen kwam ik weer in dat ritme.

WAT WAS HET HOOGTEPUNT VAN JE REIS?

Een van de hoogtepunten was absoluut mijn bezoek aan Versailles, het beroemde paleis. Ik was er al eens eerder geweest, maar had nu echt tijd om alles goed in me op te nemen. Het was een prachtige dag, dus ik bleef lang rondhangen in de tuinen en bij de meertjes. Veel Parijzenaren waren er ook aan het picknicken en ik vond het heel leuk om naar voorbijgangers te kijken in de zon.

WIE ZOU JE AANRADEN OM OOK IN ZIJN VAKANTIE TE GAAN STUDEREN IN HET BUITENLAND?

Ik kan het iedereen aanraden die ook zijn taalvaardigheden wil verbeteren. Ik had al jaren geprobeerd om weer Frans te leren, o.a. met apps, maar dat bracht mij niet echt vooruit. Tijdens mijn cursus in Parijs hoorde ik alleen maar Frans om me heen, dus ik leerde de taal veel sneller en het was een veel prettigere ervaring. Maar twee weken is niet echt lang, dus ik denk dat zo’n leervakantie het beste is voor mensen die al een bepaald basisniveau van de taal hebben. Het is gewoon makkelijker en leuker om een taal te leren en te gebruiken als je al een basis hebt. Als je helemaal bij nul begint, zou je wat langer moeten blijven dan twee weken om een goede fundering te leggen en het meeste uit je tijd op school te halen.

ZOU JE NOG EENS OP EEN LEERVAKANTIE GAAN? EN ZO JA, WAT ZOU JE ANDERS DOEN?

Ja, absoluut! Ik denk er al over na om naar Rome te gaan om Italiaans te leren en heb zelfs al naar accommodatiemogelijkheden gekeken. Het enige wat ik anders zou doen, is niet meer in een gastverblijf maar in een hotel of appartement logeren. Nadat ik jaren op mezelf heb gewoond, ben ik gewend geraakt aan een bepaalde vrijheid en onafhankelijkheid. En een centraal gelegen hotel past beter bij me dan de gastverblijf-ervaring. Plus: ik wil echt mijn voordeel doen met de geweldige lokale markten en supermarkten én graag zelf koken.

Wil jij ook zo'n buitenlandse ervaring als Isabel beleven?Ga op taalreis met EF!

Deel dit artikel

Laatste blogs van Carrière