Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

De verrassende reden waarom iedereen minstens één keer in het buitenland moet wonen

De verrassende reden waarom iedereen minstens één keer in het buitenland moet wonen

Fantastische reismogelijkheden, leuke ervaringen, ontmoetingen met inspirerende mensen, en kansen om je carrière een boost te geven – er zijn duidelijk heel wat aantrekkelijke redenen om zeker 1 keer in je leven je koffer te maken en te verhuizen naar een ander land.

Maar de belangrijkste reden waarom je minstens één keer in het buitenland zou moeten wonen is eenvoudiger – en veel dichter bij huis. Zoals recente studies laten zien, kom je pas helemaal te weten wie je bent wanneer je in het buitenland hebt gewoond.

Je leert jezelf beter kennen

Naar een vreemd land verhuizen is een enorme leercurve – en er zit veel meer achter dan je op eerste zicht zou denken. Ja, je zal je weg moeten vinden met het lokale openbaar vervoer, je zal erachter zal komen dat supermarkten jammer genoeg niet overal op zondag open zijn, en je zal (allerbelangrijkst) een nieuwe taal leren. Maar door deze hindernissen te confronteren zal je ook leren wie je bent.

Ben jij vastberaden, verlegen of supersociaal? Zou jij zonder enige twijfel op de eerste bus die aankomt opstappen om te zien waar die je zou kunnen brengen, of zou je eerst hulp vragen aan een local? Is nieuwe vrienden maken voor jou vanzelfsprekend of ben je soms toch wel bang om nieuwe mensen ontmoeten? Je kan dit maar op één manier te weten komen.

Je kijk op culturen verandert

Stel je voor: je bent aan het lopen om je trein te halen, je komt aan en ziet dat het perron overvol is; er geen orderlijke rij is zoals anders, en in plaats daarvan zie je dat de trein gratis is voor iedereen. De enige optie voor jou is om je door de groep mensen te duwen om uiteindelijk aan de trein te geraken. En het werkt! Niemand is beledigd en wat je net deed is aanvaard terwijl je goed genoeg weet dat thuis mensen op een heel andere manier zouden hebben gereageerd. Hoe raar is dat wel niet? Plotseling begin je je af te vragen waarom het zelfs nodig is om in de rij te staan en *BAM* je begint te twijfelen aan alle culturele normen van je oude leven. Je ontwikkelt je eigen denkwijze.

Onderzoek wijst uit dat je door twee culturen te ervaren en te vergelijken een meer overwegend, kritisch en ruimdenkend individu wordt. Hoe meer tijd je doorbrengt in je nieuwe stad in het buitenland, hoe meer je je zal aanpassen – elke dag zal je je een beetje meer thuisvoelen. Al snel zal je elementen en specifieke denkwijzen van beide culturen uitkiezen, en zal je daaruit je eigen individuele meningen vormen die uniek zijn.

Je waarden veranderen

Materiële dingen die je voor je vertrek koesterde, maar niet kon meenemen, kunnen plots minder belangrijk aanvoelen wanneer je je realiseert dat je zonder die spullen ook kan overleven. Je beseft dat de uitspraak home is where the heart isecht waar is.

Hetzelfde geldt voor vriendschappen. Wanneer je verhuist is het vaak moeilijk om met iedereen contact te houden. Dit onthult al snel wie je echte vrienden zijn – wie de moeite waard is, en wie de moeite doet om de vriendschap te onderhouden! Terwijl sommige vriendschappen mischien zullen verdwijnen, zullen anderen verder blijven groeien: kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.

Je zal ook zien dat ongeacht hoe lang je blijft, dat je thuis en je vertrouwde comfort nooit echt ver van je zullen zijn (mischien komt er wel een langeafstandsvlucht bij kijken).

En dat helpt je om dingen uit te denken

Een ander pluspunt van weten wie je bent, is weten wat je wilt bereiken in je carrière. Je leert snel wat je sterke en zwakke punten zijn, wat je prioriteiten zijn in het leven en hoe je droombaan eruit zou kunnen zien. In het buitenland wonen en een andere taal leren staat ook zeker en vast goed op je CV en laat werkgevers zien dat je zelfverzekerd bent en een gevarieerde levenservaring achter de rug hebt.

Jezelf kennen betekent ook weten dat je de uitdagingen in je toekomst aankan. Eens je hebt bedacht hoe je je rekeningen kunt betalen en een baan of school in het buitenland kunt aanvangen, zal je veel betere essentiële levensvaardigheden hebben verzameld dan als je thuis was gebleven, in je vertrouwde omgeving. Met andere woorden, je zal klaar zijn voor het leven.

 

Klaar om een tijd in het buitenland te wonen?Vraag een brochure aan

Deel dit artikel

Laatste blogs van Carrière