GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

4 manieren om netwerken leuk te maken!

4 manieren om netwerken leuk te maken!

Als het woord ‘netwerken’ er voor zorgt dat de rillingen over je lijf lopen, wees dan gerust: je bent niet alleen. Vroeger was ik net zoals jij. Ik dacht altijd dat netwerken heel onnatuurlijk en geforceerd was, maar nu kijk ik er heel anders tegen aan. Ik heb ontdekt dat het niet alleen bevorderend is voor je persoonlijke ontwikkeling en carrière, maar dat het ook nog eens erg tof kan zijn!

Volg deze stappen en maak van netwerken een leuke bezigheid!

1.  ZEG GEWOON HALLO
Tenzij je een hele grote en gevarieerde vriendengroep hebt, zal het niet elke dag voorkomen dat je een ontmoeting hebt met een marinebioloog of een wetenschapper die een gesprek voeren over hun projecten en hun raakvlakken. Wanneer je gaat netwerken, probeer dan te praten met personen waarvan je in eerste instantie denkt weinig gemeen mee te hebben. Veel netwerkevenementen hebben een lijst met mensen die aanwezig zullen zijn, zodat je van te voren al kunt zien met wie je eventueel wilt spreken.

Om het nog makkelijker te maken: Spreek gewoon iemand aan. Wanneer je spreekt met mensen die niet direct dezelfde achtergrond hebben, kun je veel leren over verschillende bedrijven, verschillende branches en interessante projecten waar aan gewerkt wordt. Je zult veel nieuwe dingen ontdekken en bedrijven, projecten en mensen leren kennen, waar je anders wellicht nooit van had gehoord.

Maak jij je zorgen om je openingszin? Dat hoeft helemaal niet. Stap op iemand af en groet met een warme en vriendelijke, maar zelfverzekerde ‘hallo’. Introduceer jezelf en je zult zien dat er een gesprek zal ontstaan.

**
2.  LEG JE FUNCTIE UIT**
Coördinator van dit, consultant van dat. Er is geen twijfel over mogelijk dat je functietitel heel belangrijk kan klinken. Je functietitel melden zal er echter niet meteen voor zorgen dat mensen snappen wat je functie inhoudt. In plaats van je voor te stellen met je functietitel, zou je je functie kunnen omschrijven zonder je titel direct te noemen. Wat maakt jouw baan uniek en interessant? Wat heb je bereikt? Als je bijvoorbeeld een marketingcoördinator bent, zou je kunnen vertellen dat je aan een project werkt waarbij je er voor zorgt dat mensen op een innovatieve manier aan een project werken. Deze opening zal waarschijnlijk eerder leiden tot vragen, waardoor je nog meer kunt vertellen en er een heus gesprek op gang zal komen.

3.  WERK AAN EEN RELATIE
Netwerken is niet alleen voor het ontmoeten van nieuwe mensen en het hebben van korte gesprekken. Waar het voornamelijk om gaat is het ontmoeten van mensen waarmee je een band kunt opbouwen en je contact mee kunt houden. Het is erg cruciaal dat je na je initiële contact wederom contact zoekt. Een goede tip: Als je business kaartjes uitwisselt, schrijf dan een kort bericht op de achterkant van je kaartje wat het persoonlijker maakt en waardoor ze je eerder zullen onthouden. Zelfs een klein bericht als: ‘Ik vond het erg leuk je te ontmoeten’ kan een blijvende indruk achterlaten.

Ookal zul je wellicht denken dat de persoon die je nu hebt ontmoet niet per se relevant is, je weet nooit wanneer je een beroep op hen zou kunnen doen of aan wie zij jou kunnen voorstellen. Mocht je nu iemand ontmoeten waar je wel direct contact mee zou willen hebben, schroom dan niet en stuur gewoon een bericht. Waar ik achter ben gekomen is dat de meeste mensen – zelfs de mensen in hogere posities – heel erg open staan voor het ontmoeten van nieuwe mensen met een oprechte interesse in hetgeen wat ze doen. Voel je niet geïntimideerd. Wie weet kan die persoon je tips en inzichten geven, waardoor je kunt blijven groeien en jezelf kan blijven ontwikkelen.

**
4.  LEER VAN DE PROFESSIONALS**
Of het nu gaat om een kleine seminar, een interactieve workshop of een lange lezing; er zijn genoeg gelegenheden waarbij je jezelf op professioneel vlak kunt ontwikkelen. Van conferenties tot evenementen waar interessante sprekers aanwezig zullen zijn, there is a lot out there! Leer over de trends in jouw werkveld en groei zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Door mijn werkzaamheden bij de Kamer van Koophandel heb ik over allerlei onderwerpen geleerd van verschillende mensen.

Heb je iemand ontmoet die je bewondert en waar je graag mee in contact zou willen komen? Probeer eens een bericht via social media te sturen. Onder andere is Twitter hier een heel goed platform voor. Ben je bijvoorbeeld naar een lezing geweest, zoek dan mensen op via social media die ook naar dezelfde lezing zijn geweest. Spreek ze aan en bespreek hoe je de lezing vond gaan. Je hebt een goede opening en meteen iets gemeen met elkaar, omdat je op hetzelfde event bent geweest. Je zult verrast staan hoe leuk de gesprekken kunnen zijn!

Netwerken zal er voor zorgen dat jij je eigen netwerk flink zult uitbreiden, waar je heel veel aan kunt hebben. Met een beetje moed en oefening zal het minder ongemakkelijk worden en op den duur zelfs leuk!

Investeer in jezelf: Ga op taalcursus in het buitenlandOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden