Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

De belangrijkste wielertermen die je moet kennen om de Tour te kijken

De belangrijkste wielertermen die je moet kennen om de Tour te kijken

De gele trui, de bolletjestrui, de chasse patatte, het peloton, kop-over-kop-rijden… eerlijk waar, al die termen doen mijn hoofd een beetje op hol slaan. Ik heb dit jaar daarom besloten om mezelf even een spoedcursus wielrennen te geven. Zo ben ik goed voorbereid op de Tour de France.

Dit zijn de belangrijkste termen die je moet kennen om de Tour de France te kijken (en ervan te genieten!) en te snappen wat die jongens in hun kleurrijke lycra pakjes nou precies aan het doen zijn.

De truitjes

Geel – de leider van het algemeen klassement
Het gele truitje, ook wel bekend als de “maillot jaune” zijn wielertermen voor het truitje dat wordt gedragen door de renner die boven aan het Algemeen Klassement (het AK) staat. Deze renner is -tot nu toe- de snelste in de race.

Groen – de puntenleider
De groene trui, of “maillot vert”, wordt gedragen door de renner die de meeste punten heeft verdiend in de wedstrijd. Punten worden togekend op basis van de posities die de renners na elke etappe hebben, alsmede op basis van hun prestaties tijdens bepaalde sprints binnen een etappe.

Bolletjestrui – de Koning van de Bergen
De renner die dit truitje draagt, heeft het beste resultaat bereikt en heeft de meeste punten heeft verdiend in de bergetappes van de race. Hoe moeilijker de klim, hoe meer punten er gewonnen kunnen worden.

Wielertermen voor de positie van de renners

Klimmer
Een lichte renner die gespecialiseerd is in races door heuvelachtig of bergachtig gebied.

Sprinter
Een krachtige renner die vlak voor de finish nog op hoge snelheid een eindsprint kan inzetten.

Tijdrijder
Een duurrijder met een sterk uithoudingsvermogen die goed is in het rijden van lange periodes op een hoog tempo, om zo etappe spurts of tijdritten te winnen.

Wegkapitein
Een ervaren renner die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de teamstrategie en ervoor moet zorgen dat al zijn teamgenoten op het juiste moment op de juiste positie rijden.

Beschermde renner
Een van de wielertermen is ‘de beschermde renner’ deze wordt gebruikt voor de renner die die dag als teamfavoriet is verkozen voor ofwel de etappe van die dag, of de totale rit. Tijdens een bergetappe kan dit een klimmer zijn, op vlakke gebieden kan het een sprinter zijn, of natuurlijk de AK-strijder.

Knecht
Een teamgenoot die de beschermde renner helpt, bijvoorbeeld door hem te beschermen van de wind, door hem fysiek op afstand van anderen te houden, of hem meer water vanuit de volgauto te brengen.

De renners en hun positie

Peloton
De grote hoofdgroep renners.

Kop-aan-kop-rijden

Deze wielertermen worden gebruikt wanneer renners van het team zich zo positioneren in een enkele of dubbele lijn om aerodynamische bescherming van de renner vóór zich te winnen. Vervolgens roteren de renners telkens naar de voorste positie om hun teamgenoten – achter hen – te beschermen tegen de wind.

Ontsnapping ‘Break away’
De term als één of meerdere renners ontsnapt uit het peloton en voorde hoofdgroep uit gaat rijden.

Chasse patatte
Renners, of groepjes van renners, die de ontsnappers willen inhalen, maar tussen de voorste renners en het peloton blijven hangen.

De bus ‘Grupetto’
De groep renners achteraan in het peloton krijgen de wielertermen ‘Grupetto’ of bus. Tijdens een bergrit zijn dit meestal de sprinters of zwaardere renners die het tempo van de lichte klimmers niet kunnen volgen.

 

Zin om wielertermen in andere talen te leren?Ga op taalreis met EF!

Deel dit artikel

Laatste blogs van Cultuur