GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

10 redenen om fan van Bristol te zijn

10 redenen om fan van Bristol te zijn

In 2017 werd het nog uitgeroepen tot de beste plek om te wonen in heel Groot-Brittannië: Bristol, een havenstad aan de River Avon in het westen van het land. Het is de geboorteplaats van Banksy, de thuishaven van de indrukwekkendste architectonische hoogstandjes van Brunel en de woonplaats van JK Rowling. Deze eigenzinnige, charmante stad wordt vaak beschreven als een gelukkige, levendige en kunstzinnige plek.

Maar waarom zijn de inwoners hier zo gelukkig, en waarom zou ook jij fan worden van deze stad? Omdat je er zoveel moois kunt doen, namelijk:

1. Een heerlijk leven leiden

Naast het feit dat de stad is uitgeroepen tot beste Britse plek om te wonen, is Bristol de afgelopen jaren met nog veel meer benoemingen bekroond. Het is de beste plek om te studeren, een van de vijf inspirerende steden en zelfs een van de tien beste steden ter wereld om in te wonen. Bristol heeft de levendigheid van een grotere stad. Maar dan in een wat beter behapbaar formaat, dus het is onmogelijk om je hier níet betrokken en geïnspireerd te voelen.

Van stadsrondleidingen en geweldige festivals zoals Bristol Food Connections, Bristol Pride, Bristol Sounds en Bristol Harbour Festival: er is hier altijd wel iets te doen.

2. De lucht in

Over festivals gesproken: een van de belangrijkste en indrukwekkendste festivals om hier te bezoeken is het Bristol International Balloon Festival in augustus. Tijdens deze bijzondere festiviteiten verandert de stad in een ansichtkaart. En wil iedereen foto’s maken van de kleurrijke luchtballonnen boven de Brunel-brug.

Die kiekjes zijn tegenwoordig een synoniem geworden voor de stad. Tijdens het festival vliegen er ongeveer honderd verschillende luchtballonnen rond, in allerlei gekke vormen en maten. De beste manier om deze buitengewone dag te beleven is door vroeg te arriveren en de ballonnen tegelijk met de zon te zien opgaan. Om daarna lang te blijven zodat je hun prachtige landing en vervolgens als finale het Nightglow-vuurwerk kunt bewonderen.

3. Tot grote hoogte klimmen

De Bristol Three Peaks Challenge is een variant op de National Three Peaks Challenge, maar dan van een wat acceptabeler formaat. Je beklimt Knowle Hill, Maes Knoll en Blackberry Hill en hebt prachtig uitzicht op Denny Island. Hoewel dit alles technisch gezien niet in Bristol ligt, kun je tijdens je verblijf in Bristol zeker de tijd nemen om de prachtige natuur te ontdekken die om de stad heen ligt.

4. Brunel, Banksy en andere creatievelingen ontdekken

Als je door de stad loopt, zal je onder de indruk raken van de grote verscheidenheid aan architectuur in Bristol. Van middeleeuws tot modern, en zelfs een architectuurstijl die je alleen hier vindt, namelijk Bristol Byzantine. De Isambard Kingdom Brunel’s Clifton Suspension Bridge is een van de echte hoogtepunten.

Brunel ontwikkelde de eerste stoommachine en veroorzaakte daardoor niet alleen een industriële revolutie, maar was ook een fantastische architect. Zijn brug in Bristol is beroemd dankzij z’n indrukwekkende grootte en dramatische omgeving.

Als je de brug hebt bewonderd en hebt gepicknickt in een nabijgelegen park, ga je naar Bristol’s Museum & Art Gallery. Hoewel dat klinkt als enkelvoud, bestaat deze plek eigenlijk uit zeven verschillende tentoonstellingen. Loop naar de tweede verdieping en bezichtig onder andere de Eastern Art Gallery, de French Art Gallery en de British and European Art Gallery.

En wat zou Bristol zijn zonder Banksy? Via de Banksy Bristol Trial-app kun je de beruchte muurschilderingen van Banksy vinden. Denk aan The Girl with the Pierced Eardrum, the Cat and Dog en The Masked Gorilla (en nog veel meer, hij beschouwde zijn stad echt als een wit doek).

5. Van de River River genieten

Dat klinkt als een foutje, maar de River Avon is echt te vertalen als ‘River River’, aangezien het woord ‘Avon’ afstamt is van het Welshe woord ‘afon’, wat ‘rivier’ betekent. Om deze rivier te onderscheiden van de acht andere rivieren in het Verenigd Koninkrijk die ook zo heten, wordt hij soms de Bristol Avon genoemd.

Bristol Harbor, die ook vaak de Floating Harbour wordt genoemd, heeft dankzij de sluizen geen last van het getij van de rivier. Het is een geweldige relaxplek voor zowel toeristen als locals. Op een zonnige dag is dit dankzij de cafés, bars en toeristische hotspots de perfecte locatie om te chillen en plezier te hebben met vrienden.

6. Mysteries en ontdekkingen aanhoren

Bristol zit bomvol intrigerende verhalen, die je kunt horen tijdens de vele stadsrondleidingen die er zijn. Bijvoorbeeld over prinses Caraboo (1791-1864) die in de jaren 1800 in Bristol verscheen en het gesprek van de dag werd omdat ze een vreemde taal sprak waar niemand iets van begreep.

Of Elizabeth Blackwell (1821-1910) die ervoor lobbyde om vrouwen toe te laten tot de opleiding Medicijnen en zo de eerste vrouw werd die uiteindelijk geregistreerd stond bij de British General Medical Council. En een recenter voorbeeld van een lokaal mysterie is natuurlijk de graffitikunstenaar Banksy, die ondanks zijn wereldfaam nog altijd anoniem is.

7. Varen en fietsen

Maak een tochtje naar Avon Gorge om te leren over de lokale diersoorten, of vaar langs de Floating Harbour. Bij veel rondvaarttochten is de afternoon tea inbegrepen.

Ook een simpel fietstochtje door de stad is een geweldige manier om wat sightseeing te doen, en er zijn genoeg plekken waar je een fiets kunt huren. Dit kun je zelfstandig doen, maar ook samen met het Adventurous Activity Centre. Merk je dat je fiets eigenlijk wel een reparatie kan gebruiken, ga dan naar de rivier en stop bij Mud Dock, een café dat tevens dienst doet als fietsenmaker.

8. Bewonder kathedralen en kastelen

Geschiedenisfreaks zullen dankzij het grote aantal historische gebouwen smoorverliefd worden op deze stad. Bristol Cathedral staat er bijvoorbeeld al sinds de twaalfde eeuw en is voorzien van veel superoud, gedetailleerd houtsnijwerk.

Verder vind je in Bristol ook Blaise Castle, een 19e-eeuws museum en landgoed met enorme prachtig onderhouden tuinen om doorheen te struinen. Binnen vind je alledaagse Victoriaanse spullen om te bestuderen, een Picture Room met een klassieke zuilengang en een glazen plafond uit de jaren 30 van de 18e eeuw. Ook is er een dakterras vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt op heel het landgoed.

Als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van Bristol dan kun je zelfs volledig gratis audiotours doen waarmee je al wandelend meer ontdekt over het intrigerende verleden van deze stad.

9. Genieten van de hippe cultuur

Bristol wordt ook wel de artistiekste (lees: meest hipsterige) stad van Groot-Brittannië genoemd. Naast de geweldige kunstscene voldoet Bristol namelijk ook aan allerlei andere hipsterwensen: foodies kunnen hun hart ophalen bij St Nicholas’ Markets, muziekliefhebbers shoppen graag bij vinylwinkels zoals Idle Hands en Payback.

En vintage-fans moeten absoluut een halve dag naar de Old Market gaan. En vergeet al die onafhankelijke kunstenaars niet die hun stad spraypainten en rondhangen bij het Centrespace-studiocollectief: zij maken de stad zo levendig en hip.

Hoewel Bristol slechts een stad en een gemeente is, heeft het zelfs z’n eigen munteenheid, de Bristol Pond. Dit zorgt ervoor dat geld dichter bij huis blijft circuleren in plaats van ergens anders opgeslokt te worden door de wereld van de big business.

10. Op pad gaan

Bristol heeft talloze buitenactiviteiten en relaxplekken. Als de zon schijnt, kun je chillen in het groen van Bristol Downs, eten in de tuin van een country pub of wandelen door de Leigh Woods Nature Reserve.

Voor die pub-tuin kun je bijvoorbeeld naar de White Lion, met uitzicht op de Clifton Suspension Bridge en de Avon Gorge. Neem voor dat tripje naar Bristol Downs je picknickspullen en wat vrienden mee, en misschien een voetbal als je zin hebt in wat actie. Ga je de natuur in, trek dan je wandelschoenen aan en volg deze wandelroutes.

Zelf Bristol ontdekken? Vraag vandaag nog onze gratis brochure aan en start exploring!Gratis brochure
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer