Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

When in Rome… zo vind je er de weg als een local

When in Rome… zo vind je er de weg als een local

Als je houdt van geweldige kunst, overheerlijke koolhydraten en eeuwenoude architectuur, dan is de kans groot dat Rome op jouw lijst van te bezoeken steden staat. En zo niet, dan hoort de stad er echt op! Rome is een populaire toeristenbestemming en bruisende metropool die oud en nieuw met elkaar verbindt in een eindeloze wervelwind van prachtige musea, overheerlijke gastronomie en adembenemende attracties.

Wil je weten hoe je je weg vindt op de drukke pleinen, langs de mooie uitzichtlocaties en op de stoepen? Zoek niet verder, want hier zijn vijf door Italianen goedgekeurde do’s en don’ts om mensenmassa’s en culturele faux pas te vermijden gedurende jouw bezoek aan de Eeuwige Stad.

1. Trek je wandelschoenen aan

Laten we eerlijk zijn: Rome heeft veel geweldigs te bieden, maar openbaar vervoer hoort niet in dat rijtje thuis. Als je deze plek echt wil ontdekken, laat de metro dan zitten, vergeet de bussen absoluut (die werken toch niet echt) en ga te voet op sightseeing. De stad is toch een soort openluchtmuseum. Waar je ook naartoe gaat, je zult altijd romantische steegjes, kerkjes en hipsterboetiekjes tegenkomen.

Pro-tip: wees niet bang om dorst te krijgen van al dat bewegen. Op bijna elk plein vind je wel een waterkraantje.

2. Omarm de avonden en vroege ochtenden

Zeker in het hoogseizoen (juni-augustus), als de stad overspoeld wordt door miljoenen toeristen, zijn dit de ideale momenten om de stad te ontdekken. Je wilt jezelf toch niet door de mensenmassa moeten ellebogen om een foto te kunnen maken terwijl je een muntje in de Trevi-fontein gooit? No grazie! Als je ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat naar dit soort plekken gaat, zal je een hele andere ervaring krijgen. Bij zonsopgang en zonsondergang is de stad kalm en stil en zal je de echte pracht van de monumenten gaan waarderen.

Pro-tip: Piazza del Popolo is ‘s avonds echt schitterend. Ga er zeker naartoe!

3. Met “grazie” en “per favore” kom je heel ver

De Italianen kunnen alledaagse vriendelijke gebaren echt enorm waarderen. Door te leren hoe je je dankbaarheid in hun taal uit, bespaar je jezelf veel problemen en geld en maak je je totaalervaring van Rome nog beter. Kleine dingen als lachend “grazie” zeggen aan de ober die jouw koffie of eten komt brengen, kunnen je al een glas water of chocolaatje opleveren.

Pro-tip: Wil je niet dat jouw communicatie met locals beperkt blijft tot het bestellen van koffie? Leer Italiaans terwijl je in Rome woont.

En nu we het toch over koffie hebben…

4. Ken je caffè

Het is echt zo: de Italianen zijn compleet geobsedeerd door koffie. In Rome is koffiedrinken ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds een ritueel. Maar denk maar niet dat je gewoon een Italiaans café kunt binnenlopen en kunt bestellen wat je wilt. Nee, bij koffiedrinken in Rome horen wat regels.

Kijk allereerst hoe laat het is: als het na 11 uur ‘s ochtends is of als je net gegeten hebt, kun je geen cappuccino bestellen. Sorry, maar Italianen gruwelen van het idee dat warme melk zich in jouw maag met voedsel mengt. Daarnaast: doe niks geks met je koffie. Dus nee, bestel geen pumpkin spice latte’s of mint frappuccino’s. Ten derde: neem het woord “espresso” niet in de mond. In Rome is een “caffè” een “espresso”. Er is geen filterkoffie. Zeg ook geen “expresso”: het is geen fastfoodrestaurant. Dat gezegd zijnde, moet je trouwens wel snel zijn. Bestel snel, bestel luidruchtig, zorg dat je je geld al bij de hand hebt en ga niet zitten om je koffie op te drinken, tenzij je 20% tot 50% meer wilt betalen.

Pro-tip: een caffè latte is een espresso met gestoomde melk (zonder schuim). Anders dan bij Starbucks krijg je hier bij het bestellen van een “latte” precies dát: een glas melk. Vraag dus niet om een “latte” maar echt om een “caffè latte”.

5. Adem de geschiedenis in

Regel een gids, koop een boek of gebruik gewoon je smartphone om alles te weten te komen over de beroemde gebouwen, pleinen en wandschilderingen in Rome. Er is geen betere manier om de historische context van de kunst, architectuur en Italiaanse cultuur te begrijpen dan door er simpelweg doorheen te lopen.

Pro-tip: mijn laatste simpele advies is dit: om de drukte in Rome te vermijden kun je het beste in de tegenovergestelde richting lopen. Ga door dat smalle steegje, volg de zijweg, kijk om je heen, probeer de andere ingang. Verlies jezelf in de ervaring.

Hopelijk beleef je een geweldige tijd in Rome en tot volgende keer, arrivederci!

Klaar om Rome te gaan ontdekken?Si, per favore!

Deel dit artikel

Laatste blogs van Reizen