GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

10 dingen die niemand je vertelt over het geven van fooi in de VS

10 dingen die niemand je vertelt over het geven van fooi in de VS

Bezoekers van de VS zijn vaak verbaasd over de fooiencultuur. Je geeft een fooi aan veel mensen in de VS – serveersters, barmedewerkers, bedienden, kappers, masseuses – je kunt zelfs een fooi geven aan die schattige jongen in het plaatselijke koffietentje als je daar zin in hebt. Maar hoe weet je wie je een fooi moet geven en hoeveel? En waarom is het geven van een fooi eigenlijk zo ingebakken in de cultuur daar?

Hier volgen 10 dingen die niemand je vertelt over het geven van fooi in de VS!

Een snelle geschiedenisles

Het geven van een fooi werd in de negentiende eeuw de norm. Amerikanen die Europa bezochten vonden het geven van fooi een chique gewoonte en wilde graag meer fooi geven dan hun Europeaanse leeftijdsgenoten. Misschien waren de Amerikanen hier iets te enthousiast over omdat de Amerikanen vervolgens door de Europeanen bekritiseerd werden over het feit dat ze te veel fooi gaven. Dat is tot op de dag van vandaag nog steeds het geval. Toch is er een (hele goede) reden waarom de Amerikanen nog steeds meer fooi geven dan de Europeanen…

In de jaren zestig besloot het Amerikaanse Congres namelijk een zogenaamd “fooienkrediet” in te voeren. Dat betekende dat de werkgever de werknemer onder het minimumloon kon betalen als hij of zij fooien kreeg. Dit fooienkrediet is nog steeds actief in veel staten, wat betekent dat veel werknemers afhankelijk zijn van fooien om zich financieel te redden. Dit geldt vooral in de voedingsindustrie. Toch is niet iedereen die een fooi krijgt hier financieel afhankelijk van. Voor sommige beroepen is het geven van fooi een gewoon een leuke bonus.

Restaurants & cafes

1. 20% is de ECHTE norm voor het geven van een fooi

Ik werkte als een serveerster om mijn rekeningen te betalen tijdens mijn studie aan de kunstacademie. Daar kreeg ik een kijkje in de donkere wereld van de Amerikaanse fooiencultuur. Als echte insider kan ik je vertellen dat een fooi van 15% – 20% als normaal wordt beschouwd. Maar eerlijk gezegd wordt elk bedrag van minder dan 20% fooi als een slechte fooi gezien. Als ik (of een van de andere serveersters waar ik mee werkte) minder dan 20% fooi kreeg, vroegen we ons af wat we verkeerd hadden gedaan. Er is een reden waarom we 20% fooi verwachtte als we het goed hadden gedaan. Lees de volgende tip om te weten waarom!

2. Serveerders en barmedewerkers leven van hun fooien

Werken in de bediening is de moeilijkste baan dat ik gehad heb. Je loopt urenlang rond tussen tafels met weinig tot geen pauzes, balanceert hete, zware borden en onthoudt bestellingen als een soort machine, terwijl je een glimlach op je zweterige gezicht houdt. Het is ook emotioneel gezien slopend. Mensen zijn erg kieskeurig over hun eten, vooral als het niet is zoals verwacht. Ik werkte 30 uur per week, maar verdiende net $200 per maand! Onvoorstelbaar voor velen, ik weet het. Waarom zo’n laag salaris? Nou.. kleine flashback naar de fooien geschiedenisles die zojuist gegeven is. Sommige avonden verdiende ik meer dan $800 aan fooien, en godzijdank! Zonder mijn fooien kon ik niet eens mijn huur betalen. Maar serveerders en barmedewerkers moeten nog steeds de belastingen op de fooien in contanten aangeven, dus het is zeker geen vrijbrief..

3. Jouw geluk is belangrijk

Je eten te koud? Je salade niet lekker? Geef het aan! In de VS word je aangemoedigd om je mening te uiten! Als je ontevreden bent, geef dit dan meteen aan je serveerster. Ze zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je toch als een tevreden klant de deur uit loopt.

4. Verwacht geconfronteerd te worden

Amerikanen zijn geen verlegen mensen. Sommigen noemen ons oppervlakkig, maar we zijn uitgaand, vriendelijk, en we zullen een vreemdeling ongegeneerd complimenteren als we hun jas of kapsel leuk vinden. Ook zullen we een klant achterna zitten als ze ons een slechte fooi geven… Als je ontevreden bent over je service, vertel het dan aan je serveerster. De kans is groot dat ze er alles aan doen om je tevreden te stellen. Serveersters zouden je maaltijd gratis kunnen geven, je een dessert kunnen aanbieden of je op zijn minst een oprechte verontschuldiging kunnen geven. Als je geconfronteerd wordt met het niet geven van een passende fooi, begrijp dan dat dit normaal is. Vermijd dit in de toekomst en geef duidelijk aan wat de problemen waren voordat je de rekening betaalt.

Andere in de dienstensector

5.  Taxichauffeurs, parkeerbediende, oh my

Als je een Amerikaanse stad bezoekt, neem je waarschijnlijk wel eens de taxi. Taxi’s hebben tegenwoordig vaak een digitaal scherm waar je je fooi bedrag kunt kiezen als de reis voorbij is (super handig)! Ik kies meestal het laagste bedrag (dat is- 15%), tenzij de chauffeur echt geweldig was.

Een parkeerbediende krijgt meestal $2-3 voor het helpen met tassen, het brengen van roomservice of het openen van autodeuren. Het is het beste om gewoon netjes gevouwen dollarbiljetten in hun handen te drukken en een snelle “dank je wel” te zeggen. Geef ze geen verkreukelde biljetten.

6. Kappers

Mijn zus Anna heeft de laatste 15 jaar als hairstylist in de VS gewerkt. Van mensen die op het laatste moment afspraken afzeggen, onrealistische wensen eisen of, het ergste van alles, geen fooi geven, ze heeft het allemaal gezien. Het werk van een kapper is fysiek veeleisend (heb je al eens geföhnd haar met een ronde borstel, de hele dag gestaan of gemanoeuvreerd met een knipschaar?). Het vereist intensieve kennis van kleuren, creativiteit en aandacht voor detail, om er maar een paar te noemen. Als je tevreden bent met je kapper, laat het hen dan weten met een royale 20-25% fooi. Het niet geven van een fooi leidt ertoe dat je op de zwarte lijst van een salon wordt gezet. Vermijd dat!

7. Kuuroorden en cosmeticastudio’s

De vuistregel is hier 15-20%. Kijk uit voor automatisch toegevoegde fooien. Say what? Deze nieuwe fooienpraktijk komt steeds vaker voor in de VS. Sommige kuuroorden en cosmeticastudio’s voegen automatisch een fooi (meestal 20%!) toe aan je geboekte diensten, zelfs als je een cadeaubon koopt. Om te voorkomen dat je overvallen wordt, controleer het beleid van een bedrijf voordat je je dienst boekt. Beslis dan of dit iets is wat je wel of niet goed vindt. Ik ben het er persoonlijk niet mee eens, maar het zal me er niet van weerhouden om een plaats te vermijden.

Enkele extra tips voor het geven van een fooi

8. Contant geld is koning

De meeste mensen geven de voorkeur aan contante fooien. Contant geld kan je aan het eind van je dienst mee naar huis nemen. Als fooien met de kaart betaald worden, moet je nog een paar dagen op je fooi wachten. Of je nu contant fooi geeft of fooi met de kaart, het wordt zeer gewaardeerd!

9. Dollar bills are gold

Als je in een hotel verblijft, zorg er dan voor dat je dollarbiljetten bij de hand hebt. Zoals hierboven vermeld, is het gemakkelijk om een paar dollar in de handen van de hotelbediende te schuiven. In een bar is de ongeschreven regel een dollar voor een drankje. Ook laat ik elke dag een paar dollar achter voor het schoonmaakpersoneel op mijn hotelkamer.

10. Waar geen fooi geven?

Nu je weet dat Amerikanen gek op fooien zijn, kun je je afvragen of er ook een plek is waar je geen fooi hoeft te geven?… Je hoeft geen fooi te geven bij fastfoodplaatsen of coffeeshops met loketbediening (maar maak je geen zorgen, er staat wel een fooienpotje voor het geval dat)!

Maak gebruik van je kennis!Studeer in de VS!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden