GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

10 dingen die veranderen als je in het buitenland woont

10 dingen die veranderen als je in het buitenland woont

“Het leven is er misschien eerst even moeilijk, maar dat is een kwestie van door de zure appel heen bijten. Iedereen zou minstens één keer in zijn leven in het buitenland moeten wonen. Volgens mij maakt het je een completer mens, verdwijnt je provinciale blik en transformeer je tot een wereldburger.” – David Sedaris

Naar het buitenland verhuizen en helemaal opnieuw beginnen is een van de engste maar ook een van de opwindendste dingen die er bestaan. Het leven zoals je dat kent zal veranderen, en dan hebben we het niet alleen over je postadres en wasmiddel.

1. Home is where the heart is

Als je naar het buitenland verhuist, ga je deel uitmaken van een bijzondere groep mensen. Je hebt twee adressen, spreekt twee talen en hebt waarschijnlijk twee munteenheden in je portemonnee. Het gaat te ver om te zeggen dat je twee persoonlijkheden krijgt, maar je blijft altijd deel uitmaken van twee werelden: je oude en je nieuwe thuis. Na verloop van tijd gaan die twee werelden steeds meer door elkaar lopen, maar er zullen waarschijnlijk nog altijd brieven naar je ouderlijk huis worden gestuurd of verhuisdozen bij een vriend of vriendin in de kelder staan.

2. Persoonlijke pakketjes betekenen veel voor je

Hoewel je tegenwoordig bijna alles online kunt bestellen, zal een persoonlijk pakketje met spullen van thuis altijd veel voor je betekenen. Als je het openmaakt, voel je je een beetje jarig. En wat in een pakketje de wereld over is gereisd, smaakt altijd veel lekkerder dan dezelfde producten uit de omgeving. Het is nog een hele kunst om er goed mee om te gaan: maak je alles in één keer op, of ga je er zo zuinig mee om dat het bijna over datum raakt?

3. Afscheid nemen wordt (een beetje) makkelijker

Hoewel niemand ooit echt goed zal worden in afscheid nemen, wordt het na verloop van tijd wel een beetje makkelijker. Misschien komt het omdat je inmiddels wel weet dat je je op de andere plek ook ontzettend thuis voelt. Of misschien heb je een manier gevonden om al je emoties even uit te schakelen. Hoe dan ook: na een afscheid volgt ergens anders altijd een nieuwe ontmoeting. En dat weet je.

4. Vriendschappen worden hechter

Een verhuizing en vervolgens die enorme afstand tussen jou en anderen zorgen dat vriendschappen veranderen. Je zult snel merken met wie het contact verwatert en wie juist al hun vakantiedagen opmaken om je op te zoeken. Met sommige vrienden zal je band alleen maar hechter worden. Eigenlijk maak je met een emigratie hetzelfde mee als wanneer je je kledingkast uitmest: je kijkt eens goed wat je wilt bewaren en wat niet meer bij je past.

5. Uitdagingen gaan er anders uitzien

Het is natuurlijk fantastisch om bijvoorbeeld direct aan het strand te wonen. Maar dan moet je nog steeds de huur betalen, een verstopte wc repareren en uitzieken als je de griep hebt. Dat je nu in een ander land woont, of dat er nou uitziet als het paradijs of niet, betekent niet dat je nooit meer problemen krijgt of dat je voor altijd fluitend door het leven zal gaan. Waar je ook naartoe verhuist, er zal altijd een einde komen aan de wittebroodsweken. Je vrienden zullen misschien jaloers op je zijn, maar zij zullen zich niet realiseren dat het gras niet altijd groener is aan de overkant.

6. Altijd dat sluimerende schuldgevoel

Herinner je je de blik in je moeders ogen nog toen je haar een keer moest vertellen dat je niet naar het zondagse familiediner kwam, maar het de week erop wel zou proberen? Stel je dan eens voor hoe ze zou reageren als je haar vertelt dat je dit jaar niet langskomt met Kerstmis omdat je niet genoeg vrije dagen hebt (of omdat je geen ‘nee’ kon zeggen tegen de vraag van vrienden om samen op roadtrip te gaan). Oh, en je hebt eigenlijk tot volgende zomer geen tijd om alsnog langs te komen. Ter compensatie zul je ongetwijfeld schuldgevoelreisjes moeten maken en focussen op kwaliteit in plaats van kwantiteit als je je familie en vrienden opzoekt.

7. The show will go on (en dat went vanzelf)

Altijd lastig: de leuke, belangrijke gebeurtenissen die plaatsvinden zonder jou. Je vrienden gaan trouwen, er worden baby’s geboren en knalfeesten gegeven. Je zult het meeste daarvan missen en slechts meemaken via social media. Dat is lastig om te accepteren, maar bekijk het ook eens van een andere kant: al jouw vrienden maken hoogtepunten uit jouw leven ook niet altijd mee.

8. Je ziet ‘thuis’ vanuit een heel ander perspectief

Misschien ben je wel vanwege het weer, de enorme drukte of juist de stilte naar het buitenland verhuisd. Maar wanneer je mensen in het buitenland vertelt waar je vandaan komt, zullen ze enorme interesse hebben in jouw verhalen en foto’s. Je thuisbasis vanuit een ander perspectief zien zal ervoor zorgen dat je het letterlijk met andere ogen gaat bekijken. Zo ga je die verlaten of juist propvolle straten en dat rotweer ineens best waarderen. De afstand maakt je bovendien wat vaderlandslievender, met name wanneer je Oranje aanmoedigt terwijl je helemaal niet houdt van (vul hier zelf maar een sport in).

9. Doe wat de Locals doen

Beetje bij beetje verander je in een local. Het begint met het leren van de plaatselijke taal, wat veel verder gaat dan alleen het kunnen volgen van een gesprek. Na verloop van tijd weet je waar je de beste aanbiedingen vindt op de markt, ontdek je een koffietentje waarin het personeel al voor je aan de slag gaat voordat je je bestelling hebt uitgesproken en voer je enorme discussies over de lokale verkiezingen. Hoewel je waarschijnlijk nooit zo “local” wordt als iemand die er geboren is, zul je assimileren en steeds vaker doen wat de locals doen. En onderdeel gaan uitmaken van een nieuwe cultuur voelt ontzettend fijn.

10. Thuis? Thuis!

Het is lastig om aan mensen uit te leggen waar jouw thuis is. Het gaat meestal gepaard met een enorme uitleg (zie punt 1). Soms is de plek waar je het meeste aan denkt je thuis (of de plek waar je vriend of vriendin woont). Soms is het de plek waar je bent opgegroeid of waar je een belangrijke fase van je leven hebt gewoond. Voor mij is thuis de plek waar mijn laptop is en waar ik automatisch inlog op het wifi-netwerk.

Een buitenlandavontuur ook iets voor jou?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Studeer in het buitenland met EF!

Lees meer