Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

5 ideale sporten om tijdens een Gap Year te doen

5 ideale sporten om tijdens een Gap Year te doen

Wanneer je van plan bent om een gap yearin het buitenland door te brengen, heb je waarschijnlijk je belangrijkste dagbestedingen al gepland: een taal leren, stage lopen en rondreizen bijvoorbeeld. Maar er is één activiteit die weleens vergeten wordt: sporten. Je zal zeker tijd over hebben om je sportieve gewoontes van thuis verder te zetten, daarom zochten wij alvast 5 sporten die je (bijna) overal ter wereld kan beoefenen. En als je eigen sport er niet tussen zit, dan kan je voor een extra uitdaging gaan en een nieuwe sport uitproberen!

Snowboarden (of skiën)

Dit is waarschijnlijk niet een van de sporten die je thuis wekelijks beoefent, maar het is zeker de moeite waard om deze uit te proberen. En nee, dat is niet alleen voor de lucky bastards met een gap year in de Alpen weggelegd. Toegegeven: skiën of snowboarden in Gambia, Costa Rica of Groot-Brittannië wordt wat lastig, maar het zal je verbazen op hoeveel plekken (waar je het nooit van had verwacht) in de wereld je een skipiste kan vinden. Wist je dat je zelfs in Australië, Turkije of Zuid-Afrika je board kan gebruiken? Het voordeel van een skigebied in de omgeving van je bestemming is dat je niet een week aan één stuk door in actie moet komen, zoals op een gewone wintersportvakantie. Je kunt gewoon een paar uur, een dagje of een weekend gaan.

Surfen

Voor surfen geldt precies hetzelfde. In tegenstelling tot een surfvakantie moet je tijdens een gap year helemaal niet 24/7 op je surfboard staan om het maximale uit je reis te halen. Ga gewoon een uurtje surfen voor de les, na een ochtenddienst of als je op een luie zondag toch nog even iets actiefs wil doen. Op veel surfplekken kan je voor weinig geld een tweedehands board kopen en na je gap year weer verkopen, dat scheelt veel huur. En nog een voordeel: je nieuwe skills blijven veel beter plakken in je brein als je regelmatig even oefent, dan wanneer je na één week surfen weer een jaar wegblijft van de golven.

Trainen voor een marathon

Hoe ambitieus je tussenjaarplannen ook zijn: de kans is groot dat je leven iets minder druk zal zijn dan thuis. Er gaat ongetwijfeld heel wat tijd naar je lessen, stagedagen of sightseeing, maar je overige tijd zal rustiger zijn. Je moet namelijk niet meer naar de verjaardag van die ene basisschoolvriend die je amper nog spreekt, moet je oma voorlopig niet helpen met haar gsm en zal met je nieuwe vrienden veel vaker in groep afspreken dan één-op-één. Liefhebbers van sporten kunnen dan die overige tijd uitstekend gebruiken om bijvoorbeeld te trainen voor een marathon. Bovendien kan je tegelijk de omgeving ontdekken! Ik spreek uit ervaring: toen ik in Parijs woonde, kende ik het prachtige Bois de Vincennes op een gegeven moment als mijn broekzak. Bijkomend voordeel: al die calorieën die ik eraf liep, kon ik er ongegeneerd weer bij eten bij de Franse bakker op de hoek.

Jiujitsu, ijshockey, American Football of een andere ‘lokale’ sport

When in Rome, do as the Romans do. Verdiep je nog meer in de cultuur van je bestemming door een sport te leren die in België niet bestaat of zeldzaam is. Want niemand kan je de basisvaardigheden zo goed aanleren als een echte local die met de sport is opgegroeid. En het is toch veel leuker om probleemloos met je nieuwe landgenoten te kunnen praten over je nieuwe hobby dan steeds te moeten uitleggen wat die eigenlijk inhoudt?

Mountainbiken

Hoewel je in België ook mountainbikeroutes kan vinden, zijn die routes nogal vlak. Grijp je kans dus tijdens je gap year om te mountainbiken in een gebied waarvoor mountainbikes gemaakt zijn: op een berg of op z’n minst op een heuvel. In zo goed als elke regio vind je wel een aantal mooie mountainbiketracks met steile en minder steile routes. Perfect om als onervaren Belg te starten en langzaam maar zeker steeds hogere bergen te overwinnen. Wedden dat je dat klimmen nog gaat missen als je na afloop van je gap year weer met tegenwind door de Belgische vlakke straten fietst.

Wil jij een Gap Year doorbrengen in het buitenland?Ga op Gap Year met EF!

Deel dit artikel

Laatste blogs van Reizen