GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

8 eenvoudige tips om te leren omgaan met heimwee

8 eenvoudige tips om te leren omgaan met heimwee

Heimwee is het verdriet en de melancholie die we ervaren wanneer we ver weg zijn van ons bed, onze familie en vrienden – met andere woorden is het een periode waarin we het gevoel hebben dat alles thuis beter, goedkoper en leuker is.

Het is helemaal normaal om heimwee te hebben – het is een natuurlijk gevoel dat iedereen kan overkomen. Vaak krijg je heimwee door een herinnering die je aan de dingen waar je om geeft doet denken. Omdat heimwee je niet een heel fijn gevoel geeft hebben wij een lijst van acht eenvoudige hacks samengesteld die je kunnen leren omgaan met heimwee – of zelfs kunnen voorkomen dat het je stoort.

1. Vier 24 uur heimwee

Heimwee lijkt een beetje op het verdriet na een breuk. Soms moet je gewoon ellendig zijn en een paar dagen veel teveel ijs eten – maar daarna moet je terug verder gaan met je nieuwe leven. Stel dat je een heimwee dag viert en het meteen uit je systeem haalt? Probeer thuis te eten, luister naar muziek, bel al je vrienden, enz. Stop dan na 24 uur, en spendeer een namiddag op een sightseeingtour met die groep vrienden die je vorige week ontmoette.

2. Maak een planning

Mijn persoonlijke nummer één advies om je thuis te voelen in een nieuwe omgeving: het ontwikkelen van een routine. Dit kan eender wat zijn, van regelmatig sporten tot elke zondag een koffie en gebak eten. Door bepaalde activiteiten in te plannen – en je aan die planning te houden – krijg je iets om naar uit te kijken en maak je je nieuwe huis je thuis.

3. Zoek een vertrouwde plek

Net zoals het belangrijk is om een routine te hebben, is het ook belangrijk om een ‘favoriete’ plek te vinden waar je je thuis voelt zoals een bank in een park of een café met comfortabele banken. Voor je het weet weten barista’s hoe je je koffie drinkt, of zie je al snel elke dag dezelfde mensen rondlopen met hun honden.

4. Versla verveling

Verveling is een geweldige katalysator voor heimwee. Hoe vaker je aan je thuis denkt hoe meer je er zal willen zijn en het zal missen. Zorg ervoor dat je actief en druk bezig bent door lid te worden van een sportschool, vrijwilligerswerk te doen, een cursus te volgen of je in te schrijven voor activiteiten op je school. Buiten zijn en actief zijn is ook een goede manier om vrienden te maken en jezelf onder te dompelen in de lokale cultuur.

5. Kies het echte leven in plaats van sociale media

In contact blijven is eenvoudiger dan ooit te voren: we kunnen gratis sms’en, praten en zelfs videochatten. Foto’s en video’s laten ons zien wat iedereen doet, en waar en wanneer. Dit maakt het soms moeilijk om je niet alleen te focussen op alles wat er thuis gebeurt. Maar: onwetendheid op sociale media kan heerlijk zijn – de reden waarom je naar het buitenland bent geweest is toch omdat je iets nieuws wilde ervaren!

6. Ontmoet nieuwe mensen

Hoe meer mensen je kent, hoe gemakkelijker het zal zijn om afgeleid te worden en iets te doen te hebben. Dit is meestal gemakkelijker wanneer je op school zit of met een groep reist. Een kamer binnenstappen met mensen waarvan je niets weet kan beangstigend zijn, maar je weet maar nooit wat voor soort vriendschappen je kan vinden wanneer je uit je comfortzone stapt.

7. Trek (veel) foto’s

Foto’s trekken is een fantastische manier om je nieuwe thuis te verkennen – en hoe beter je de omgeving kent, hoe meer je je thuis zal voelen. Bovendien kan het bekijken van foto’s je waardering voor de bestemming vergroten en je eraan doen herinneren waarom je de bestemming in eerste instantie gekozen hebt.

8. Zorg ervoor dat mensen je komen bezoeken

Dit is niet de goedkoopste oplossing, maar kan je veel goed doen: vraag aan je vrienden of familieleden om je eens te komen bezoeken. Je kan ze een rondleiding geven en over al je nieuwe ervaringen bijpraten. Hun enthousiasme over je nieuwe thuis zal je doen inzien hoeveel geluk je wel niet hebt om tijd te kunnen doorbrengen op je specifieke bestemming.

Ontdek de wereld met onsKom meer te weten
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden