Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

8 redenen waarom je nooit spijt zult krijgen van een reis

8 redenen waarom je nooit spijt zult krijgen van een reis

Hoezeer mensen misschien ook bazelen over hun buitenlandplannen om “de wereld te ontdekken”, ze verzinnen vaak allerlei smoesjes om toch maar niet op reis te hoeven. Ze zijn vaak bezorgd over de kosten, eenzaamheid, hun taalvaardigheden, het op pauze zetten van hun gewone leven en hoe ze misschien wel van een vrolijke student of expat veranderen in een ongelukkige buitenstaander met heimwee.

Maar het goede nieuws is: zelfs als het idéé van een reis naar het buitenland je al beangstigt, zal het besluit om toch op pad te gaan je leven nog meer verrijken dan je je kunt voorstellen. Om je te inspireren toch dat vliegticket te boeken, vind je hier onze acht favoriete redenen (van de honderden) waarom je nooit spijt zult krijgen van een reis naar het buitenland.

1. JE VERBREEDT JE HORIZON CULTUREEL EN EMOTIONEEL

Een van de grootste voordelen van reizen is dat je deel gaat uitmaken van een wereld die je nog niet kent. Eentje vol met nieuwe etenswaren, een andere taal, een andere sociale etiquette, andere dagritmes en gewoonten. In eerste instantie zien die verschillen er misschien gek uit, maar laat ze rustig tot je doordringen. Je zult verbaasd zijn hoe snel je wereld groter wordt als je die vanuit een andere omgeving bekijkt.

2. JE LEERT WAT ER WORDT BEDOELD MET “WE ZITTEN ALLEMAAL IN HETZELFDE SCHUITJE”

Thuis kunnen jouw persoonlijke problemen verschrikkelijk eenzaam aanvoelen. Naar het buitenland gaan is echter geweldig om met andere ogen naar het leven te gaan kijken. Het laat je beseffen dat mensen over de hele wereld (met uitzondering van die in extreme situaties, bijvoorbeeld in conflictgebieden) elke dag precies dezelfde uitdagingen, verdrietige en plezierige momenten hebben zoals wij. Die gelijkenissen ontdekken is niet saai, maar juist ongelooflijk verfrissend!

3. HET STAAT GEWELDIG OP JE CV

Grijp in het buitenland elke kans aan om je cv te versterken. Expats en studenten krijgen allemaal bonussen als ze op reis zijn. Ze kunnen een vreemde taal leren, (vrijwilligers)werk doen of stage lopen. Deze kansen verrijken niet alleen jezelf, maar ook jouw geschiktheid voor de arbeidsmarkt later.

4. JE OEFENT JE TAALVAARDIGHEDEN

Steun jij nog steeds op wat overbleef van jouw middelbareschool-Frans of heb je stiekem de wens om Japans te leren? Ga dan naar het buitenland om je taalniveau op te krikken. Alle vooruitgang die je boekt is natuurlijk fantastisch, maar als je lang genoeg blijft, ga je de taal misschien wel bijna vloeiend spreken!

5. JE LEERT INTERCULTUREEL COMMUNICEREN

Of je nu verse producten wilt kopen op de markt, onderhandelt over de prijs van een taxirit of simpelweg koffie wilt drinken en wat wilt kletsen: intercultureel communiceren kan best lastig zijn! Toch geeft het je ook ontzettend veel voldoening. Door het veel te oefenen leer je vanzelf hoe je ingewikkelde ideeën simpeler kunt uitleggen en hoe je signalen van anderen kunt oppikken als ze je helpen om iets beter te begrijpen.

6. JE VERLAAT JE COMFORTZONE

Als je altijd op dezelfde plek blijft, zul je jezelf nooit uitdagen om echt iets nieuws te proberen. Maar is dat nou zo leuk? Je voelt je er misschien prettig en veilig, maar er is zoveel meer! Het geheim? Uitdagingen aangaan en overleven. Er zijn geen regels voor een “goede uitdaging”. Het kan van alles zijn, bijvoorbeeld tegen vreemden praten, in je eentje reizen of besluiten een land te bezoeken waar je niets vanaf weet of er zelfs gaan wonen. Als je dat eenmaal hebt gedaan, wordt de volgende uitdaging al een heel stuk makkelijker!

7. JE MERKT DAT JE VAN DE “SLECHTSTE MOMENTEN” NOG IETS KUNT LEREN

Die comfortzone verlaten gebeurt natuurlijk niet altijd even vlekkeloos. Soms zul je je eenzaam en in de war voelen, of met een groter probleem moeten omgaan zoals een verloren paspoort of geldgebrek. Die ervaringen staan natuurlijk niet in je top tien van mooiste herinneringen, maar vergeet niet: zodra de wond genezen is, heb je iets waardevols geleerd. Bijvoorbeeld hoe je op je gevoel moet afgaan, een gesprek moet aanknopen met medereizigers of ‘ja’ moet zeggen tegen nieuwe situaties.

8. JE KRIJGT ONVERGETELIJKE HERINNERINGEN

Als er íets is wat reizigers al eeuwenlang heeft aangetrokken, is het wel het creëren van nieuwe herinneringen. De prachtige uitzichten, de bijzondere nieuwe maaltijden, die mooie natuur of de momenten waarop je nieuwe vriendschappen sloot… zulke herinneringen blijven je ook vele paspoorten later nog bij.

Waar reis jij naartoe?Ontdek meer

Deel dit artikel

Laatste blogs van Talen