Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

8 tips om een jetlag tegen te gaan

8 tips om een jetlag tegen te gaan

Een jetlag is een tijdelijke slaapstoornis die voorkomt bij reizigers die meer dan drie tijdzones hebben overgestoken. In mensentaal: het zijn die dagen van je vakantie wanneer je slaapt (en wakker bent) op de verkeerde momenten. Normaal gezien weet je lichaam exact wanneer het tijd is om te gaan slapen of om te eten. Zodra je tijdzones begint over te steken, raakt je lichaam volledig in de war en komt je biologische ritme niet meer overeen met je omgeving. Jetlags kunnen ervoor zorgen dat je geïrriteerd en misselijk bent en het kan zelfs gebeuren dat je hoofdpijn hebt. Laat dit nu net hetgene zijn dat je echt niet wilt op vakantie! Hier zijn acht tips om jouw jetlag tegen te gaan en om je biologisch ritme al aan te passen tijdens de vlucht.

1. Pas jezelf al aan voor je vertrekt

Als voorbereiding van je vakantie volstaat het niet om enkel je koffer in te pakken, pas ook je biologisch ritme al aan: verplaats je etenstijden en bedtijd zodat ze dichter liggen bij het tijdsschema van je reisbestemming . Je kan beginnen met alles 30 minuten op te schuiven, dit is doenbaar en kan echt wonderen doen. Als je bijvoorbeeld van Europa naar de Verenigde Staten reist, probeer dan om een half uur langer op te blijven de laatste nachten voor je vertrek. (Tegen het einde van je vakantie ga je dus best een half uur vroeger slapen.)

2. Pas jezelf nog meer aan meteen na je vertrek

Zodra je vertrokken bent, verzet je best meteen je horloge naar de tijd van je reisbestemming en begin je direct te leven volgens de nieuwe tijdzone: als iedereen slaapt op je reisbestemming, probeer dan een dutje te doen tijdens ju vlucht. Hoe sneller je in dat nieuwe ritme zit, hoe beter.

3. Zeg ‘proost’!

Gehydrateerd blijven is een must – zeker wanneer je in het vliegtuig zit. Drink genoeg water tijdens je vlucht en blijf dit doen eens je geland bent. Dehydratatie verergert namelijk de symptomen van een jetlag.

4. Leef dag per dag

Over het algemeen heeft je lichaam één dag nodig per tijdzone om zich aan te passen. Vlieg je dus van Londen naar New York, dan heeft je lichaam ongeveer vijf dagen nodig om zich volledig aan te passen aan de nieuwe tijdzone.

5. Ga naar het Westen

Het moet je reisplannen niet veranderen, maar het is goed om te weten: als je vliegt naar het oosten is je jetlag meestal erger.

6. Geen dutje voor jou!

Desondanks de lange, vermoeiende vlucht en het vroege aankomstuur is het het beste om niet langer dan twee uur te slapen (terwijl slapen, een kussen en een bed de enige dingen zijn waaraan je kunt denken). Verzet je gedachten, maak bijvoorbeeld een wandelingetje.

7. Wandel het van je af

Wandelen is altijd een goed idee, zeker nadat je een paar uur hebt stilgezeten op het vliegtuig. Doe iets actiefs, ga de omgeving verkennen en neem wat daglicht op – dat is één van de meest effectieve manieren om je biologisch ritme opnieuw in te stellen.

8. Er is een app voor

Jet Lag Rooster creëert een persoonlijk jetlagplan op basis van je locatie en bestemming, je vluchtschema en je gewoonlijke slaapritme. De app bekijkt voor jou op welke tijdstippen je het beste naar buiten kunt gaan en daglicht kunt opnemen en wanneer je het beste binnen kunt blijven in een donkere omgeving. Het klinkt een beetje gek, maar het kan helpen om je biologische ritme aan te passen en je jetlag te verzachten.

Wil jij ook reizen?Ontdek meer

Deel dit artikel

Laatste blogs van Reizen