Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Cambridge: jouw ultieme reisgids

Cambridge: jouw ultieme reisgids

Al eeuwenlang loopt er elk jaar een nieuwe groep boekenwurmen, toekomstige studenten en wetenschappers-in-de-dop door de straten van Cambridge. Dit is Oxfords concurrent om de titel ‘Groot-Brittannië’s meest typisch Engelse stad’. Maar de eigenzinnige koffietentjes, historische gebouwen en stoffige boekwinkels zijn niet langer gereserveerd voor adellijke en particulier onderwezen Britten. Cambridge heeft alles waar hipsters van dagdromen als ze door hun Instagram-feed scrollen.

Dat betekent natuurlijk niet dat Cambridge voor hipsters alléén is. De combinatie van schattige klinkerstraatjes en gebouwen die rechtstreeks van een ansichtkaart lijken te komen, maakt het lastig om níet verliefd te worden op deze stad. Maar met zo ontzettend veel te doen, te zien en zo veel gebakjes om te eten, is het maar goed dat we hier de best bits van Oxford voor je op een rij hebben gezet.

Ontdek de universiteit van Cambridge

Trek je slimste gezicht en kijk rond op een van de topuniversiteiten van Engeland. Hoewel Oxford en Cambridge vaak in één adem worden genoemd als het gaat om prestige, academische resultaten en schattige, mooie gebouwen, hebben de universiteiten wel degelijk verschillen. Cambridge is bijvoorbeeld een kleinere stad, dus de universiteit speelt er een veel prominentere rol – je kunt haar simpelweg niet over het hoofd zien. De gebouwen van de 31 colleges (faculteiten) zijn meestal vrij te bezoeken, maar wat je ook doet: LOOP NIET OVER HET GRAS. Trinity College en St. John’s zijn de beroemde colleges waar veel toeristen op af komen, terwijl de Fellows Garden of Clare ook zeker een bezoekje waard is.

Bezoek de musea

Cambridge is de perfecte stad voor iedereen die niets liever doet dan de hele middag door een overvloed aan musea struinen. De stad heeft op Londen na de hoogste concentratie aan internationaal erkende collecties en welke vorm van cultuur je ook interessant vindt, er is geen excuus om níet naar een paar van deze must-see toeristische highlights te gaan. Bekijk kunst en antiek in het Fitzwilliam Museum, dwaal door de geschiedenis in het Imperial War Museum of slenter door de natuur in de Cambridge University Botanical Garden.

Punten, punten, punten

Net als z’n rivaliserende tegenstander is Cambridge gebouwd aan de oevers van een kronkelende rivier. Waarom zou je de stad te voet verkennen, als je dat ook relaxed vanuit een houten bootje kunt doen? Probeer het punten (een soort eenpersoons staand roeien) eens uit, maar boek ook zeker een tochtje met een eigen kapitein van Scudamore’s, Cambridges oudste punt-huurbedrijf. Hij of zij is essentieel als je moe raakt, het idee krijgt dat je in cirkels rondvaart of gewoon een puinhoop maakt van het besturen van een boot met alleen maar een houten stok.

Bezoek de taarthemel

Als je Cambridge durft te verlaten zonder even bij Fitzbillies naar binnen te hebben gegluurd, dan kun je maar beter nóg een bezoekje plannen, pronto. Deze ouderwetse bakkerij is in Cambridge wat Harrods is in Londen: een fenomeen. Aan de buitenkant geven de houten panelen en ouderwetse etalages je het idee dat je in een tijdmachine bent gestapt en in 1921 bent beland. Dat idee komt niet helemaal uit de lucht vallen, aangezien sommige dingen sinds het openen van de winkel bijna een eeuw geleden nooit veranderd zijn. Het allerbelangrijkste is gelukkig ook altijd hetzelfde gebleven: hun wereldberoemde decadente, kleverige Chelsea-broodjes.

Doe Brits: drink thee

Níet gaan theedrinken op zo’n typisch Engelse plek zou verboden moeten worden. Of je er nu maar een dagje bent of er een paar maanden studeert: doe net als de locals en plof neer voor een goeie kop. Zodra je in Orchard Tea Gardens op een luxe tuinstoel gaat zitten, met de Britse zon op je gezicht, een dampende tas verse thee en een jamscone binnen handbereik, dan weet je precies waar iedereen zo lyrisch over is. De Orchard serveert al sinds 1897 heerlijke thee en werd wereldberoemd bij zowel universitaire studenten als hoogleraren. Stephen Fry, Virginia Woolf, Stephen Hawking , Sir David Attenborough en nog vele anderen hebben hier tea time doorgebracht.

Neem de tijd om te winkelen

Op het historische marktplein van Cambridge vind je van maandag tot en met zaterdag tientallen kleurige kraampjes waar lokale marktkooplui hun waar aan de man proberen te brengen op dezelfde plek als hun voorgangers dat generaties lang hebben gedaan. Slimme shoppers gaan hier op koopjesjacht naar boeken, sieraden, vers fruit en kunst van lokale kunstenaars. Je kunt hier zelfs je fiets laten repareren. De eigenzinnige straatjes en steegjes eromheen staan bomvol unieke boetiekjes, met een paar chiquere winkels ter afwisseling.

Ben je klaar om Cambridge te verkennen?!Ga erheen met EF!

Deel dit artikel

Laatste blogs van Reizen