GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

De 5 beste manieren om Spaans te leren

De 5 beste manieren om Spaans te leren

Spaans is een taal die barst van de voordelen. Spaans leren kan dan ook vele deuren voor je openen. Het is de moedertaal van meer dan 405 miljoen mensen in dertig landen en wordt door nog veel meer mensen als tweede of derde taal gesproken, wat betekent dat je nooit om een gesprekspartner verlegen zit. Daar komt nog eens bovenop dat Spaans een Romaanse taal is en daardoor relatief herkenbaar is voor taalstudenten, zeker als je al Frans, Italiaans of Portugees spreekt. Maar hoe begin je met la vida en Español? Hier vijf van de beste manieren om Spaans te leren.

1. Studeer of woon in een Spaanstalig land

Dit is dé methode om zo snel mogelijk Spaans te leren. Een tijdje in een land wonen waar een bepaalde taal gesproken wordt, is verreweg de beste manier om die te leren. Waarom? Omdat je door te wonen, studeren en/of te werken in het buitenland jezelf onderdompelt in de leeromgeving, een beetje zoals een klein kind zijn moedertaal leert. Met een Spaanse taalcursus ga je enorm snel vooruit en ontmoet je gelijkgestemden met dezelfde interesses. Ook kun je ervoor kiezen om in een Spaanstalig land te gaan werken. Na korte tijd merk je dat je woordenschat net zo groot is als je sociale leven en dat je taalvaardigheden door allebei vooruitgaan. Omdat Spaans in Spanje, Centraal-Amerika én Zuid-Amerika wordt gesproken, is er (echt) geen gebrek aan plekken die je binnenkort jouw casa kunt noemen. Richt je pijlen op het levendige Barcelona, bruisende Madrid, prachtige Costa Rica, relaxte Málaga, vrolijke Santiago de Chile of het stijlvolle Buenos Aires.

2. Kijk films en telenovelas

Pak een zak popcorn en een schrift om al die mooie nieuwe woorden die je op tv hoort meteen op te schrijven. Het kijken van films en series is een bewezen methode om een nieuwe taal te leren. De Spaanstalige film- en tv-industrie is booming en Spanje, Argentinië, Mexico en Chili lopen daarin voorop. Ga bijvoorbeeld op zoek naar films van beroemde regisseurs als Pedro Almodóvar, Alejandro Iñárritu, Alejandro Amenábar en Pablo Larraín. Zijn lange films niet zo jouw ding? Dat geeft niks, want er is nog een groot gamma aan tv-series en soaps (telenovelas) voor jouw Spaanse studieplezier. Met name Mexico is een vooraanstaande telenovela-producent en de zware, altijd overdreven verhaallijnen bezorgen je veel kijkplezier. Bonustip: door de ondertiteling aan te zetten in het Spaans, kun je eventuele uitspraken die je niet volgt toch nog begrijpen. Kijk je online of heeft de dvd geen ondertiteling, kijk de film dan een paar dagen later opnieuw. Door dezelfde scènes, verhaallijnen en stemmen weer aan te horen, zal je meer begrijpen.

3. Luister naar muziek

Net zoals het kijken van films en tv is het luisteren naar muziek een relaxte manier om het Spaans tot je brein door te laten dringen. Aangezien er zo gigantisch veel native speakers zijn, is het aanbod Spaanstalige muziek eindeloos groot. Ontdek artiesten op Spotify of YouTube en luister naar hun nummers terwijl je het huishouden doet, in de auto zit, aan het sporten bent of op weg bent naar je werk. Om het leerproces te versnellen, kun je songteksten downloaden en lezen terwijl je naar de muziek luistert en ondertussen nieuwe woorden en uitdrukkingen markeren (de definities daarvan kun je later opzoeken en er vervolgens opnieuw naar luisteren. Het zal je verbazen hoeveel méér je dan begrijpt). Wie muzikaal is, heeft ook iets aan het leren van de gitaarakkoorden en het meezingen.

4. Word bevriend met de Spaanse gemeenschap in jouw stad

Hoewel je veel zelfstandig kunt leren, is het op een gegeven moment veel effectiever om je sociale skills in te zetten. Aangezien mensen al een eeuwigheid migreren, vind je in alle grote steden ter wereld kleurrijke gemeenschappen van immigranten en uitwisselingsstudenten. Door op zoek te gaan naar culturele, food- of filmevenementen, kom je met ze in contact. Ook kun je kijken naar de online expatcommunity’s in jouw stad, of op fora naar mensen die op zoek zijn naar een Nederlands-Spaanse taalbuddy. Als dat allemaal niets oplevert, vraag er dan op social media eens naar. Je weet nooit wie een Spaanse vriend(in) heeft en jou daar graag aan wil voorstellen!

5. Ontferm je over een Spaanstalige student

Over Spaanstalige immigranten en uitwisselingsstudenten gesproken: je bevindt je in een unieke positie van waaruit je zowel hen als jezelf kunt helpen. Hoe? Denk maar eens na: vlak nadat ze zijn aangekomen in België, zijn deze expats nog behoorlijk zoekende. Net zoals jij je zou voelen als je in je eentje naar het buitenland zou gaan. Door tijd vrij te maken om zo’n newbie rond te leiden of zelfs je huis open te stellen als gastgezin voor de lokale universiteit of taalschool, kun je nieuwe expats helpen hun weg vinden, de stad laten zien en tegelijkertijd je Spaans oefenen.

Wil je graag Spaans leren?Ga dan op reis met EF!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer