Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

De ultieme gids voor het Oktoberfest

De ultieme gids voor het Oktoberfest

Joepie, het is weer die tijd van het jaar waarop het 24 uur per dag geaccepteerd is om bier te drinken: het Oktoberfest staat weer voor de deur! Maar voordat je je Dirndl of Lederhosen inpakt en naar München vliegt om je in dit unieke feestgedruis te storten, is het belangrijk dat je weet waaraan je je kunt verwachten. Met de hulp van deze ultieme Oktoberfest-gids haal je ongetwijfeld het maximale uit dit festival, dat tot de beroemdste en grootste ter wereld hoort!

Wat is Oktoberfest?

Het Oktoberfest vindt in september plaats op de Theresienwiese (kortweg Wies’n) in München. Dit jaar begint het op 17 september en eindigt het op 3 oktober, de Dag van de Duitse Eenheid. Het festival bestaat uit 14 tenten waarin duizend tot vierduizend mensen feest kunnen vieren. Elke tent heeft z’n eigen unieke karakter en het wordt aangeraden om er meer dan één te bezoeken. De Löwenbräu-Festhalle, de Hofbräu-Festzelt en de Augustiner-Festhalle zijn in elk geval een must. Het is trouwens traditie om minstens drie keer naar het Oktoberfest te gaan: één keer met familie, één keer met vrienden en één keer met collega’s. Hoewel het festival voor iedereen toegankelijk is, moet je minstens 16 jaar oud zijn om alcohol te mogen drinken.

Wanneer ga je naar Oktoberfest?

Op het Oktoberfest is het eigenlijk altijd druk, zeker tijdens de openingsweek. Wil je liever iets minder drukte, probeer dan in de laatste week van september te gaan. Als je fan bent van kostuums en tradities moet je in het weekend gaan. De openingsdag van het festival (zaterdag) gaat gepaard met een grote parade van praalwagens en mensen in traditionele kledij. De tweede zondag vindt er altijd een groot openluchtconcert plaats met typisch Beierse muziek.

Wat doe je aan op Oktoberfest?

De locals dragen meestal traditionele kostuums die Tracht’n heten. Vrouwen dragen vaak kleurige jurken (Dirndls) en mannen hebben leren broeken (Lederhosen) aan en hoedjes op. Je bent natuurlijk niet verplicht om zoiets te dragen, maar de lokale bevolking waardeert het wel als bezoekers die moeite doen.

Wat drink je op Oktoberfest?

Bier, natuurlijk. Al het bier op het Oktoberfest is gemaakt in beroemde Münchense brouwerijen, zoals Paulaner en Augustiner. Als je niet zo dol bent op Duitslands favoriete drankje dan kun je ook iets anders krijgen, zoals wijn, cider of non-alcoholische dorstlessers.

Wat eet je op Oktoberfest?

Op het Oktoberfest kun je heerlijke lokale gerechten krijgen en daar moet je dan ook zoveel mogelijk van proeven. Begin met wat traditionele Wiesn-Hendl (gegrilde kip) en een Brezn (een gigantische pretzel). Ga daarna voor Steckerl-vis (vis op een stokje) of Weisswurst (worst). Wie daarna nog honger heeft, kan naar de Ochsenbraterei gaan, waar je geroosterde os of Schweinshaxe (varken) kunt krijgen. Bestel als dessert wat traditionele taart, peperkoek of zoete broodjes. Mijn favoriet is Apfelstrudel, een Duits appelkruimelgebak.

Wat neem je mee op Oktoberfest?

Toegang tot het Oktoberfest en de tenten is gratis. De enige uitzondering hierop is Oide Wies’n, het historische deel van het Oktoberfest waarin je teruggaat in de tijd met ouderwets bier, eten en attracties. Om hier binnen te komen, betaal je 4 euro. Zorg ervoor dat je cash meeneemt, aangezien creditcards niet gebruikt kunnen worden. Hoevéél geld je moet meenemen? Nou, dat ligt aan hoeveel je wilt eten en drinken natuurlijk. Normaal gesproken kost een Maß bier (een liter) ongeveer 11 euro, terwijl het eten tot 20 euro kan kosten. Reken al snel op een budget van minstens 50 euro per persoon. Dan heb je nog wat kleingeld voor de attracties en de souvenirs, zoals een van die beroemde peperkoekharten die je overal ziet.

Omwille van de veiligheid staat er een groot hek om het festivalgebied. Je komt het Oktoberfest alleen binnen via een van de 15 officiële ingangen. Dit betekent echter ook dat er maar een beperkt aantal mensen tegelijk naar binnen mag, dus zorg dat je vroeg komt of drukke dagen (a.k.a. het weekend) mijdt. En let op: grote tassen en rugzakken zijn niet toegestaan, maar moeten in kluisjes worden bewaard (dames, geen zorgen: handtassen zijn welkom).

Hoe bereid je je voor op Oktoberfest?

Hoewel je prima naar het Oktoberfest kunt gaan zonder een plek in een van de tenten te reserveren (zeker wanneer het bier je niet zoveel uitmaakt, je met een kleinere groep bent of het niet erg vindt om in de rij te staan), kun je ook van tevoren een plek boeken. Hiervoor kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met de biertent van jouw keuze. Maak geen gebruik van andere partijen zoals eBay, omdat de meeste tenten deze boekingen zullen weigeren. Reserveer zeker op tijd aangezien je al vanaf december kunt boeken (ja, dat lees je goed) en de meeste tenten, zeker de grote en beroemde, al heel snel vol zitten. Je kunt een tafel boeken voor maximaal tien personen. Hier zijn in feite geen kosten aan verbonden, al moet je wel wat eet- en drinkvouchers kopen die je later in de tent kunt gebruiken. Het minimumbedrag hiervoor is 20 euro.

Insidertip: de grote tenten zijn meestal vrij snel volgeboekt. Als je geen vroege vogel bent, kun je nog proberen een plek in een van de kleinere tenten te bemachtigen, of op een rustig tijdstip gaan (de avonduren zijn als eerste uitverkocht!).

Oktoberfest-etiquette

Zorg dat je niet dronken wordt. Dat is misschien moeilijk, aangezien er bier in overvloed is, maar het is altijd goed om je grenzen te kennen. Zowel voor je eigen veiligheid als die van anderen.

Wees aardig. Als je je respectloos, luidruchtig of aanstootgevend gedraagt, kun je in no time uit de tent of zelfs van het festivalterrein gezet worden.

Dans nooit op de tafels. Op de banken is toegestaan, maar als je in de tent wilt blijven is de tafel verboden gebied!

Probeer nooit een bierglas mee naar huis te nemen. Ik weet dat het geweldige souvenirs zijn, maar beveiligingsmedewerkers bij de uitgang controleren je tas. Als ze een bierglas vinden, wordt dat beschouwd als diefstal en heb je een probleem.

Een paar nuttige zinnen om te onthouden

Ja, de Duitsers spreken Engels, maar het is altijd goed om wat Oktoberfest-lingo te leren. Ik heb een paar essentiële zinnen op een rijtje gezet die je moet onthouden. Niet alleen om wat punten te scoren bij de locals, maar ook om vrienden te maken en eten en drinken te bestellen:

Hoe kom ik bij het Oktoberfest? Wie komme ich zum Oktoberfest?

Waar zijn de biertenten? Wo sind die Bierzelte?

Waar zijn de toiletten? Wo sind die Toiletten?

Is deze tafel vrij? Ist dieser Tisch frei?

Hoeveel kost dit? Wie viel kostet das?

Heeft u een Engelstalig menu? Haben Sie eine englische Menükarte?

Ik zou graag één/twee/drie/vier/vijf biertjes willen! Ich hätte gerne ein/zwei/drei/vier/fünf Maß Biere bitte!

Nog een biertje alsjeblieft! Noch ein Bier bitte!

Proost! Prost! of Prosit!

Ook zul je vaak typisch Beierse uitdrukkingen horen als “Oans, zwoa, g’suffa!” (“Een, twee, opdrinken!”) and “Zicke zacke, zicke zacke, hoi hoi hoi” (gevolgd door een “Prost!” wat eigenlijk gewoon iets grappigs is wat mensen roepen.)

Bedankt! Danke!

Laten we volgend jaar weer gaan! Lass uns nächstes Jahr wieder herkommen!

Met die uitdrukkingen in de pocket ben je klaar voor een groot Beiers (bier)avontuur op het Oktoberfest. Prosit!

Deel dit artikel

Laatste blogs van Cultuur