GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

10 dingen die je moet weten voordat je naar Brisbane verhuist

10 dingen die je moet weten voordat je naar Brisbane verhuist

Brisbane is al enige tijd een magneet voor studenten en expats. Maar wat is er zo bijzonder aan? Oh, niet veel: het zit gewoon vol groen, boerenmarkten in het weekend en het ligt voor de deur van stranden van wereldklasse. Hier zijn tien dingen die je moet weten voordat je naar Brisbane verhuist.

1. Milde winters

Met zijn subtropische klimaat is de winter echt een non-event. Als je in Brissie woont, heb je genoeg aan een trui ("jumper" voor de Aussies) of een licht jack. De zomer is echter een heel ander verhaal. Het is heet en vochtig, dus je zult je zomer in Brisbane zeker dicht bij het zwembad of het strand willen doorbrengen. Om koel te blijven en de felle zon van Queensland te vermijden, moet je veel zonnebrandcrème, een shirt met lange mouwen, een breedgerande hoed en een zonnebril dragen.

2. Groot voor een stad

Hoewel de bevolking van Brisbane rond de 2,5 miljoen schommelt, is de stad zelf geografisch gezien erg groot. Het nadeel is dat je bij het doorkruisen van de stad vooruit moet plannen, vooral als je het openbaar vervoer gebruikt. Het voordeel? Er is een gevoel van ruimte en een ontspannen sfeer die niet het "te druk om je druk te maken" gevoel geeft dat je in andere hoofdsteden kunt vinden.

3. Koop je Go Card

Over openbaar vervoer gesproken: TransLink is het geïntegreerde systeem van bussen, treinen en veerboten van Brisbane. Om er gebruik van te maken, neem je een oplaadbare Go Card en stap je in en uit op de TransLink-diensten in Greater Brisbane en de aangrenzende regio's Ipswich, Gold Coast en Sunshine Coast. Je kunt je go card gemakkelijk online, telefonisch, op treinstations, busstations of bij meer dan 1.500 winkels in de regio opladen.

4. Druk op de knop om de trein te verlaten

Het treinsysteem van Brisbane is geweldig enzo, maar er is één ding waar nieuwelingen elke keer weer tegenaan lopen: Je moet vanuit de trein op een knop drukken om eruit te gaan. Raar hè? Je kunt de eerste treingebruiker altijd herkennen aan de manier waarop ze plichtsgetrouw bij de gesloten deuren staan, in verwarring over waarom ze niet opengaan. Maar goed dat jij nooit bedrogen wordt!

5. Het is de hoofdstad van een hele grote staat

Jongens, Brisbane is de hoofdstad van Queensland, een Australische staat die meer dan 4,5 keer zo groot is als heel Duitsland. Dus als je verder weg wilt reizen in Queensland, neem er dan de tijd voor. Ter referentie: van Brisbane naar het Great Barrier Reef is meer dan 1100 kilometer, en Sydney is meer dan 1000 kilometer verderop.

6. Weekendjes weg in overvloed

Toch zijn er genoeg bezienswaardigheden in de buurt. Brisbane is gunstig gelegen tussen twee stranden van wereldklasse - de Sunshine Coast in het noorden en de Gold Coast in het zuiden - dus de inwoners van Brisbane hebben keuze te over als het gaat om weekendjes weg naar het strand. Maar de oceaan is niet alles. Er zijn bergen (denk aan Lamington National Park, Glass House Mountains, Tambourine Mountain) en leuke stadjes (Maleny, Montville, Mt. Nebo, Stanthorpe) en eilanden (Fraser, Stradbroke, Bribie, Moreton) om te verkennen.

7. Groene ruimte

De buitenwijken in de binnenstad van Brisbane zitten vol parken, compleet met eeuwenoude Moreton Bay-vijgen, uitzicht op de kronkelende Brisbane River en veel gazons en tuinen om te picknicken. Vanuit de CBD loop, fiets of neem je de veerboot naar New Farm Park, het QUT Gardens Park, Roma Street Parklands en South Bank Parklands. Er zijn nog tientallen andere opties door de hele stad met (werkelijk fantastische) speeltoestellen voor kinderen en barbecues op muntjes voor een leuk dagje uit.

8. Waar is Skippy?

Bezoekers verwachten vaak dat ze de kangoeroes door de straten van de stad zien huppelen zonder zich zorgen te maken, maar zo gaat het niet - tenzij je in een buitenwijk woont die aan een bushlandgebied grenst. Wil je Australische dieren zien? Er zijn dierenreservaten in en nabij Brisbane waar je meer dan genoeg tijd kunt doorbrengen met kangoeroes, wallaby's, koala's en andere iconische wilde Aussie dieren. Probeer het Lone Pine Koala Sanctuary in Brisbane, de Australia Zoo aan de Sunshine Coast (beroemd geworden door Steve Irwin) of het Currumbin Sanctuary aan de Gold Coast.

9. Juich voor de Maroons

De State of Origin is een jaarlijkse Queensland versus New South Wales Rugby League wedstrijd en een instituut voor beide staten. De Maroons (Queensland) en de Blues (NSW) staan tegenover elkaar in drie wedstrijden die in beide staten worden gespeeld. De winnaar geniet een jaar lang van roem, glorie en de aanbidding van de fans. Als nieuwkomer in Brisbane steun je natuurlijk de Maroons, dus doe mee!

10. Winkelen op de markt

Steeds meer inwoners van Brisbane kiezen ervoor om hun verse producten op weekendmarkten te kopen. Sluit je bij hen aan (met je stoffen tassen en herbruikbare koffiemok natuurlijk!) om de boerderij-tot-tafel koopjes op te halen. De Rocklea Markets, Carseldine Farmers and Artisan Markets, Cleveland Market, Northey Street Organic Markets, Milton Markets, Global Food Markets en Nundah Farmers' Markets zijn slechts een voorproefje van wat je er kunt vinden.

Leer Engels met ons in BrisbaneOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Studeer in het buitenland met EF!

Lees meer