GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Nice is nice: Ken je Franse gewoonten!

Nice is nice: Ken je Franse gewoonten!

Een van de topprioriteiten van reizen naar het buitenland - direct na sightseeing en eten - is om niet over te komen als een onwetende toerist die zich niets aantrekt van de plaatselijke gewoonten. Om je te helpen je te concentreren op het landschap en het eten, hebben we een verzameling tips en tricks samengesteld om in een mum van tijd te doen zoals de lokale bevolking.

We beginnen onze reeks met Frankrijk - als je op het punt staat om aan een reis naar het modieuze Parijs of het zonnige Nice te beginnen, dan is deze lijst iets voor jou:

Ontmoeten en begroeten

De Fransen zijn beleefd en verwachten hetzelfde van anderen, dus begroet iedereen binnen gehoorsafstand altijd met een vriendelijk "Bonjour!".

Schudden maar!

Als je iemand voor het eerst ontmoet, geef dan altijd een hand - een snelle en lichte handdruk en oogcontact zijn perfect om een positieve eerste indruk te maken.

Zoenen

Laten we de begroeting een beetje opkrikken met zoenen! Allereerst hebben we het niet over tongzoenen; we hebben het over een lichte kus op de wang onder vrienden - le bisou. Het lastige van le bisou is het aantal: het zijn twee tot drie kussen in het zuiden en meestal twee in het noorden van Frankrijk. Maar het kunnen er ook vier zijn of maar één en wie weet wat er gebeurt als je iemand uit het zuiden tegenkomt in het noorden. Daarom: Observeer de persoon die je begroet zorgvuldig: als hij of zij naar je toe leunt, ga er dan voor, maar laat hem of haar leiden.

Geen ijs

Net als in veel andere Europese landen krijg je bij frisdrank of water meestal geen ijs en als je erbij wilt horen, vraag er dan niet om.

Leer Frans (duh!)

Je hoeft niet in staat te zijn om in het Frans over politiek te discussiëren, maar je moet wel een paar basisbeginselen in het Frans leren, zoals bonjour (goedemorgen), bonsoir (goedenavond), au revoir (tot ziens), merci (dank je wel), excusez-moi madame/monsieur (excuseer me madam/sir), bonne journée (een prettige dag gewenst), bonne soirée (een prettige avond gewenst), enchanté (leuk je te ontmoeten), s'il vous plaît (alstublieft), en je vous en prie (graag gedaan).

Leun achterover en geniet van je maaltijd

De Fransen houden van eten en een groot deel van de eetcultuur is om te gaan zitten en van elke hap te genieten: lopen terwijl je je lunch naar binnen schrokt wordt afgekeurd, dus doe het niet!

Bon appetit!

Als je met een groep aan het eten bent, til dan je vork pas op als je iemand "bon appetit!" hoort zeggen. - het officiële signaal om te beginnen met eten.

Europese bestekvaardigheden

De vork blijft altijd in de linkerhand, het mes in de rechter. Maak indruk op je tafelgenoten door je eten te prikken (niet te scheppen). Als je klaar bent met eten, leg je mes en vork evenwijdig aan elkaar aan de rechterkant van je bord (op 4 uur). Als je je vork over je mes op je bord legt, geef je aan dat je nog niet klaar bent en hoef je de Franse woorden voor " Pak alsjeblieft mijn bord niet af, ik ben nog aan het eten!" niet te onthouden.

Image by Olga Khomitsevich, Flickr / Creative Commons

Leer Frans in FrankrijkOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Test je Engels in enkele minuten

Lees meer