Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

WK Voetbal: 6 dingen die je moet weten over Italië

WK Voetbal: 6 dingen die je moet weten over Italië

Een volle prijzenkast bewijst hoe serieus de Italianen hun voetbal nemen. Weet je alles over Italië, pasta en Tiramisu maar ben je nog niet op de hoogte van het blauwe voetbal team? No worries, na het lezen van deze blog post ben je helemaal mee. Deze zes feiten moet je weten over één van de beste voetbalteams ter wereld (ja, ik geef toe dat ze mijn persoonlijke favoriet zijn).

1. Het blauwe team ‘Gli Azzurri’

De kleur van het Italiaanse elftal is blauw (azzuro in het Italiaans). Dat stamt uit de tijd dat blauw werd geassocieerd met het koningshuis dat van Italië in 1861 een eenheid maakte. De italiaanse fans roepen dikwijls, luidkeels Forza Azzurri, wat ‘blauwe kracht’ betekent.

2. De blauwe sterren

Ze hebben talent… en ze hebben stijl.

Matteo Darmian – positie: verdediger – club: Manchester United

Gigi Buffon – positie: keeper – club: Juventus

Alessandro Florenzi – positie: middenvelder – club: AS Roma

Citadin Martins Eder – positie: aanvaller – club: Inter Milan

Giorgio Chiellini – positie: verdediger – club: Juventus

Daniele De Rossi – positie: middenvelder – club: AS Roma

3. Voetbalvocabulaire “in Italiano”

Als je een voetbalwedstrijd kijkt in Italië of samen met een paar grote Italië-fans, moet je weten waar je het over hebt. In het Italiaans, welteverstaan:

Fuori gioco – buitenspel

Centrocampo – middenveld

Attaccante – aanvaller

Difensore– verdediger

Capitano– aanvoerder

Arbitro – scheidsrechter

Calcio di rigore – strafschoppenserie

Tempo supplementare – verlenging

Calcio di punizione – vrije trap

Calcio d’angolo – hoekschop

4. Voetbal, vrienden en voedsel

Voor veel Italianen zijn voetbalwedstrijden simpelweg een extra reden om af te spreken met Familie en vrienden. Samen genieten van een heerlijke Italiaanse maaltijd: koude pasta, salade of zelfs een afhaalpizza. Dikwijls gebeurt dit thuis, maar ook in bars en restaurants in heel Italië worden grote schermen opgehangen zodat het volk de wedstrijd samen kan zien en de ploeg kan aanmoedigen.

5. Zing mee met het blauwe koor

“Po-po-popopo-popo” – een remake van het nummer Seven Nation Army van The White Stripes. Het werd een hit tijdens het WK 2006 in Duitsland en is nog steeds een van de populairste nummers die door Italiaanse voetballiefhebbers worden gezongen.

“Fratelli d’Italia, l’Italia s’è desta, Dell’elmo di Scipio, S’è cinta la testa…” – het Italiaanse volkslied sinds 1946 en nog steeds een klassieker onder de fans.

“I-ta-lia, I-ta-lia, I-ta-lia…” – Het simpele mantra voor elke fan. Vaak gehoord in het stadion.

6. En dans tot het weer licht wordt

Als Italië speelt, hopen de Italianen negentig minuten later zege te kunnen vieren. Een overwinning wordt duidelijk door het getoeter in de auto, de zang en dans op straat. Als de jongens in het blauw hun doel bereiken, verandert Italië in een land vol straatfeestjes waarop iedereen gekleed is in ofwel blauw, ofwel groen, wit en rood: de kleuren van hun geliefde vlag!

Foto van Steve Iyon – Flickr/Creative Commons

 

Zin om in het Italiaans mee te supporteren?Ga naar Italië!

Deel dit artikel

Laatste blogs van Talen