GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Zo leer je in één jaar een taal vloeiend spreken

Zo leer je in één jaar een taal vloeiend spreken

Vloeiend meerdere talen kunnen spreken is een van de meest gevraagde eigenschappen tijdens sollicitaties. Maar ja, het Engels alleen telt al 750.000 woorden en het Japans of Chinees bestaat niet eens uit dezelfde karakters als de Europese talen. Een nieuwe taal leren spreken is dan ook hard werken en voor welke je ook kiest: als je een vreemde taal vloeiend wilt leren spreken, zul je daar serieus moeite voor moeten doen. Er zijn gelukkig een paar trucs en strategieën om je taaltraining een extra boost te geven. Zo slaag je erin om in slechts 12 maanden een taal vloeiend (of minstens bijna vloeiend) te leren spreken:

Maand 1-3

Verhuis naar het buitenland en dompel jezelf onder in de taal

Wat je kan leren in een klaslokaal is beperkt. Om een taal echt vloeiend te leren spreken moet je in een leven duiken waarin je de taal continu gebruikt. Wil je Spaans leren? Verhuis naar MadridBarcelonaPlaya Tamarindo of Buenos Aires. Frans? Probeer (minstens!) een paar maanden in Parijs of Nice door te brengen. Je hebt dan tijd om alles wat je leert meteen te oefenen en dagelijks nieuwe uitdagingen aan te gaan. Voor je het weet, merk je dat het begrijpen van de taal en het samenstellen van de juiste antwoorden je tweede natuur is geworden. Dit is extra belangrijk als je een taal leert met een compleet ander alfabet, zoals Japans of Chinees. Je ontwikkelt een beter accent, oefent elke dag zonder moeite en het is een geweldig excuus om te reizen!

Kijk tv

Probeer de verhaallijnen en dialogen van een tv-serie in een vreemde taal te volgen. Het begrijpen van de gesprekken terwijl een scène zich ontwikkelt, helpt het taalcentrum in je brein om nieuwe informatie te begrijpen op een interessantere manier. Dit vergroot de kans dat je onthoudt wat je leert. Ondertiteling lezen kan helpen om de zinsstructuur te visualiseren en te controleren of je echt begrijpt wat je hoort. Oude Friends-afleveringen bekijken kan je bijvoorbeeld helpen om je Engels te verbeteren (hier zijn wat andere programma’s die geweldig zijn voor je Engelse vaardigheden) en de Netflix-serie Narcos helpt je om je Spaans snel naar een hoger niveau te tillen.

Stel vragen, stel vragen, stel vragen

‘No comprendo!’ wordt per direct geschrapt uit jouw woordenboek. Serieus: je moet een zin die je niet helemaal begrijpt echt niet negeren. Zeker niet in die eerste maanden, waarin er ongetwijfeld HEEL VEEL is wat je niet snapt. Als je met iemand praat en iets niet begrijpt, wees dan niet bang om om uitleg te vragen.
Kom je iets onbegrijpelijks tegen tijdens het lezen, google het dan gewoon. Uit onderzoek blijkt dat je dingen eerder onthoudt door ze zelf uit te zoeken dan door ze op school te leren, omdat je je eigen probleem moet oplossen. En de wetenschap heeft altijd gelijk!

Maand 4-6

Luister naar podcasts

Je kan je ritjes in de tram, bus of metro veel beter besteden dan aan geflirt met je overbuur. Geef je taalkennis een boost door een cursus ‘Zo leer je taal X’-podcasts te downloaden. Luister elke dag naar één aflevering tot je je comfortabel voelt bij het luisteren naar de gesproken taal. De grappige 6 Minute English-serie van de BBC is bijvoorbeeld fantastisch om snel je Engels te verbeteren. Zoek daarna een inhoudelijke podcast in de taal die je aan het leren bent. Kies een onderwerp uit dat je interessant vindt (zoals filmrecensies of food) en wen aan de taal door te luisteren naar het natuurlijke spreektempo, alledaags taalgebruik en natuurlijke, niet-gescripte gesprekken. Het is alsof je met je vrienden babbelt, zonder dat je hoeft te antwoorden.

Oefen en leer regelmatig

De sleutel van het goed leren van elke vaardigheid is consistentie. Nu je de basis van de taal onder de knie begint te krijgen, is het belangrijk dat je regelmatig wat tijd inplant om even goed de taal te studeren en echt te focussen. Herhaal minstens één uur per dag de ingewikkelde grammaticaregels die zo verwarrend zijn of leer een nieuwe reeks werkwoorden. Wees streng voor jezelf (alsof je op dieet bent of goede sportvoornemens hebt): hoe meer moeite je erin steekt, hoe sneller je geweldige resultaten behaalt.

Ga tandem-leren

Hardop praten is een van de beste manieren om een taal te leren, maar dat kan moeilijk zijn als je nog niet zoveel zelfvertrouwen hebt. Ga daarom met klasgenoten van hetzelfde niveau tandemleren. Babbel met elkaar, oefen samen en ontwikkel jezelf tegelijkertijd: zo zal het converseren snel een stuk natuurlijker aanvoelen. Bovendien maak je er nieuwe vrienden mee, wat natuurlijk geweldig is.

Maand 7-9

Lees alles wat los- en vastzit

Van boeken, klassieke literatuur en tijdschriften tot de achterkant van het cornflakespak: wen aan het lezen van verschillende teksten in alle mogelijke vormen. Volg buitenlandse nieuwsmedia, blogs en populaire websites op social media zodat je zelfs als je uitstelgedrag vertoont toch nog iets nuttigs doet tijdens het scrollen door je Facebook- of Instagramfeed. Studieboeken kunnen je voorbereiden op smalltalk en het kopen van buskaartjes, maar de beste manier om je taalbegrip te versterken is door de geschreven materialen waar je je brein aan blootstelt, te diversifiëren.

Ga nog meer tv kijken…

Maar nu zonder ondertiteling! Zodra je het Spaans van Narcos een beetje kunt volgen, kan je je nieuwe vaardigheden testen door Los Tiempos de Pablo Escobar te gaan kijken. Deze docuserie toont het echte levensverhaal van de drugskoning en is compleet Spaanstalig. Verder kunnen YouTube-series je luistervaardigheden verbeteren: abonneer je voor Frans bijvoorbeeld op Oh La La, Hollywood Speaks French. Daarnaast kan je ook TedX Talks in een andere taal gaan kijken. Zo doe je niet alleen interessante ideeën op van de meest innovatieve mensen ter wereld, maar ze spreken ook nog eens duidelijk en direct, zodat hun verhalen goed te volgen zijn.

Maand 10-12

Klets erop los

Heb je je podcast-cursus afgerond? Leg je oordopjes dan maar weg. Ga op pad en praat met echte mensen. Sluit vriendschappen met native speakers buiten het klaslokaal en praat alleen maar in hun eigen taal met hen: er is letterlijk geen betere manier om te oefenen. Ben je naar het buitenland verhuisd, dan kan je met een nieuwe hobby beginnen om gemakkelijk nieuwe mensen met dezelfde interesses te ontmoeten.

Keep your chin up

Deze leuke Engelse uitdrukking betekent simpelweg ‘blijf positief’ (en als je hebt opgelet in de les, wist je dat al). Een taal leren is nu eenmaal moeilijk. Soms voelt het alsof je aan de winnende hand bent en je de taal al bijna vloeiend spreekt. Op andere dagen krijg je het idee dat je hersenen een muur hebben gebouwd die elke vreemde taal buiten houden. Een heel hoge muur, nog wel. Laat je niet kisten als het weer eens lijkt of alles tegenzit, maar kijk terug naar de afgelopen maanden. Neem de tijd om te beseffen hoe ver je al bent gekomen! Blader door je oude notities, vertaal een simpel tekstje en besef hoeveel makkelijker dat is geworden. Houd vol en je komt er, echt.

Waar wacht je op? Ga nu een nieuwe taal leren!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden