Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Waarom je deze films over New York echt moet zien

Waarom je deze films over New York echt moet zien

De levendigheid van New York City is al decennialang de ideale achtergrond voor films, ongeacht het budget en het genre. We hebben een aantal films uitgekozen waarin de stad de echte superster is. Door sommige films wil je meteen een ticket of taalreis New York boeken, andere inspireren je om je dromen na te jagen, of herinneren je er gewoon aan om niet te spotten met geesten en monsters. Elke film biedt je een inkijkje in de dromen, angsten en hoop van de inwoners van New York (en helpt je om ondertussen om je Engelse luistervaardigheden te verbeteren!)

1. DO THE RIGHT THING

Op de warmste dag van het jaar in Brooklyn eindigt een discussie in een pizzeria in racisme en drama. Do the Right Thing duikt keer op keer op in lijstjes van beste films en heeft allerlei prijzen gewonnen om die eer te bewijzen. De film heeft nog altijd niet aan kracht ingeboet, want racisme en politiegeweld zijn nog altijd actuele onderwerpen. In New York, maar ook daarbuiten.

2. MANHATTAN

Elke door New York geïnspireerde filmlijst moet minstens één Woody Allen-film bevatten. We hebben een van zijn beroemdste gekozen: Manhattan, een romantische comedy/drama over een tv-programma-schrijver en zijn interessante liefdesleven. Manhattan is een film over het vinden van liefde en geluk in de stad waarin alles mogelijk lijkt en bevat een vleugje melancholie.

3. TAXI DRIVER

Dit is een van de geweldigste films aller tijden, dus absoluut één die je moet zien. Bereid je voor op een heftig verhaal vol criminaliteit, geweld en verbroken banden, uitgelegd aan de hand van prachtige oneliners en dialogen waar je stil van wordt. Robert DeNiro’s Travis Bickle, een Vietnam-veteraan, werkt in zijn slapeloze nachten als taxichauffeur en ontmoet mensen die hem steeds verder trekken in zijn zee van depressies, woede en agressie.

4. ELF

Er is weinig mooier dan New York tijdens Kerstmis, dus deze lijst had vanzelfsprekend een (leuke) kerstfilm nodig. Elf gaat over Buddy, een niet-elf (dus een mens) die wel door elven is opgevoed. Buddy beseft dat hij anders is en besluit van de Noordpool naar New York te reizen om zijn mensenouders te ontmoeten. Hoewel de hele film de kerstsfeer ademt, is Elf buiten de decembermaand ook een aanrader.

5. GHOSTBUSTERS

Dit is een echte klassieke comedy en gelukkig is er een sequel in aangekondigd voor volgend jaar. Drie parapsychologen beginnen een paranormaal onderzoeks- en uitroeiingsbedrijf, The Ghostbusters, om New York te redden van rondwarende geesten. Je bent gewaarschuwd: deze film bevat slijm, een reusachtige Marshmallow Man en een soundtrack die nog weken in je hoofd blijft zitten. Als dat je nog steeds niet overtuigt om deze film te gaan kijken, dan heb ik nog één argument: Bill Murray.

6. BREAKFAST AT TIFFANY’S

Tijd voor een klassieke film uit een heel ander genre. Dankzij deze film werd de ultieme reclamedroom van elk bedrijf werkelijkheid. Breakfast at Tiffany’s is een tijdloze romantische comedy over een dorpsmeisje dat in de grote stad op zoek gaat naar avontuur, liefde en geld. Audrey Hepburns personage is schattig, eigenzinnig en neurotisch. Verder zie je in de film een kat die Cat heet en zó ontzettend veel iconische mode, dat vrouwen van over de hele wereld nog altijd voor mode-inspiratie naar Holly Golightly kijken.

7. WALL STREET

Bud Fox, een jonge effectenhandelaar, gaat samenwerken met de meedogenloze zakenman Gordon Gekko. In de twee uur die volgen zie je wat er gebeurt als mensen gemotiveerd worden door hebzucht, verleid worden door rijkdom en flirten met meer macht dan ze daadwerkelijk aankunnen. Wall Street laat op een dramatische wijze de buitensporige jaren 80 zien en zet vraagtekens bij de prijs van je dromen. In 2010 kwam de sequel van Wall Street uit, compleet met Gordon Gekko en hebzucht 2.0.

8. WHEN HARRY MET SALLY

Deze film draait om dé ultieme, altijd terugkerende vraag: kunnen mannen en vrouwen gewoon vrienden zijn? Die enorme relevantie van deze romantische comedy zorgt ervoor dat veel kijkers hun vriendschappen en relaties na afloop gaan analyseren. Harry en Sally raken bevriend als ze allebei van Chicago naar New York verhuizen. Door de jaren heen ontmoeten ze elkaar steeds opnieuw in steeds andere wijken, inclusief Katz’s Deli waar het wereldberoemde broodje “I want what she’s having” wordt geserveerd.

9. NEW YORK, I LOVE YOU

Aangezien er meer dan 8 miljoen mensen in New York wonen, kunnen er eindeloos veel verhalen over haar inwoners worden verteld. New York, I love you koos er elf uit voor elf korte films. Er zit voor iedereen wel een bepaalde verhaallijn en acteur naar zijn smaak bij. Dit is bovendien de perfecte film om een idee van de stad te krijgen. Heb je na afloop heimwee? Boek een ticket en vlieg naar New York.

10. DIE HARD WITH A VENGEANCE

De Die Hard-serie bestaat uit vijf actiefilms. Omdat New York in de derde film de prominentste rol speelt, hebben we die aan deze lijst toegevoegd. Aan de ene kant ontmoeten we Bruce Willis’ personage, een geschorste politieagent die gescheiden is van zijn vrouw maar dieper dan ooit in het glaasje kijkt. En daarnaast is er Simon, een onaardige Duitser die gek is op kinderachtige raadsels en graag dingen opblaast. Deze film gaat over goed (en ietwat dronken) versus kwaad en beschrijft dat thema met heel veel oneliners om te onthouden.

11. CLOVERFIELD

New York draait niet alleen maar om liefde, geld en mode. De beroemde skyline van de stad wordt regelmatig overgenomen door aliens, ijskappen of monsters. Cloverfield laat vanuit een soort handycam-perspectief zien wat er gebeurt als vijf New Yorkers een monster ontmoeten dat Manhattan aanvalt. We willen niets verklappen, maar ga eens goed zitten voor al het geschreeuw, geren en de bibberige camerabeelden waar je misschien zelfs duizelig van wordt. Maar we beloven je: dat is het waard.

Lees meer over studeren in New YorkOntdek meer

Deel dit artikel

Laatste blogs van Talen