GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

10 basisregels voor een succesvolle reisblog in België?

10 basisregels voor een succesvolle reisblog in België?

We presenteerden vorige week onze ranglijst van beste Belgische travel blogs van 2017. Daarbij deden we ook een oproep naar alle bestaande en nieuwe reisbloggers. Maar hoe begin je eigenlijk een succesvolle reisblog? Onze expert en travel blogger Cigdem geeft je 10 basisregels waaraan je moet denken wanneer je begint met bloggen.

Stap 1: in welke taal wil je bloggen?

Een eerste vraag waarover je moet nadenken is de taal waarin je jouw blog wilt schrijven. Kies je ervoor om in het Nederlands te schrijven of in het Engels? Wanneer je schrijft in het Engels spreek je misschien wel een grotere doelgroep aan, maar is dat voor jouw blog wel relevant? Stel je voor dat je een blog rond hotspots in Antwerpen hebt. Moet die dan in het Engels zijn?

Stap 2: waarover gaat je blog?

En meer specifiek: kies je voor een algemeen thema of een niche? Cigdem raad je aan om voor een niche te kiezen. Kies ervoor om uit te blinken in je specialisatie en leg je eigen persoonlijkheid erin. Als je kiest voor een algemeen thema is het moeilijk om je identiteit erin te leggen. Kies daarom niet enkel voor een blog over “reizen” maar voor bijvoorbeeld een blog over “soloreizen”.

Stap 3: kies een goede catchy naam

Makkelijker gezegd dan gedaan. Kies een naam die mensen kunnen onthouden of die ze makkelijk terug kunnen vinden als ze je zoeken op Google. Je naam moet niet enkel hip zijn maar ook een mini-samenvatting waar je voor staat.

Stap 4: research

Kijk om je heen. Wat doen andere bloggers in je omgeving of sector. Vraag ze om advies, help elkaar en connect via bijvoorbeeld Facebookgroepen. Zoek een goed webhosting bedrijf en ontdek of die bij je past.

Stap 5: netwerk

Zie andere travelbloggers niet als een concurrent maar als een vriend! Connect met elkaar en bouw je netwerk op. Kijk welke opdrachten andere bloggers krijgen en vraag om raad. Als goede blogger beschik je over een zekere gunfactor en help je anderen bij het bereiken van hun doelen. Durf ook zelf contact te leggen met bepaalde agencies of bedrijven indien je open staat voor samenwerkingen.

Stap 6: kies een social media platform uit dat je kunt koppelen aan je website

Probeer je op 1 platform te focussen en bouw een goede volgersgroep op. Ga niet proberen uit te blinken op elk mogelijk social media platform maar richt je aandacht op het platform dat het best bij je past. Ben je heel visueel kies dan voor Instagram of Snapchat. Is je doelgroep het meest actief op Facebook, probeer dan daar een community op te bouwen.

Stap 7: schrijf 10 verschillende artikelen voordat je er 1 post

Vind je schrijfstijl. Schrijf minstens 10 artikels voordat je jouw eerste post. Analyseer ze en probeer datgene te vinden wat jou anders maakt dan de rest. Hou die schrijfstijl aan.

Stap 8: wees origineel

Doe andere bloggers niet na maar kijk wat bij jou past. Je herkent het vast wel: witte achtergrond, zwart logo, een cactus in de hoek. Is het mooi? Ja. Maar iedereen heeft dat typische Scandinavische design op zijn blog. Je kan jezelf beter onderscheiden om net het tegenovergestelde te doen. Iedere dag poppen blogs net als champignons uit de grond, maar enkel die met een eigen identiteit weten te overleven.

Stap 9: blijf doorgaan

Niet direct succes? No worries! Blijf hard werken en je zult zeker resultaten zien. Geloof in jezelf en schrijf over en met passie.

Stap 10: ENJOY

Vooral niet vergeten te genieten. 😉

Word EF blogger!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer