Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 films & tv-series waardoor je meteen op reis wilt gaan

10 films & tv-series waardoor je meteen op reis wilt gaan

Ga je naar het buitenland? Goede keuze! Je hebt je vliegticket gekocht, je bestemming is vastgesteld en je hebt al wat onderzoek gedaan naar de must do’s op de bestemming. Maar… nu komt het ergste: wachten. Tel de dagen af tot het vertrek met deze tien films en tv-series die je naar verre oorden brengen. Zelfs als je nu niet van plan bent om een reis te maken, zal deze lijst je reislust vanuit je zetel doen opleven. De volgende stappen zijn aan jou…

1. On the Road

Of je nu de Jack Kerouac-klassieker uit 1957 hebt gelezen of niet, deze film zet je reislust in vuur en vlam. Het is gebaseerd op de reizen van Kerouac in de Verenigde Staten aan het eind van de jaren 1940 en hoe hij een belangrijk voorbeeld van de Beat Generation werd. De zogenaamde “beatniks” kunnen als de voorlopers van de revolutionaire generatie van de jaren zestig worden beschouwd.

2. Amélie

Breng jezelf in de eigenaardige wereld van een schattige vrouw uit Parijs. Je ziet Parijs door de ogen van Amélie. Van Montmartre tot Rue Lepic, terwijl ze probeert weer in contact te komen met een jongen die haar fantasie heeft geprikkeld. Haar pogingen om hem uit te vragen gaan verder dan wat de meesten van ons uit liefde doen (hé, het is toch een film), maar het is nog steeds heerlijk om naar te kijken. Amélies eigenzinnige persoonlijkheid en verlegenheid stralen door haar innerlijke dialoog die ze met de kijker deelt. Het is misschien te zoet voor sommigen, maar je zult nog steeds genieten van de prachtige sprookjesachtige film.

3. Before sunrise

Liefde op het eerste gezicht. Bestaat het? Wie weet. Maar wie droomt er niet van om naar het buitenland te gaan en verliefd te worden? In deze klassieker met Ethan Hawke en Julie Delpy doen twee jongvolwassenen dat. Ze ontmoeten elkaar tijdens het reizen en besluiten om de dag (en nacht) samen door te brengen voordat ze afscheid nemen. Het is romantisch, geestig en je zult genieten van de prachtige achtergrond van Wenen.

4. The Motorcycle Diaries

In 1952 trokken twee jonge Argentijnen, Ernesto Guevara en Alberto Granado, samen op reis door Latijns-Amerika om de échte wereld buiten Buenos Aires te verkennen. De film vertelt niet alleen de belevenissen van het duo, maar ook hun confrontatie met de onrechtvaardigheden van een onverbiddelijk klassensysteem. Naarmate hun reis vordert worden ze steeds meer geconfronteerd met wisselende geografische maar ook sociale en culturele invloeden die een diepe indruk op hen nalaten. Deze film wil je niet missen!

5. Into the Wild

Gebaseerd op het ware verhaal van Christopher McCandless, zou deze film je hart kunnen breken. In 1992 vertrok de 24-jarige McCandless in de wildernis van Alaska om te ontsnappen aan de moderne maatschappij. Hij nam iets meer dan 10 pond rijst, een geweer en wat boeken mee. We verlangen allemaal naar vrijheid op een bepaald moment, maar door deze film vraag je je af: tegen welke prijs?

Vrijheid is essentieel, maar het zijn de connecties met de mensen om ons heen die het leven speciaal maken.

6. BBC Planet Earth

Deze prachtige documentaire brengt je over de hele wereld: van de oceanen naar de jungles en alles wat daartussen ligt. Elke aflevering is 45 minuten lang en zorgt ervoor dat je de wereld wilt verkennen. Als je kunt, bekijk de afleveringen in HD, want je wilt de prachtige kleuren en verbazingwekkende details niet missen (waterdruppels op bladeren zagen er nog nooit zo mooi uit).

7. Y Tu Mamá También

Twee tieners en een vrouw beginnen aan een road trip om een verborgen strand te ontdekken. Deze sensuele coming-of-age-film neemt ons mee op hun gekke rit door Oaxaca, Mexico. Onderweg volgen ze hun gevoelens voor elkaar en de gevolgen van hun daden uit het verleden. We krijgen ook een glimp te zien van deze prachtige, maar moeilijke regio van Mexico, waar meer dan 76% van de inwoners in extreme armoede leeft.

8. Expedition Happiness

Less is more. Dat is het motto dat een jong Duits echtpaar hanteert als ze een Amerikaanse schoolbus renoveren en van Alaska naar Mexico rijden. Kijk hoe ze de betekenis van thuis herdefiniëren terwijl ze het leven op de weg documenteren en onderweg de ongerepte Noord-Amerikaanse wildernis vastleggen. Het koppel is niet meer samen, maar dat verpest de hippe magie van deze documentaire niet.

9. Anthony Bourdain: Parts Unknown

Een échte must-see! Deze bekroonde serie is een waar juweeltje. Bourdain’s briljante sarcasme wordt met veel enthousiasme ontvangen terwijl hij de hele wereld rondreist en een overvloed aan cultuur en cuisine aan het licht brengt. Er zijn 11 seizoenen van deze serie om te kijken. Meer dan genoeg om je te inspireren voor je volgende avontuur!

10. The Secret Life of Walter Mitty

Ben Stiller regisseert en speelt de hoofdrol in deze film. Het is een inspirerend avontuur over het ware potentieel dat in iedereen schuilt. Er komt een moment dat je stopt met dromen en je je eigen lot gaat bepalen. Voor Walter Mitty, een dagdromer die aan zijn anonieme bestaan ontsnapt door in een fantasiewereld te verdwijnen, is dat moment nu. Wanneer hij zijn baan dreigt te verliezen, zoekt Walter een oplossing in de “echte” wereld en komt hij terecht in een groter avontuur dan hij ooit had durven dromen.

Start jouw avontuur in het buitenlandOntdek meer

Deel dit artikel

Laatste blogs van Reizen