Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 redenen om van Malta te houden

10 redenen om van Malta te houden

Het is onmogelijk om niet van Malta te houden. De zon schijnt er het hele jaar, er zijn meer mooie stranden dan je ooit kunt wensen, het nachtleven bruist en je kunt er eindeloos sporten en op avontuur gaan.

Lees deze lijst en je vraagt je af waarom we niet allemaal op Malta wonen. Serieus. Begin bijvoorbeeld eens met een taalreis Malta. Je zult er geen spijt van krijgen!

1. De zon schijnt altijd

Dit Mediterrane land heeft een acht maanden durende zomer, dus eigenlijk is er nooit een slecht moment om te gaan genieten van de charme van het eilandgroepje. Zo ongeveer van april tot november is het ruim dertig graden op Malta. Het is een van de zonnigste plekken van Europa, met meer dan drieduizend uur zon per jaar. Zelfs in de winter kun je genieten van het kristalheldere water of je kleurtje bijwerken op een van de maagdelijke stranden.

2. De stranden zijn prachtig

Malta heeft te veel prachtige stranden om op te noemen. Of je nou een duik neemt in het aantrekkelijke water van St. Peter’s Pool of gaat feesten met je vrienden op het gouden zand van de Ghain Tuffieha, de eilanden hebben de perfecte stranden voor jou. Het enige probleem is: als je eenmaal hebt ontdekt hoe geweldig Golden Bay of de afgezonderde baai van Mgarr ix-Xini is, zul je merken dat het bijna onmogelijk is om nog te vertrekken.

3. Je vindt er de Blue Lagoon

Malta bestaat uit drie eilanden. Ingeklemd tussen de twee hoofdeilanden, Malta en Gozo, ligt het kleine eilandje Comino. Op die ruige plek wonen maar vier permanente bewoners, maar het is een favoriete bestemming onder locals en toeristen die onbedorven landschap en verborgen baaien zoeken. Geen reisje naar Malta is compleet zonder het vruchtbare, azuurblauwe water van Comino’s blauwe lagune of een van Malta’s oogverblindende natuurlijke meertjes.

4. Het nachtleven is van eersteklas niveau

De Maltezers mogen dan overdag een relaxte, Mediterrane levensstijl hebben, maak niet de vergissing om te denken dat hun nachtleven ook wel slaperig zal zijn. Bepaald niet. Kijk voorbij die stokoude façade en je zult ontdekken dat de inwoners van dit eiland nogal goed weten hoe ze moeten feesten, met top-dj’s als Tiësto die hun sets spelen op het eiland. Het nachtleven is springlevend, met St. Julian’s als een van de beste plekken om naartoe te gaan.

5. De geschiedenis is superoud

De alleroudste tekenen van menselijke beschaving en cultuur op Malta dateren van meer dan zevenduizend jaar terug – een stuk ouder dan de Egyptische piramides en de Chinese Muur. Het is dus niet verrassend dat de charmante straten het eiland de sfeer geven van een fotogeniek openluchtmuseum. De ommuurde stad Mdina is doordrenkt van rijke, kleurrijke geschiedenis die vierduizend jaar teruggaat in de tijd. De hoofdstad, Valletta, is zo prachtig dat de stad in z’n geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

6. De locals zijn zo leuk

Als je logeert bij een familie op Malta, ben je niet zomaar een gast maar een familielid. De Maltezers zijn een paar van de meest gastvrije mensen op aarde. Ze zijn ook nog eens taalliefhebbers, met zowel het Maltees als Engels als officiële talen van het land. En dan spreekt twee derde van de bevolking er ook nog eens Italiaans.

7. En het eten rockt

Iedereen weet dat de keuken van Malta een van de smakelijkste is die je kunt vinden. De meeste maaltijden zijn een betoverende mix uit verschillende landen die hun invloed op het eiland hebben laten gelden. De Maltezers zijn trots op hun keuken, met een behoorlijk prominente rol voor uitstekende visgerechten.

8. Het is niet te groot

Een van de voordelen van een bezoek aan zo’n klein eiland is dat je nooit te ver weg bent van het volgende avontuur. Voor prachtige stranden, een bruisend nachtleven en stille baaien hoef je niet ver te reizen. Malta is dan misschien maar 27 kilometer lang en 14 kilometer breed, het heeft heel wat wonderen in petto voor zo’n beperkt oppervlak.

9. Het water is turquoise

Op Malta vind je een paar van de mooiste snorkelplekken van Europa. Zorg dat je zwemt door de grotten en langs het rif van Comino om het water van de Middellandse Zee op zijn turquoise best te zien. Malta is ook een paradijs voor andere watersporten, zoals windsurfen, kitesurfen en jetskiën. Wie zich liever wat kalmer over de golven beweegt, kan de kust af peddelen in een kano of zich vooruit laten blazen in een zeilboot.

10. Avontuur is altijd dichtbij

Als je je kunt losmaken van het water, kun je ook nog gaan paardrijden of epische mountainbiketochten maken, ver weg van de toeristenpaden. Ervaren gidsen, die je nogal graag bewijzen hoe mooi de natuur op hun eiland is, zullen je het ongerepte platteland laten zien waar je de ene prachtige plek na de andere ontdekt.

 

Foto’s Jon Rawlinson, Flickr/Creative Commons

Is Malta iets voor jou?Ontdek meer

Deel dit artikel

Laatste blogs van Reizen