Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

15 dingen die je moet eten in Australië

15 dingen die je moet eten in Australië

Hoewel Australië op veel vlakken uniek is, doet het mij erg denken aan Californië: zon, zee, strand, mensen die gemakkelijk zijn in de omgang en allerlei soorten lekker eten. Ondanks het feit dat het Australische continent uit een mengelmoes van verschillende nationaliteiten en culturen is, zijn er een aantal typische Australische maaltijden die op het menu van elke reiziger thuishoren:

1. Australian barbecue

Een typische Australische zin is “put another shrimp on the barbie”. Ben je Down Under, ga dan met een paar vrienden in iemands achtertuin zitten en barbie alsof het je laatste dag is. Australiërs gooien zowat alles op de barbecues, van hamburgers en vis tot snags, wat Australisch is voor worstjes. Vul dit heerlijke vlees aan met wat groente of salade, sneetjes brood en ketchup of BBQ-saus.

2. Chicken Parmigiana

Of “chicken parma”, als je graag als een local wilt klinken. Dit is een kipschnitzel met ham, Napolitaanse saus en gesmolten kaas. Het wordt meestal geserveerd met chips, frites of salade en smaakt het lekkerst in een pub.

3. Crab sticks

Grappig weetje: crab sticks bevatten meestal geen krab, maar allerlei andere soorten witvis, gestampt en in de vorm van een krabbenpoot gelegd. Het is hoe dan ook een heerlijke snack die nóg beter smaakt als die uit de frituurpan komt (wat niet?).

4. Barramundi

Deze vis dankt zijn naam uit de Aboriginal-taal en betekent zoiets als “grote riviervis” of zoals ik het noem: heerlijk. Het is de populairste vis in Australië, waarschijnlijk omdat hij zowel gefrituurd, gebakken en gegrild als op de barbecue gelegd kan worden.

5. Kangaroo meat

Ik weet dat kangoeroes de superschattige nationale dieren zijn, en dat niet iedereen ze wil eten, maar het is zo typisch Australisch! Probeer eens kangoeroesteak, -burger, als gedroogd vlees of worstjes. Of eet het simpelweg in een stoofpot, op een pizza of in een taart.

6. Burgers

Natuurlijk moet ik ook iets over hamburgers schrijven: dit zou de beste maaltijd ooit moeten zijn maar de Australiërs doen iets met hun burgers dat geen enkel ander land doet. Ze stoppen bieten in hun hamburgers. Ik denk dat dit het gezonder moet maken, maar elk land dat burgers probeert te ‘verbeteren’ verdient karmapunten, vind ik.

7. Vegemite (op toast)

Een Australischere maaltijd dan dit bestaat niet. Het bruine beleg lijkt een beetje op Nutella, maar smaakt absoluut niet zo. Het kleverige goedje is gemaakt van gistextract, smaakt zout en een beetje bitter. Mijn advies: smeer een klein beetje op een geroosterde boterham en geniet van deze vetvrije bron van vitamine B en foliumzuur. #themoreyouknow

8. Rolls

Rolls zijn de perfecte snack als lunch, na een avondje uitgaan, of wanneer dan ook als tussendoortje, eigenlijk. Er zijn bijvoorbeeld chiko rolls, de Australische versie van Chinese loempia’s, gevuld met vlees, gerst, kool, selderij en rijst. Kaas- en baconrolls zijn precies wat je je daarbij voorstelt, net als die met worstjes – echte puff-pastry goodness.

9. Lamingtons

Deze beroemde vierkante sponscakejes zijn omhuld met een laagje chocolade en geraspte kokosnoot en worden de ‘nationale cake van Australië’ genoemd. Snijd ze gerust in tweeën om er slagroom of confituur tussen te doen en op te eten als vieruurtje bij je thee of koffie. Oh en vergeet het niet in je agenda te zetten: 21 juni is National Lamington Day.

10. Meat pie

Als je nog nooit een meat pie gegeten hebt, dan heb je de echte Australische eetcultuur nog niet meegemaakt. En aangezien ze zo’n beetje in elk restaurant en op elk evenement verkrijgbaar zijn, heb je geen excuus om ze níet te proberen. En dan is er nog deze statistiek die laat zien hoe gek dit land is op de combinatie van quiche, gehakt en jus: de 24 miljoen Autraliërs werken per jaar bijna 300 miljoen meat pies naar binnen.

11. Tim Tam

Het is tijd om ook Australië’s favoriete koekje te ontdekken: Tim Tam, beter bekend als de magie die je krijgt als je zoete crème tussen twee knapperige biscuits smeert en het geheel met chocolade besmeert. Er zijn verschillende variaties, dus voor iedereen is er wel iets. De Australiërs eten zo’n 45 miljoen pakjes Tim Tam per jaar. Die rollen in de Tim Tam-fabriek in Sydney van de band, waar zo’n drieduizend koekjes per minuut worden geproduceerd. #yum

12. Damper

Een damper is typisch Australisch bosbrood. Je maakt het door bloem, water (of melk) en zout te mixen en te bakken in de as van een kampvuur. Het beroemde brood is vooral populair bij inheemse Australiërs en werd gebruikt om arbeiders, reizigers en kolonisten te laten overleven in de wildernis.

13. Fish & chips

Witvis uit de frituur. Stukjes aardappel uit de frituur. En dat opeten op het strand. Genoeg gezegd.

14. Anzac biscuits

Deze zoete biscuits werden vroeger gemaakt door de vrouwen van de ANZAC-soldaten (ANZAC staat voor Australian and New Zealand Army Corps) tijdens de Eerste Wereldoorlog. De zelfgebakken koekjes werden naar het front gebracht of verkocht om geld in te zamelen voor de oorlog. Tegenwoordig worden ze vredig opgegeten bij de thee en in het bijzonder op 25 april, op ANZAC Day, om de oorlog te herdenken.

15. Pavlova

Anna Pavlova, een Russische ballerina van de jaren 20, was de grote inspiratiebron voor dit geweldige dessert: een merenguecake met fruit en slagroom. De grote vraag is of dit toetje nou uit Australië of Nieuw-Zeeland komt, maar hállo… desserts gaan altijd direct naar je hart, dus laten we stoppen met die eeuwige discussie en het gewoon rustig in heerlijke harmonie blijven eten.

Afbeelding van Breville USA, Flickr / Creative Commons

 

 

 

Wil jij de Australische lekkernijen ook eens proeven?Ga naar Australië!

Deel dit artikel

Laatste blogs van Reizen