Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

24 uur in (memorabel) München

24 uur in (memorabel) München

München, de derde stad van Duitsland en de hoofdstad van Beieren, is een van mijn absolute favorieten en een van de coolste steden van Europa. Geloof je me niet? Nou, ik heb er acht jaar gewoond en ik word nog steeds een beetje weemoedig als ik praat over die Weltstadt mit Herz (wereldstad met een hart). Waarom München dan precies zo rockt? Omdat het er modern en traditioneel tegelijk is, omdat het er stikt van de gezellige biertuinen waar je met je vrienden kunt rondhangen, omdat je er heerlijk kunt zonnen langs de Isar-rivier waar ik ook ontelbaar veel zomeravonden barbecueënd of gewoon hangend heb doorgebracht. Beter worden zomers niet.

Als het even kan, moet je er vooral dagen of weken blijven. Heb je maar 24 uur, dan kun je die bijvoorbeeld zo doorbrengen:

9.00 uur: Liefhebbers voor ontbijt met worst?

Begin de dag met een traditionele Weißwurst Frühstück in Hirschgarten, een van de leukste parken van de stad. Staat een worst niet bepaald boven aan je verlanglijstje? Ga dan gewoon voor een cappuccino naar een van de hippe cafés in Haidhausen, Neuhausen of Schwabing, de coolste en authentiekste buurten van München.

10.00 uur: op verkenningstocht

Tijd voor wat sightseeing. Begin op de Karlsplaz (ook wel Stachus genoemd) en wandel naar de Marienplatz, een van de andere beroemde pleinen van de stad. Sla onderweg een paar souvenirs in en stop even bij de indrukwekkende kathedraal Frauenkirche, een van de beroemdste oude bouwwerken van de stad. Heb je de tijd, loop dan naar binnen en bekijk de voetafdruk van de duivel in de ontvangsthal.

11.00: … en dan sta je op de Marienplatz

Als het je lukt om hier op dit tijdstip te staan, dan zie je het schattige traditionele Glockenspiel bij het nieuwe gemeentehuis aan het werk. Blijf er een tijdje rondhangen en bekijk de Mariensäule, het beeld van de heilige maagd Maria en al sinds de dertigjarige oorlog in de zeventiende eeuw het symbool van hoop en geloof. Grappig weetje: dit plein is ook de plek waar een van de beste voetbalploegen van de wereld – Bayern München – zijn overwinningen viert. munchen3

12.00 uur: … en dan wandel je nog wat meer rond

Sla linksaf op de Marienplatz en loop naar Odeonsplatz, omgeven door een paar van de beroemdste toeristentrekkers van München: de Theatinerkirche (een barokke kerk), de Feldherrnhalle (een kopie van de Loggia dei Lanzi in Florence), en de Residenz (het grootste kasteel-in-de-stad van Duitsland, waar de kroonschatten van de oude koningen van Beieren liggen.)

13.00: Lunchen en relaxen

Ben je al uitgeput van al het rondwandelen en alle historie? Lunchtijd! Ga naar de Englischer Garten (Engelse Tuin), een van de grootste parken van de stad. Koop ergens onderweg een broodje en eet het op in het park of bij het Eiskanaal, met uitzicht op de surfers. Je kunt er ook voor kiezen om naar de grootste biertuin van München te gaan, de Chinesischer Turn, voor Schweinsbraten: varkensdumplings met rode kool. Grote dorst? Bestel eine Maß, een liter bier.munchen1

14.30: Op naar Olympiapark

Neem de metro naar Olympiapark, waar je het hoofdkantoor van automerk BMW kunt bekijken en je kunt vergapen aan de auto’s in het BMW World Museum. Het park zelf, geopend voor de Olympische Spelen van 1972, ligt ernaast. Weer zo’n fijne plek voor een wandelingetje of een rustpauze.

munchen2

17.00: Mensen kijken in Schwabing

Ga terug naar de stad en plof neer in een café of een restaurant in Schwabing. Of ga naar mijn favoriete biertuin/bar/restaurant: Park Café, in een klein park vlakbij Stachus. Als je je echt een local wilt voelen, ga dan een wedstrijd van Bayern München kijken in een van de biertuinen of – nog beter – in de Allianz Arena, weer zo’n legendarische plek.

20.00: Tijd om te dansen!

Er zijn meerdere populaire clubs in het centrum: 089 en Pacha zijn er twee van. Dresscode is belangrijk in München: zorg dat je je netjes aankleedt en laat je gympen thuis. De Duitsers noemen inwoners van deze stad niet voor niks Schicky Mickys, opgeprikte deftige types. Ben je echt in de stemming voor dikdoenerij, ga dan naar de P1-club en breng je avond door met beroemde voetballers, miljonairs en filmsterren.

PS: Ga je eind september naar München? Veeg bovenstaand schema dan van tafel en ga gewoon de hele dag naar het Oktoberfest.

Ik hoop dat je een fantastische dag hebt in het prachtige München!

munchen

Foto’s door Nagy/Presseamt München

Duits leren in München?Ontdek meer

Deel dit artikel

Laatste blogs van Reizen