GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

5 goedkope dingen om te doen in Shanghai

5 goedkope dingen om te doen in Shanghai

Nihao! Of moet ik gewoon hallo zeggen? Als je dit leest, is de kans vrij groot dat je de laatste tijd je bucket list wilt volgen en je koffer aan het pakken bent om naar Shanghai te gaan – of dat zou je in elk geval moeten doen. Shanghai staat bekend als het Parijs van het Oosten. Niet omdat je er op elke straathoek baguettes en macarons kunt krijgen, maar vanwege de unieke mix van oost en west. Het is China’s rijkste en grootste stad en het is een concurrent voor New York (aangezien het zo eigentijds is) en Parijs (vanwege de architectuur). Maar net als elke andere grote stad in de wereld hangt aan een bezoek aan Shanghai wel een prijskaartje. Toch hoef je je geen zorgen te maken: hier vind je een lijst met de beste dingen die je met een klein budget ook kunt doen in Shanghai.

1. De bruiloftsmarkt

Waarom zou je urenlang naar links swipen op Tinder zonder de liefde van je leven te vinden, als je dat ook op een andere manier kunt aanpakken? De bruiloftsmarkt van Shanghai is een geweldige plek om op een willekeurige zaterdag- of zondagmiddag door talloze profielen te zoeken. Het is een soort kruising van een boerenmarkt en blind-daten. Hoewel de meeste profielen niet van een foto of staatsnaam zijn voorzien, staan iemands salaris en eventuele woningbezit wel vermeld. Omdat financiële zekerheid erg belangrijk is in China, is deze informatie cruciaal. En zelfs als je niet op zoek bent naar een huwelijkspartner, is het een interessante ervaring om de profielen te bekijken en met eigen ogen te zien hoe de Chinezen omgaan met relaties en trouwen.

2. De Bund

De Bund, of Waitan (Buitenstrand in het Shanghais) zoals de locals het noemen, is een plek aan het water met fantastisch uitzicht op de stad. Het ligt midden in Shanghai en ziet precies uit zoals je je Shanghai voorstelt: als een oosters Parijs, maar dan zonder de Eiffeltoren. Het is een van de grootste toeristenattracties van de stad en architectuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen: de 52 gebouwen variëren in stijl van art deco tot neoklassiek en neogotisch.

3. De Franse concessie van Shanghai

Tussen 1849 en 1956 was deze buitenlandse wijk in Shanghai de belangrijkste woon- en winkelbuurt. Als je fan bent van art deco, vind je deze wijk geweldig. Je gaat de bijnaam ‘Parijs van het Oosten’ pas echt begrijpen als je de Europees ogende cafés, prachtige tuinen en afhaaleettentjes ziet. Tussen Xintiandi in het oosten, Tianzifang in het zuiden en Fuxing Middle Road in het westen kun je jezelf rondleiden om alles te ontdekken. Vergeet vooral Xintiandi niet, een voedsel- en warenmarkt waar alleen voetgangers mogen komen. Het gebied bestaat uit shikumen-huizen, smalle steegjes en klinkerpleinen. Ok kun je hier de locatie van het Eerste Nationale Congres van de Communistische Partij van China bekijken, dat tegenwoordig een museum is.

4. 50 Moganshan Road

50 Moganshan Road, of “M50” voor alle coole mensen, staat bekend als de hippe kunstwijk van Shanghai – en niet zonder reden. Veel beroemde lokale artiesten hebben hier iets nagelaten, waaronder de erfenis van Ding Yi, Qu Fengguo, en Wang Xingwei. Veel oude fabrieken en pakhuizen zijn getransformeerd tot galerieën en kunstateliers de je gratis kunt bezoeken. Kortom: dit is zo ongeveer het hipsterparadijs.

5. Het Zhongsan-park

Hoewel ik het fantastisch vind om de highlights van een stad te ontdekken, zijn mijn favoriete plekken in elke metropool toch wel de parken en andere natuurgebieden waar je de drukte van de grote stad achter je kunt laten en misschien een beetje kunt sporten. De oudere generatie hier beseft dit maar al te goed en dat maakt het Zhongshan-park tot de ideale plek om te zien hoe oudere mensen fit proberen te blijven door samen te dansen. En als je je niet te veel schaamt, zou je mee moeten doen. Want hey, als je toch in Shanghai bent… nietwaar?

Interesse om Chinees te leren in Shanghai?Lees meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 12 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer