GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

7 te gekke Moederdagtradities over de hele wereld

7 te gekke Moederdagtradities over de hele wereld

Gelukkige Moederkesdag, Fête des Mères, Happy Mother’s Day, Dia de las Madres! Het maakt niet uit hoe je het zegt, het gevoel blijft hetzelfde: mama, we houden van je. Moederdag wordt over heel de wereld gevierd, maar niet op alle plekken hetzelfde. Met deze tips weet je wellicht wat te verwachten als je rond maart – mei in een gastgezin verblijft op een van onze bestemmingen.

België

In België vieren we twee dagen in het jaar een Moederdag/Moederkesdag in het Nederlands of Fête des Mères in het Frans. Het overgrote deel van het land viert Moederdag op de tweede zondag van mei. Dit jaar valt Moederdag in België dus op 13 mei. In de provincie Antwerpen vieren ze Moederdag echter in augustus. Moederdag in Antwerpen valt op 15 augustus, op Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Waarom? Wel ja, de Antwerpenaren vonden Moederdag in mei te commercieel en vieren het liever op de dag waarop Maria (de ultieme moeder) herdacht wordt. Voor welke dag je ook kiest in België, iedereen viert op dezelfde manier Moederdag. Kinderen maken knutselwerken op school die ze dan ‘s ochtends aan hun mama in bed geven. Vaders halen croissants en andere gebakjes en maken een feestelijk ontbijt.

Frankrijk

In Frankrijk vieren ze Fête des Mères op de vierde zondag in mei, behalve als het samen met Pinksteren valt (dan valt het op de vijfde zondag van de maand). Dit jaar valt Moederdag in Frankrijk op 31 mei. Verder vieren Franse gezinnen Moederdag volgens het Amerikaanse voorbeeld: een kaart, bloemen en een familie-etentje.

China

In China is het concept Moederdag relatief nieuw. Ze importeerden het idee uit Amerika, maar op de tweede zondag van mei vieren steeds meer Chinezen Moederdag, met pakjes en festiviteiten voor de moeders. Dit jaar valt Moederdag in China op 14 mei.

Groot-Brittannië

In Engeland vieren ze al het langst Moederdag, en dit op de vierde zondag van de Vasten. Deze dag noemen ze al sinds de 16e eeuw ‘Mothering Sunday’ of ‘Moederzorg Zondag’. In die tijd was het gewoonlijk dat kinderen snel uit het huis gingen en voor rijkere gezinnen gingen werken. Op de weinige vrije dagen die ze kregen mochten ze deze dag terug naar hun ouderlijk huis om samen met hun familie naar de kerk te gaan. Onderweg werden er bloemen geplukt en werden moeders bedankt voor de goede zorgen. Uiteraard gaat het er nu anders aan toe, dankzij Hallmark. Dit jaar viel Moederdag in Engeland op 11 maart.

Mexico

Dia de las Madres wordt in Mexico op de tweede zondag in mei gevierd. Dit jaar wordt Moederdag in Mexico op 14 mei gevierd. In Mexico nemen ze Moederdag heel serieus. Het is de drukste dag bij Mexicaanse restaurants. En dat Mexicanen houden van een feest blijkt ook uit hoe ze uitpakken met Moederdag. De straten vullen zich met festiviteiten, muziek en vooral veel eten. Iets meer dan een boeket bloemen dus.

Japan

‘Haha no Hi’ is origineel de verjaardag van Empress Koujun, maar vandaag ook Moederdag. ‘Haha no Hi’ valt op de tweede zondag in mei en is de dag waarop moeders overladen worden met cadeautjes zoals sjaaltjes en stoffen zakdoeken. Kinderen maken ook tekeningen onder het thema “mijn moeder”. Deze tekeningen worden later tentoongesteld. Ben je al wat ouder, dan ga je de gerechten koken die je van je moeder hebt geleerd. Dit jaar valt Moederdag in Japan op 14 mei.

Rusland

Tijdens de Sovjet-Unie werd Moederdag gevierd op de Internationale Vrouwendag op 8 maart. Die dag is internationaal een dag waarop vrouwenrechten en gendergelijkheid worden besproken. Nadien werd Moederdag verplaatst naar de laatste zondag in november, maar de meeste mensen blijven pakjes geven in maart. Dit jaar valt Moederdag in Rusland op 26 november.

Hoe vieren jullie Moederdag?

Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden