GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

How to Tea: Een inleiding tot de Britse theecultuur

How to Tea: Een inleiding tot de Britse theecultuur

Hoewel "Een dag zonder thee is een dag zonder vreugde" een Chinees gezegde is, hebben de Britten hun eigen theecultuur geperfectioneerd - en wie kan het ze kwalijk nemen? Smaakt niet alles beter met bloemig porselein, fingerfood en een taartplateau? Hoewel er niet veel ingrediënten nodig zijn om thee te zetten - een theezakje en wat water zijn meestal voldoende - zijn er toch veel dingen die mis kunnen gaan en die theekenners een reden geven om je genadeloos te beoordelen.

Maar niet voor lang meer: Aangezien thee na water de meest gedronken drank ter wereld is, is het niet meer dan logisch dat we het het respect geven dat het verdient: Ik vroeg Emma en Simon, twee Britten die toevallig onze theezet- en thee-drinkexperts zijn, om hun kennis te delen. Als je hun instructies voor thee volgt, ben je in een mum van tijd een expert.

1. Hoe zet ik een goed kopje thee?

Simon: Natuurlijk kun je gewoon de waterkoker aan de kook brengen, een theezakje in je kopje doen en het water inschenken, maar wij zijn beter dan dat, nietwaar? Laten we het proces wat Britse verfijning geven: Om thee te zetten als een pro, laat je eerst de waterkoker koken. Zodra het water bubbelt, giet je het in een theepot waar een theezakje op wacht. Het is belangrijk om het water niet te laten afkoelen, want deze amateurfout verpest de smaak. Wacht een paar minuten terwijl het water en het theezakje hun ding doen voordat je jezelf een dampende kop thee inschenkt. Goed werk! (De hoeveelheid trektijd hangt af van de sterkte van je theezakje en persoonlijke smaak, maar onthoud: Niets is erger dan een gestoofd kopje thee. Niets.)

2. Moet ik melk in mijn thee doen? Hoeveel?

Emma: Ja, een kopje thee zonder melk is als Engeland zonder thee - volkomen absurd. Zorg er eerst voor dat het theezakje echt heeft getrokken en gebrouwen in een dampende mok water voordat je er zelfs maar over denkt om melk toe te voegen. Hoeveel melk je dan moet toevoegen is een kwestie van persoonlijke smaak, maar alleen beginners drinken een brouwsel met een verhouding van meer dan 80:20 tussen thee en melk. Voeg bij twijfel gewoon een scheutje toe. Vertrouw nooit een kopje thee dat bijna dezelfde tint heeft als het porselein in de mok. Zwakke thee is beschamend - je kunt net zo goed groene thee drinken. Schande.

S: En dan te bedenken dat ik je een vriendin noemde, Emma! Melk moet ALTIJD als eerste worden toegevoegd - iets anders is een misdaad tegen de theekunst. Wanneer je melk toevoegt, is al lang een bron van vurig debat in Groot-Brittannië: als je een normaal gesproken rustige Brit woedend wilt maken, begin dan gewoon over het debat over volle melk eerst/laatst.

3. Wat is de beste tijd om thee te drinken?

E: Er is absoluut geen enkel moment waarop het niet het perfecte moment is voor een lekker kopje thee. Laat me dit toelichten. Net wakker? De beste ochtenden beginnen met thee. Heb je het uitgemaakt met bae en heb je troost nodig? Thee is er voor jou. Op je werk aangekomen? Dat, mijn vriend, is zeker een thee-uurtje waard. Iemand op kantoor is binnen een straal van 20 meter van de waterkoker gekomen? Tijd voor een "Niet helemaal zoals ik het wil, maar ik drink het om beleefd te zijn"-thee. Is je laatste kopje op? Zet de waterkoker aan. Overweeg je een kopje koffie? Onzin, zet nog een kopje thee om zulke rare gedachten uit je hoofd te verdrijven, je hebt duidelijk nog niet genoeg thee gedronken vandaag.

4. Wat moet ik eten terwijl ik thee drink?

E: Koekjes zijn uitgevonden om in te dippen (feit). Digestives, vooral die met het brutale chocoladelaagje, zijn altijd hemels, maar ze worden nog veel lekkerder als je ze even in een vers gezette mok thee dompelt. Doe het snel: als je er langer dan 3 seconden in dipt, loop je het risico dat het koekje verkruimelt en met een beschamende "plop" in de thee belandt, waardoor je met een half koekje achterblijft en het respect van iedereen in de buurt verliest. Een groot stuk cake is ook een acceptabele begeleiding, maar om echt Engels te zijn, combineer je de cuppa met een enorme scone, rijkelijk besmeerd met dikke clotted cream en wat fruitjam.

5. Theezakjes of losse blaadjes?

S: Ik heb de kunst van losse thee, die essentieel is voor elke theekenner in de dop, met veel plezier beoefend, maar ik ben een man van eenvoudige brouwbehoeften, dus ik kies meestal voor het edele theezakje. Ik rommel niet met theezakjes met een smaakje. Het leven is te kort om te doen alsof een of ander kruidentheebeslag beter is dan een dampende kop originele Twinings melanges.

6. Kan ik ijsthee drinken in plaats van warme thee?

E: Waarom zou je dat willen? Volgende vraag!xt question.

7. Mag ik kruiden- of vruchtenthee drinken?

E: Niemand die fruit- of kruidenthee drinkt, geniet er echt van. Ze zijn of vreselijk hipster, geloven dat het een wondermiddel is om een dieet te volgen, of ze hebben nog nooit een goed gezette kop echte thee gedronken. (Waarschijnlijk het laatste).

8. Wat heb ik nodig voor een echt theekransje?

S: Maak het niet te ingewikkeld. Haal gewoon je beste kopjes, schoteltjes, bestek en theepotten tevoorschijn en stapel je taartplateau op met allerlei heerlijke zoete lekkernijen. Voor een echt episch theefeestje moet je de thee laten vloeien en Emma's advies over scones opvolgen: Geen scones, geen feestje.

9. Wat is een absolute no-go bij het drinken van thee?

E: De kwestie van de sterkte van de thee en de hoeveelheid toegevoegde melk is al behandeld, maar we zijn nog niet klaar. Je moet nooit het lef hebben om thee voor jezelf te zetten zonder letterlijk iedereen in de omgeving aan te bieden of ze ook zin hebben in een kopje. Besteed extra aandacht aan hoe iedereen zijn thee graag drinkt: Als je het verkeerd aanpakt, onderwerp je vrienden of collega's aan het drinken van ondermaatse kopjes uit beleefdheid. Deze zichzelf respecterende theedrinkers zullen je dat kwalijk nemen. Gebruik ook nooit hetzelfde lepeltje om in een kopje thee te roeren waar suiker in zit om in een suikervrije thee te roeren; mensen kunnen dat zien en dat soort roekeloze, zorgeloze houding bij het zetten van thee wordt niet getolereerd.

10. Hoeveel kopjes thee drink je per dag?

E: Toen ik op negenjarige leeftijd voor het eerst een kopje thee dronk, spuugde ik het uit en zwoer ik dat ik nooit kon begrijpen hoe iemand dat vreselijke spul kon drinken. Terugkijkend realiseer ik me dat mijn ouders het hadden laten afkoelen en het onaanvaardbaar melkachtig hadden gemaakt om me te beschermen tegen een theeverslaving op zo'n jonge leeftijd. Ik drink nu acht of meer kopjes per dag (en ik begin de logica van mijn ouders te begrijpen).

S: I’ve been drinking tea for as long as I can remember, and not a day goes by where I don’t indulge in my British stereotype. I used to drink around eight cups per day, but my tea intake has dropped considerably since moving abroad. Am I losing my Britishness?!

11. Wie zou jij willen uitnodigen voor jouw droomtheekransje?

E: Laat ik maar gewoon voor Ryan Reynolds gaan. Ik weet niet of er nog uitleg nodig is.

S: Ik zou de Union Jack over de tafel draperen voor het ultieme Brittenfeest: Sir David Attenborough, Stephen Fry, Benedict Cumberbatch, Emma Watson, Keira Knightley en de koningin (met haar Corgi's, natuurlijk) zouden allemaal aan de blends zitten en een pak Hobnobs naar binnen werken.

Image by Connie Ma, Flickr / Creative Commons

Geniet van een kopje thee in Londen!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer