GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Onze 5 favoriete Europese kerstmarkten

Onze 5 favoriete Europese kerstmarkten

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat het tijd is voor: kerstmarkten! Die staan niet alleen garant voor een gezellige sfeer, maar stellen je ook voor een paar lastige keuzes: waar moet je beginnen? Wil je glühwein of glögg? Peperkoek of noga? Geurkaarsen of handgeblazen kandelaars? Onze tip: begin waar je maar wilt, maar bestel overal één van en reis Europa rond om al deze vijf kerstmarkten te bezoeken (op willekeurige volgorde).

1. Praag, Tsjechië

Czech it out: van eind november tot eind december beleef je alle facetten van Kerstmis op het Wenceslasplein en het Oudestadsplein. Op het Oudestadsplein, of wel de Staromestske namesti, vind je een kerststal op een podium, een gigantische kerstboom en heel veel openluchtconcerten (maar als de kou niet echt jouw ding is, kun je ’s avonds ook naar een van de vele kerkconcerten). Wat culinair advies: ik ben groot fan van trdelnik, wat je elke dag van het jaar in Praag kunt vinden maar zeker een must is als je over de kerstmarkt wandelt. Je komt veel straatverkopers tegen die deze deegwaren op een grote stok verkopen. Trdelnik is gemaakt van deeg, vanille, karamel en walnoot en wordt besprenkeld met suiker. Kortom: ingrediënten die garant staan voor liefde. Andere lekkernijen zijn onder meer gemberkoekjes met honing, vanocvka, een vlechtbroodje met rozijnen, en vosi hnizda of ‘wespennesten’: koekjes gemaakt van noten en rum.

2. Staatsburg, Frankrijk

Welkom op de geboorteplek van de oudste kerstmarkt van Europa. In 1570 werd dit de Christkindelsmärik, de markt van baby Jezus, genoemd. Straatsburg staat bekend als de “hoofdstad van Kerstmis” en heeft een van de grootste kerstmarkten van Europa, met meer dan 300 kraampjes. Geniet net als twee miljoen andere bezoekers tussen eind november en eind december van dit Elzasser kerstfeest. Belangrijk: vergeet zeker de bredele-koekjes en “tarte flambée”, beter bekend als “Flammküche”, beter bekend als een dunne pizza met spek, ui en crème fraîcheur, niet te proeven. Het is min of meer het eetbare equivalent van vijf puppy’s die aan je gezicht likken of een voldoende halen voor een examen waar je niet voor hebt geleerd.

3. München, Duitsland

Duitsland is ’s winters één grote kerstmarkt. Er zijn markten in onder anderen Berlijn, Düsseldorf, Keulen, Dresden en Neurenberg, om er maar een paar te noemen. Toch hoort juist München in dit lijstje, aangezien de stad echt niet alleen maar om het Oktoberfest draait. Ben je tussen eind november en kerst in de regio? Ga dan zeker naar de Marienplatz in het hart van de stad. Deze populairste kerstmarkt stamt uit de veertiende eeuw. Je kunt er “Kletznbrot” eten, een traditioneel brood van noten, fruit en honing, of voor de “ Fatschkindl” gaan, een broodje in de vorm van baby Jezus. Wil je een iets andere feestdagenervaring, ga dan naar de Tollwood-kerstmarkt: een etnisch festival met een mix van muzikanten, kunst en culinaire hoogstandjes uit de hele wereld.

4. Wenen, Oostenrijk

Van half november tot aan Kerstmis kun je de traditie van de Oostenrijkse decembermarkt of “Krippenmarkt” ontdekken, die teruggaat tot 1298. De markt op het Rathausplatz telt meer dan 150 kraampjes en is eigenlijk een soort gigantische adventkalender. Ga een ritje mee op de Christkindl Express, een trein die door de stad rijdt terwijl je wat “Weihnachtspunsch” proeft, kruidige kerstpunch gemaakt van wijn, brandewijn of schnaps, gezoet met warm fruitsappen. Proost en vrolijk kerstfeest!

5.  Basel, Zwitserland

In het centrum van Basel vind je de grootste kerstmarkt van Zwitserland. Hier kun je genieten van de “Basler Läckerli”, een soort peperkoekwafels. De kraampjes zijn prachtig versierd en absoluut Instagram-waardig. Ik wil je wel waarschuwen voor één heerlijke snack: de Zwitsers gieten fondue in een baguette en noemen het “Chääs Bängel”. Je moet het voorzichtig opeten om brandwonden te voorkomen (dat heb ik niet op de juiste manier ontdekt) maar dat is het absoluut waard, net als de andere kaascreaties die je hier en op andere Zwitserse markten kunt kopen. Over andere markten gesproken – ik weet dat ik nu een beetje vals speel maar het is belangrijk: ik kan je ook de kerstmarkt van Zurich sterk aanraden. Dit is de grootste kerstmarkt van Europa, met als stralend middelpunt een kerstboom met 5000 glimmende Swarovski-kristallen. En als je toch bezig bent, moet je eigenlijk ook even naar de kerstmarkt van Montreux. Die is kleiner dan de andere twee, maar omvat 150 verlichte chalets rondom het meer van Genève en een standbeeld van Freddie Mercury waar je naast kunt gaan staan voor een foto (ik zei toch dat het belangrijk was!).

Wil jij ook een taal leren in het buitenland?Lees meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Studeer in het buitenland met EF!

Lees meer