GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Hoeveel kost het om aan een buitenlandse universiteit te studeren? Hier de feiten

Hoeveel kost het om aan een buitenlandse universiteit te studeren? Hier de feiten

Studeren in een Engelstalig land (in het buitenland in het algemeen) is een grote, levensveranderende ervaring die je de kans biedt om nieuwe vaardigheden op te doen en je horizon te verbreden. Het is een stap richting een internationale toekomst, op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Maar het is ook een grote beslissing die veel research en voorbereiding vereist – je zult je niveau Engels bijvoorbeeld moeten verhogen – en die vaak een verantwoord budget vereist.

Om je te helpen bepalen welk Engelstalig land het beste bij jou en je budget past, hebben we de kosten op een rij gezet voor bacheloropleidingen in drie van de populairste landen voor internationale studenten: Australië, Amerika en Groot-Brittannië. Besef goed dat dit alleen de kosten voor de bachelor betreft en het enkel richtprijzen zijn. Toen we deze blog schreven, betaalden studenten uit het Verenigd Koninkrijk en de EU nog heel wat minder voor een bachelor in Groot-Brittannië. Alle bedragen staan vermeld in Amerikaanse dollars (USD) en de exacte kosten verschillen per situatie.

Australië

Geschatte studiekosten: 27.000 – 43.000 USD per jaar
Geschatte kosten levensonderhoud: 14.000 – 20.000 USD per jaar

Door z’n prestigieuze universiteiten, hoge studiekwaliteit en prachtige omgeving is Australië al altijd een populaire bestemming geweest voor internationale studenten. Ook trekt het land veel studenten aan omdat het er iets goedkoper is dan in bijvoorbeeld de VS.

De Australische studiekosten verschillen per opleiding, zo zijn kunstrichtingen goedkoper dan wetenschappelijke richtingen. De University of Melbourne biedt bijvoorbeeld tarieven aan die variëren van 20.000 – 38.000 USD (waarbij de opleiding geneeskunde meer kost). Bij de University of Sydney kan je rekenen op bedragen van 28.000 tot 43.000 USD. In kleinere steden zoals Brisbane en Canberra is het collegegeld even hoog, maar is het levensonderhoud iets meer betaalbaar.

De Australian Department of Home Affairs adviseert minstens 14.000 USD per jaar te voorzien voor levensonderhoud. Dit is exclusief eventuele bijkomende uitgaven die bij een leven als internationale student horen, zoals je studentenvisum, de Overseas Student Health Cover en de vluchten tussen Australië en je eigen land. In grotere steden zoals Sydney, Melbourne en Brisbane is de huur het grootste deel van je uitgaven. Volgens onderzoek van de ICEF Monitor heeft Australië de hoogste gemiddelde huurprijzen ter wereld: in 2017 was dit ongeveer 255 USD per week.

Amerika

Geschatte studiekosten: 41.000 – 56.000 USD per jaar
Geschatte kosten levensonderhoud: 14.000 – 22.000 USD per jaar

De VS is altijd al een topbestemming geweest voor internationale studenten, met dank aan de prestigieuze Ivy League-universiteiten zoals Harvard en Yale en het sterke academische onderwijs dat er wordt aangeboden. Hierdoor zijn er afgelopen decennium steeds meer buitenlandse jongeren in Amerika gaan studeren. De Verenigde Staten is de duurste van de drie studiebestemmingen, maar dankzij de vele verschillende mogelijkheden kun je toch je ‘American dream’ laten uitkomen. En geloof ons, de ervaring zal je geld waard zijn.

Colombia University (in New York) en de University of Pennsylvania (in Philadelphia) hebben ongeveer de hoogste studietarieven per jaar: 56.000 en 53.000 USD. Harvard University in Cambridge en UCLA in Los Angeles komen daarbij in de buurt, deze vragen bedragen tot 46.000 USD. Het is goed om te weten dat zeven Amerikaanse universiteiten werken met needs-blind admission, waaronder Harvard, Princeton en Yale. Dit betekent dat ze financiële steun zullen bieden om jouw opleiding betaalbaar te maken, ongeacht jouw achtergrond. In ieder geval, als je in de VS wil studeren is een goede financiële planning essentieel en onderzoek doen naar potentiële beurzen en andere financiële ondersteuning is daar een belangrijk onderdeel van.

Wat levensonderhoud en huur betreft zijn Boston, New York en Los Angeles de drie duurste Amerikaanse woonplaatsen. In Boston bedraagt de gemiddelde huur bijvoorbeeld 464 USD per week, aldus onderzoek van de ICEF Monitor. De gemiddelde woonkosten in New York, Boston of Los Angeles bedragen jaarlijks ongeveer 20.000 tot 22.000 USD. Je zou dus al behoorlijk wat kunnen besparen door voor Michigan of Philadelphia te kiezen: daar kun je met gemiddeld 15.000 euro per jaar rondkomen.

Groot-Brittannië

Geschatte studiekosten: 20.000 – 41.000 USD per jaar
Geschatte kosten levensonderhoud: 8.000 – 19.000 USD per jaar

In Groot-Brittannië vind je een aantal topuniversiteiten, waaronder Oxford en Cambridge. Daarnaast is er ook de rijke geschiedenis en cultuur die dit land tot zo’n aantrekkelijke bestemming maken voor internationale studenten.

Internationale bachelorstudenten besteden meestal rond de 25.000 USD per jaar aan de universiteit. Aan Oxford University en de University of Edinburgh varieert het van 20.000 tot 41.000 USD per jaar, afhankelijk van de studierichting (wetenschappelijke richtingen zijn meestal duurder). De London School of Economics vraagt ongeveer 24.000 USD per jaar, ongeacht de opleiding.

Naast het feit dat de studiekosten lager zijn dan in de VS, zijn Britse opleidingen meestal korter. Dit kan al aardig helpen om de uitgaven binnen de perken te houden. Een Amerikaanse bacheloropleiding duurt vier jaar en een Britse slechts drie. Een master duurt meestal een jaar, waardoor je in Groot-Brittannië dus in vier jaar tijd zowel je bachelor- als masterdiploma kan halen.

Steden in het noorden van het land zijn meestal duurder dan in het zuiden. Londen is de duurste stad van Groot-Brittannië. Edinburgh en Newcastle bieden qua leefkosten een goede prijs-kwaliteitverhouding, terwijl Bristol en Oxford slechts een fractie goedkoper dan Londen zijn. Houd dat in je achterhoofd als je besluit waar je wil studeren en welk budget je daarvoor nodig zal hebben.

Bereid je voor op de universiteiten in het buitenland!Meer info
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer