Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Studeren in het buitenland: Londen of New York?

Studeren in het buitenland: Londen of New York?

Hot dogs versus crumpets, koffie versus thee, gele versus zwarte taxi’s. Hoog tijd om deze twee wereldsteden eens met elkaar te vergelijken. Want wat is nu eigenlijk leuker: studeren in New York of studeren in Londen?

Geen twee internationale steden lijken zo erg op elkaar als New York en Londen. In welke stad je ook gaat studeren, je zult ondergedompeld worden in een echte metropool. Als je echter iets verder kijkt, merk je dat er subtiele verschillen zijn die misschien wel hét verschil maken voor jouw ervaring. We hebben beide steden vergeleken in verschillende categorieën, om het voor jou iets makkelijker te maken de million dollar/pound question te beantwoorden: Studeren in Londen of toch studeren in New York?

HET UITGAANSLEVEN

De mogelijkheden zijn zowel in Londen als in New York eindeloos, en niet alleen overdag. Na zonsondergang zijn beide steden pareltjes als het gaat om het uitgaansleven. Een theaterdistrict van wereldklasse (Broadway in New York en West End in Londen), alle wereldkeukens die je maar kunt bedenken (en zelfs een paar waar je nog nooit van gehoord hebt) en concerten van de beste artiesten ter wereld – je vindt het in beide steden. Er is eigenlijk maar één verschil: NYC wordt niet voor niets the city that never sleeps genoemd. De cafés, restaurants en zelfs sommige winkels blijven tot in de vroege uurtjes open, terwijl de meeste pubs en restaurants in Londen tijdens de week om 23:00 uur dicht gaan.

EVEN RUST

Londen is verspreid over een stuk groter oppervlak dan haar Amerikaanse tegenhanger, dus er zijn wat meer plekken waar je even tot rust kunt komen. Sterker nog, een verrassende 40% van de stad is ‘green space’, in vergelijking met 14% in New York. Hierdoor kun je in Londen gemakkelijk ontsnappen aan de drukte door te wandelen in één van de Royal Parks of garden squares. Richmond Park bestaat bijvoorbeeld uit bijna 1000 hectare prachtige grond (inclusief hertjes!) en ligt midden in de hoofdstad van Engeland. In New York ligt natuurlijk het meest bekende stadspark van de wereld, Central Park, en er zijn een aantal kleinere parken zoals Riverside Park en Prospect Park waar je kunt relaxen tijdens de warme zomermaanden.

GETTING AROUND

Taxi’s, bussen en de metro zijn goedkoper in The Big Apple dan in Londen, en de metro rijdt in New York zelfs 24 uur per dag. The Tube (de metro in Londen) rijdt vanaf september 2015 ook 24/7, maar alleen een paar lijnen en alleen in de weekenden. Beide metronetwerken hebben de voor- en nadelen van een grote stad: het is handig maar enorm druk tijdens spitsuur en super heet in de zomer. Vergeet in ieder geval niet dat beide steden ideaal zijn om te voet te ontdekken. Alleen dan ontdek je de gezellige cafeetjes, verborgen winkeltjes en prachtige architectuur.

SPORT

Sinds Londen Parijs en New York versloeg in de strijd om de organisatie voor de Olympische Spelen van 2012, is de stad uitgegroeid tot de sporthoofdstad van de wereld. Er staan prachtige stadions verspreid door de stad en het lijkt wel of er ieder weekend een sportevenement van wereldklasse plaatsvindt. Dat betekent trouwens niet dat New York niets voorstelt als het op sport aankomt, Londen heeft alleen meer keuze. New York is de thuisbasis van een paar van de meest beroemde teams ter wereld zoals de Yankees, Jets, Giants en Knicks.

HET WEER

New York heeft heerlijk warme zomers, maar koude winters met veel sneeuw. De zomers in Londen zijn cool en kort en de winters zijn mild. Engeland staat misschien bekend om het slechte weer, maar in New York valt jaarlijks meer neerslag dan in Londen. Kortom, voor een warme zomer moet je in New York zijn en voor een zachte winter is Londen de beste optie.

GRATIS DINGEN DOEN

Londen is de beste bestemming als het gaat om gratis leuke dingen doen. Perfect dus als je op een studentenbudget leeft. Bekijk de oeroude dinosaurusskeletten in het British Museum en het National History Museum zonder een Pond uit te geven. Ook de veelgeprezen kunst in de National Gallery, het Tate Britain of het Tate Modern bekijk je gratis. New York kan hier niet aan tippen, maar er zijn wel verborgen pareltjes in en rond de stad. Je moet alleen iets beter zoeken om ze te vinden. Sommige musea, gallerijen en kleine concertzaaltjes zijn op specifieke dagen gratis (of je betaalt hoe veel je zelf wil). Welke stad je ook kiest, er is naast je studie meer dan genoeg te beleven!

TASTY TREATS

Beide bestemmingen zijn heaven voor mensen die van lekker eten houden. Geniet van de typische gerechten waar deze steden bekend om staan, maar hou het niet bij een afternoon tea en roast dinner in Londen en de hot dogs, burgers en bagels in New York. Als je verder kijkt zal je namelijk ontdekken dat je in beide steden gerechten van over de hele wereld kunt eten en dat het eten bij de food trucks op straat onweerstaanbaar is. Er zijn op iedere straathoek creatieve chefs te vinden die de heerlijkste smaken combineren.

DE HELE WERELD IN ÉÉN STAD

New York en Londen staan beiden symbool voor diversiteit. Beide steden hebben rond de 8,4 miljoen inwoners en zowel in Londen als in New York is zo’n 40% daarvan in een ander land geboren. Zo’n mix van mensen zorgt ervoor dat je je nooit verveelt en altijd nieuwe buurten, restaurantjes en leuke plekken blijft ontdekken. Tegelijkertijd voelt iedereen zich thuis in de stad. Welke stad je ook kiest, je zult een onvergetelijke tijd beleven!

 

Meer info over studeren in Londen of New YorkOntdek meer

Deel dit artikel

Laatste blogs van Reizen