GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Hoe het leren van een taal je mentale gezondheid kan ondersteunen

Hoe het leren van een taal je mentale gezondheid kan ondersteunen

Een goede mentale gezondheid is essentieel voor je welzijn en om een gelukkig en vervullend leven te leiden. Het stelt je in staat om je te concentreren op je werk en studie, gezonde relaties te onderhouden en nieuwe dingen met vertrouwen aan te pakken. Mentale aandoeningen komen veel voor: één op de vijf volwassenen in de VS heeft er op de een of andere manier mee te maken. Dat aantal springt omhoog naar ongeveer één op de drie als we kijken naar jongeren tussen 18 en 25 jaar.

We weten dat beweging, goede slaap, sociale contacten en gezond eten allemaal manieren zijn om een positieve geestelijke gezondheid te bevorderen. Maar wist je dat het leren van een taal je mentale gezondheid ook een regelmatige dosis positieve energie kan geven?

Laten we eens kijken hoe het leren van een taal je mentale gezondheid kan ondersteunen.

Geef je hersenen een boost

Onderzoekers hebben ontdekt dat het spreken van een tweede taal je hersenen groter maakt. Als je twee talen kunt spreken, kun je je beter focussen en irrelevante informatie filteren, een geweldig hulpmiddel als het gaat om het verminderen van angst. Schakelen tussen talen maakt je brein flexibeler en beter in staat om prioriteiten te stellen. Het is ook een geweldige training voor je hersenen. Spreken, luisteren en reageren in een andere taal zet je hersencellen echt aan het werk, wat leidt tot meer neurale verbindingen en een betere algehele gezondheid van je hersenen.

Ontdek een staat van flow

Uit onderzoek is gebleken dat het bereiken van een 'flow'-toestand een grote aanjager van geluk is. Er is sprake van een 'flow'-toestand als je ergens zo in opgaat dat al het andere wegsmelt en de tijd voorbij vliegt. Op de korte termijn zorgt flow voor positieve emoties, terwijl de voordelen op de lange termijn je kunnen helpen om een gelukkiger en bevredigender leven te leiden.

De sleutel is het vinden van een goede balans tussen jezelf uitdagen om beter te worden en je bestaande vaardigheden gebruiken. Als de taak te makkelijk of te uitdagend is, zul je je ritme niet vinden.

Een taal leren is een geweldige manier om je flow te vinden. Met zoveel taalcursussen, boeken, podcasts en moedertaalsprekers kom je nooit een nieuwe uitdaging tekort om je in onder te dompelen. Bovendien is het gemakkelijk om je vooruitgang bij te houden en voortdurend verder te bouwen op je bestaande vaardigheden.

Sociale verbindingen

Sociale verbondenheid is de sleutel tot het overwinnen van gevoelens van isolatie en eenzaamheid, die schadelijk kunnen zijn voor de geestelijke gezondheid. Een nieuwe taal leren opent deuren naar een hele nieuwe wereld van sociale contacten. Je kunt mensen met dezelfde interesses ontmoeten in de taallessen, een uitwisselingspartner vinden of nieuwe vrienden uit de hele wereld maken tijdens een studiereis naar het buitenland. En denk ook eens aan de miljoenen mensen met wie je nu kunt communiceren.

Verbeter je zelfvertrouwen

Als je je down voelt, is de kans groot dat je weinig zelfvertrouwen hebt en dat alles "te moeilijk" voelt. Een taal leren is een fantastische manier om deze negatieve toestand te overwinnen. Zelfs het leren van een paar zinnen in een nieuwe taal bewijst dat je capabel bent. En als je er klaar voor bent, is het voeren van een gesprek met iemand in een vreemde taal gegarandeerd een enorme boost voor je zelfvertrouwen.

Cultureel begrip

Soms kan het nieuws doen lijken alsof de wereld een en al kommer en kwel is. Je verdiepen in een nieuwe taal en cultuur verdiepen in een nieuwe taal en cultuur kan je perspectief verbreden en je inlevingsvermogen in anderen vergroten. Het zal je helpen anderen beter te begrijpen en met hen om te gaan en je helpen de wereld vanuit een ander gezichtspunt te bekijken. Begrip en zorgzaamheid banen de weg naar verbinding.

Anderen helpen door middel van taal

Word 'helper high' door iemand te helpen je moedertaal te leren. Overweeg om een andere taalleerder te ontmoeten die de taal spreekt die je wilt leren en een taaluitwisseling aan te gaan. Het is vrij eenvoudig. De helft van de tijd spreek je in je moedertaal, laten we zeggen Engels, en zij kunnen hun Engels oefenen. De tweede helft schakel je over naar hun moedertaal, laten we zeggen Frans, en jij oefent je Frans. Je zult je geweldig voelen als je iemand anders helpt zijn of haar taalvaardigheden te verbeteren, terwijl je tegelijkertijd je eigen taalvaardigheden verbetert.

Positieve afleiding

Het leren van een taal biedt een geweldige gezonde afleiding van negatieve gedachten en stress. Het stelt je in staat om je te concentreren op een positieve activiteit, weg van het scrollen op sociale media of dagelijkse frustraties, en te werken aan iets uitdagends maar leuks. Als je geen zin hebt om aan een cursus te beginnen, is het kijken van een tv-programma of het luisteren naar muziek of podcasts in de taal van je keuze een geweldige manier om te leren terwijl je je geest weer kunt focussen.

Klaar om je reis naar een nieuwe taal te beginnen?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Test je Engels in enkele minuten

Lees meer