GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Vijf redenen waarom je internationale vriendschappen je een beter mens maken

Vijf redenen waarom je internationale vriendschappen je een beter mens maken

Waarom zou je bevriend willen zijn met iemand die duizenden kilometers verderop woont? Is het niet veel fijner om op de hoek van de straat af te spreken met iemand die je al sinds de basisschool kent?

Een paar jaar geleden snapte ik nooit zo goed waarom iemand zichzelf de pijn van een langeafstandsvriendschap zou aandoen. Maar sinds ik in Duitsland heb gestudeerd en bevriend raakte met internationale studenten vanuit de hele wereld, ben ik ervan overtuigd dat de nadelen bij lange na niet opwegen tegen de grote voordelen.

Hieronder vijf redenen waarom je dankzij vrienden vanuit de hele wereld een geweldiger, cooler, beter mens wordt:

1. Je leert nieuwe woordenschat

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van internationale vriendschappen is de kans om elkaars taal te delen. Zelfs wanneer je niet actief bezig bent met het leren van de taal van je vriend(in), zal je merken dat je hoe dan ook wat woorden oppikt. Wanneer je maatje iemand begroet die langsloopt tijdens jullie telefoongesprek bijvoorbeeld, of een scheldwoord gebruikt als jullie een frustrerende situatie bespreken.

Sommige woorden zullen op het eerste gezicht misschien heel erg niche en nutteloos lijken, maar ondertussen legt je brein wel mooi een intern woordenboek aan. Die opgeslagen uitdrukkingen zouden best weleens van pas kunnen komen om op vakantie een local aan het lachen te maken, of om hulp te krijgen als je in het buitenland de weg kwijtraakt.

2. Je wordt er meer open-minded door

Uit onderzoek op een Amerikaanse universiteit blijkt dat studenten met internationale vrienden “hoger scoorden op het gebied van open-mindedness en lager scoorden op interculturele vrees”. Deze universiteit, die eerder bekendstond op zijn “etnische verdeeldheid” had veel profijt van het ontstaan van internationale vriendschappen dankzij buitenlandstudieprogramma’s en uitwisselingsprogramma’s.

Als dat al op microniveau gebeurt, moet je je voorstellen wat voor grenzen er doorbroken zouden kunnen worden als we dit op wereldwijd niveau zouden doen. Dus door vriendschappen te sluiten met mensen uit het buitenland word je niet alleen een allround wereldburger, maar speel je ook een belangrijke rol in de totstandkoming van een minder gepolariseerde, inclusievere wereld.

3. Je krijgt sterkere, waardevollere vriendschappen

Als je iemand mist die ver weg woont is de kans groot dat je je schouders ophaalt als iemand het Engelse cliché “distance makes the heart grow fonder” oplepelt, maar het is een waarheid als een koe. Contact blijven houden met internationale vrienden is soms best een uitdaging, maar dat zorgt er wel voor dat je de tijd die je samen kunt doorbrengen extra waardeert.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, blijkt uit onderzoek in de Journal of Communication uit 2015 dat er in langeafstandsrelaties een groter gevoel van intimiteit is tussen stellen dan in “dichtbije” relaties. En er is geen enkele reden om te denken dat dit voor vriendschappen anders zou zijn.

Een bijkomend voordeel van een langeafstandsvriendschap is het bewezen verband met dankbaarheid en welzijn, zo legt Sonya Lyubomirsky uit in haar boek The How of Happiness. Dus oefen daarom op het dankbaar zijn voor alle korte maar krachtige momenten met je internationale vrienden en je wordt een gelukkigere, betere versie van jezelf.

4. Er staat altijd een bed (of bank) voor je klaar

Nu we weten dat internationale vriendschappen goed zijn voor de wereld en voor je persoonlijke ontwikkeling, kunnen we het ook hebben over de oppervlakkigere voordelen van vrienden die op exotische eilanden met zonnige stranden en cocktailbars wonen.

Hotels en hostels zijn vaak een van de grootste kostenposten van vakanties. Dus zou het niet geweldig zijn als je overal ter wereld op het logeerbed of de bank van een vriend zou kunnen crashen? Hoewel je natuurlijk nooit vrienden moet maken puur omdat je goedkoop hun land wilt bezoeken, kan zo’n slaapplek alsnog een goede motivatie zijn om nieuwe vriendschappen te sluiten. Op deze manier stel je je niet alleen open voor nieuwe mensen, maar ook voor nieuwe plekken en nieuwe ervaringen.

5. Je hebt authentiekere ervaringen in het buitenland (en trapt niet in de toeristenvalkuilen)

Dankzij internationale vriendschappen proef je echte huisgemaakte pasta bij je vriend(in) thuis in Italië, ga je naar een workshop riverdance met je Ierse maatje of maak je een echte theeceremonie mee met je Chinese buddy. Kortom: je mijdt de toeristenvalkuilen en leeft als een local. Je internationale vrienden geven je insidertips over de restaurants waar locals dol op zijn en loodsen je door het web van al die onbekende, verwarrende zijstraatjes.

In onze hedendaagse commerciële wereld kan het lastig zijn om nog op een authentieke manier te reizen. Internationale vrienden zijn de sleutel tot het echte alledaagse leven in hun thuisland. Stel jezelf open voor nieuwe mensen en je krijgt er geweldige nieuwe ervaringen bij cadeau.

Maak zelf internationale vrienden, ga op taalreis met EF!Meer informatie
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Studeer in het buitenland met EF!

Lees meer