Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Wat nu? 5 dingen om te doen na je examens

Wat nu? 5 dingen om te doen na je examens

Je examens zijn achter de rug, aan je punten denk je even niet en je hebt alle tijd van de wereld om eindelijk te doen wat je wilt. Klein probleempje: je hebt geen idee wat dat is. Sommigen van jullie beginnen in september misschien met een vervolgopleiding, maar sommigen zullen wel even genoeg hebben van studeren. Als dat ook voor jou geldt, dan is een zomer in het buitenland of zelfs een tussenjaar geen slecht idee. Tijdens zo’n reis kan je rustig van je vrijheid genieten en bedenken wat je nu eigenlijk echt wilt met je leven. Hier vind je een paar ideeën voor de komende weken of maanden.

1. START EEN BLOG

Heb jij een interesse of hobby waar je het liefst alle tijd van de wereld aan zou besteden, maar lukte dat niet door school? Dan is dit het moment om je focus te switchen. Of je nu houdt van reizen, koken, dieren verzorgen, kleding ontwerpen – waarom hou je niet bij wat je doet op een blog? Het is de perfecte manier om te onthouden wat je allemaal hebt gedaan en een portfolio op te bouwen met verhalen, foto’s, video’s of ontwerpen die je gemaakt hebt tijdens je tussenjaar (en daarna natuurlijk). Veel mensen verdienen tegenwoordig hun geld met bloggen, en de eerste stap is gewoon te beginnen. Een andere vorm van bloggen, is vloggen. Hieronder een leuke EF-vlog zodat je eens kan kijken hoe dat er juist uitziet!

2. DOE WERKERVARING OP

Weet je wat zo ideaal is aan een tussenjaar? Je woont waarschijnlijk nog thuis en hoeft dus geen huur te betalen of koelkasten te vullen. Maar dat is dan weer geen reden om de hele dag op de bank te liggen en niets te doen. Dit is het moment om werkervaring op te doen zonder de druk om genoeg geld te verdienen om de rekeningen te kunnen betalen. Een stage is bijvoorbeeld een goed idee, omdat het je helpt te ontdekken wat je leuk vindt, wat je goed kan en misschien zelfs wel wat je wilt (bij)studeren. Klik hier om te weten te komen welke 5 stagebedrijven absoluut de moeite waard zijn.

3. LEER EEN TAAL

Meer talen staat gelijk aan meer mogelijkheden. Bedenk hoe internationaal onze wereld is geworden en hoe belangrijk het is om te kunnen communiceren met mensen van over de hele wereld. Taalvaardigheden zijn belangrijk voor je toekomstige carrière, maar het is geen geval van woordjes en grammatica stampen. Het is net zo belangrijk je horizon te verbreden door een taal te leren en nieuwe werelden en culturen te leren kennen. En trouwens, een taal leren is super leuk, zeker als je het in het buitenland doet.

4. DOE VRIJWILLIGERSWERK

Een andere manier om je horizon te verbreden en een ander land en/of volk te leren kennen is voor een vrijwilligersproject in het buitenland te doen. Je vrienden en familie achterlaten is niet makkelijk, maar het zal waarschijnlijk een van de meest bijzondere ervaringen van je leven zijn. Er gaat een nieuwe wereld voor je open en je leert een nieuwe manier van leven kennen. Tijdens dat proces draag je ook nog eens bij aan de maatschappij. Dit zal je volwassener maken en je blik op de wereld veranderen. Projecten variëren van werken op een biologische boerderij in Argentinië tot het helpen van de directeur van een grote NGO in Mexico.

5. DOE IETS DAT JE NOG NOOIT GEDAAN HEBT

“Als je iets wilt wat je nog nooit hebt gehad, dan moet je iets doen wat je nog nooit hebt gedaan.” Dit is het perfecte moment om uit je comfort zone te stappen en je dromen waar te maken. Het vergt moed om outside of the box te denken en iets totaal nieuws te gaan doen, maar dat is wat nodig is om de persoon te worden die je wilt zijn. Altijd al gedroomd van een wereldreis of van InterRailen door Europa? Zoek een studentenjob, spaar genoeg geld en just hit the road.

 

Klinkt dit perfect? Ontdek hier meerOntdek meer

Deel dit artikel

Laatste blogs van Talen